Імунна система, Детальна інформація

Імунна система
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Анатомія
Автор: фелікс
Розмір: 17.6
Скачувань: 2588
Міністерство охорони здоров’я України

Шепетівське медичне училище



Реферат

на тему:

Студентки ІІ - А курсу

Відділення

„Сестринська справа”

Предмет "Анатомія"

Викладач: Жабіцька

Олена Вікторівна

Шепетівка – 2005 р.

ПЛАН

TOC \o "1-3" \h \z \u

HYPERLINK \l "_Toc92223879" Запалення та імунний захист PAGEREF _Toc92223879 \h 3

HYPERLINK \l "_Toc92223880" Антигени PAGEREF _Toc92223880 \h 4

HYPERLINK \l "_Toc92223881" Антитіла PAGEREF _Toc92223881 \h 6

HYPERLINK \l "_Toc92223882" Розлади імунної системи PAGEREF _Toc92223882 \h 8

HYPERLINK \l "_Toc92223883" Список використаної літератури PAGEREF _Toc92223883 \h 11

Запалення та імунний захист

Найвагомішим проявом гомеостазу є захист від проникнення у внутрішнє середовище організму інфекційних мікроорганізмів та продуктів їх життєдіяльності, який забезпечує імунна система. Імунна система людини складається з:

центральної (червоний кістковий мозок і тимус);

периферійної (лімфатичні вузли, селезінка, мигдалини, апендикс).

Неспецифічний захист направлений супроти антигенів та ушкоджувальних агентів взагалі, а специфічний (імунний) захист направлений на боротьбу з конкретними збудниками.

Вторгнення в організм інфекційного мікроорганізму викликає місцеве запалення. Це прояв неспецифічної імунної відповіді. В ураженій ділянці організму збільшується кровонаповнення, підвищується температура. Ушкоджені тканини виділяють простогландини і гістаміни, внаслідок чого з’являється набряк та біль. У місце пошкодження надходять нейтрофіли та інші види лейкоцитів, які знищують інфекційні мікроорганізми та продукти їх життєдіяльності. Якщо місце запалення оточене мембраною, то виникає абсцес, тобто скупчення гною, який складається з загиблих клітин, знешкоджених мікробів і загиблих нейтрофілів. Така місцева реакція на хвороботворний агент може виявитися недостатньою. При поширенні інфекції загальна відповідь організму проявляється гарячкою, збільшенням кількості лейкоцитів у крові, набряканням лімфатичних вузлів тощо.

Швидка неспецифічна відповідь організму може виявитися недостатньою для подолання інфекції. Якщо інфекція стійка або поширюється, то активізується специфічний імунний захист – імунітет.

Імунітет – це захист організму від усього, що несе у собі ознаки чужорідної генетичної інформації, спосіб збереження генетичної сталості клітин.

Антигени

Таку чужорідну інформацію несуть бактерії, віруси, найпростіші, гельмінти, продукти їх життєдіяльності, а також білки і клітини багатоклітинних організмів, включаючи видозмінені клітини самого організму. Ці речовини в імунології називають антигенами.

Антигени – це речовини, які сприймаються організмом як чужорідні і, при введені в організм, здатні викликати імунну відповідь.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes