Нептун, Детальна інформація

Нептун
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: фелікс
Розмір: 18.1
Скачувань: 1712
Протеус

Цей супутник є третім по розмірах у сім'ї супутників Нептуна. Також він є третім по далбності від планети: далі нього рухаються тільки Тритон і Нереїда. Не можна сказати, що цей супутник виділяється то особливим, але проте він був обраний ученими для створення його тривимірної комп'ютерної моделі, заснованої на знімках "Вояджера 2" (справа).

Мабуть, опис інших супутників докладним робити не варто, оскільки табличні дані про них (і то неповні), цілком вичерпно говорять про нех як про маленькі планетки, подібних котрим дуже багато серед супутників планет Сонячної системи. По тим деяким даним, що є, важко говорити про їхню індивідуальність. Хоча, майбутнє напевно дозволить деяким із них зацікавити астрономів.

Нептун - восьма HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "планета" планета від HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "Солнце" Солнца і четверта по розмірі серед планет. Незважаючи на це 4-е місце, HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "Уран" Уран поступається Нептуну в масі. Нептун може бути побачений у бінокль (якщо Ви знаєте точно, куди дивитися), але навіть у великий HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "телескоп" телескоп навряд чи можна бачити що-небудь, крім невеличкого диска. Нептун - досить складна планета для спостережень. Її блиск у протистояння ледь перевалює за 8-у HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "звездная величина" зіркову величину . Тритон - найбільший і яскравий супутник - ненабагато яскравіший 14-ї зоряної велечини. Для виявлення диска планети потрібно використовувати великі збільшення. HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "кольца планет" Кільце Нептуна з HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "Земля -" і виявити дуже і дуже складно, а візуально - майже неможливо.



Тільки одному космічному апарату " HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "Вояджер" Вояджер 2 " вдалося досягти настільки віддаленої планети, як Нептун. Інші проекти поки... ще тільки проекти. Нептун був відвіданий тільки одним космічним кораблем: "вояджером-2" 25 серпня 1989-го року. Майже усе, що ми знаємо про Нептунові, ми знаємо завдяки цій зустрічі.

Загальні відомості

Нептун віддалений від Сонця на 30 HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "астрономическая единица" а.о. , діаметр планети - 49,5 тис. км, що біля 4-х земних, маса - біля 17 мас Землі. Період обертання навколо центрального світила - 165 неповного років. Середня температура - 55 HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "Кельвин" К . У римській міфології Нептун (Греч. Посейдон) був богом моря.

Велика Темна Пляма

Після прольоту "вояджера-2" повз планету, найбільше відомою деталлю на Нептунові стала Велика Темна Пляма в південній півкулі. Воно в два рази менше ніж Велика Червона Пляма Юпітера (тобто в діаметрі приблизно рівне Землі). Вітри Нептуна несли Велику Темну Пляму на захід зі швидкістю 300 метрів у секунду. "Вояджер-2" також бачив меншу темну пляму в південній півкулі і невеличку непостійну білу хмару. Вона могла бути потоком, що відходить від нижніх прошарків атмосфери до верхніх, але щира природа його залишається поки таємницею.

Цікаво, що спостереження на HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "HST" HST у 1994-м році показали, що Велика Темна Пляма зникнула. Воно або просто розсіялося або, до дійсного часу, закрито іншими частинами атмосфери. Декілька місяців через, HST виявив нову темну Пляму в північній півкулі Нептуна. Це вказує на те, що атмосфера Нептуна змінюється швидко, можливо, через легкі зміни в температурах верхніх і нижніх хмар. На трьох знімках справа показане прямування хмар у районі Плями.

Кільця Нептуна

Нептун також має HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "кольца планет" кільця . Вони були відкриті при затеменні Нептуном однієї з зірок у 1981-м році. Спостереження з Землі дозволили побачити тільки слабкі дуги замість повних кілець, але фотографії "вояджера-2" у серпні 1989-го року показали їх до повного розміру. Одне з кільець має зацікавлену скривлену структуру. Подібно Урановим і Юпітеровим, кільця Нептуна дуже темні і будова їх невідома. Але це не перешкоджало дати їм імена: саме крайнє - Адамс (що містить три дуги, що виділяються, що чомусь охрестили Свободою, Рівністю і Братерством), потім - безіменне кільце, що збігається з орбітою супутника Нептуна Галатеї, слідом - Леверьє (чиї зовнішні розширення названі Ласель і Араго), і, нарешті, слабке, але широке кільце Галі. Як очевидно, назви кілець увічнили тих, хто приклав руку до відкриття Нептуна.

Магнітосфера

HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "магнитное поле" Магнітне поле Нептуна, як і поле Урану, дивно орієнтованно і, мабуть, створюється прямуваннями провідної речовини (мабуть, води), розташованої в середніх прошарках планети, вище ядра. Магнітна вісь нахилена на 47 градусів до осі обертання, що на Землі б могло відбитися в цікавому поводженні магнітної стрілки, адже по її думці, "Північний полюс" міг би знаходитися південніше Москви... Крім того, вісь симетрії магнітного поля Нептуна не проходить через центр планети, а відстоїть від нього більш ніж на полрадиуса, що дуже схоже на обставини існування магнітного поля навколо Уран. Відповідно, і напруга поля мінливо на поверхні в різних її місцях і змінюється від третини земного до потроєного. У якийсь одній точці поверхні поле також мінливо, як і положення й інтенсивність джерела в надрах планети. По випадку, при підльоті до Нептуну, "Вояджер" рухався майже точно в напрямку південного магнітного полюса планети, що дало можливість ученим провести ряд унікальних досліджень, багато результатів яких дотепер не позбавлені таємничості і незрозумілості. Були зроблені припущення про будівлю Нептуна. Були виявлені явища в атмосфері, схожі з земними полярними сяйвами. Досліджуючи магнітні явища, "Вояджеру" вдалося точно встановити період обертання Нептуна навколо своєї осі - 16 часів 7 хвилин.

Відкриті питання

*Магнітна вісь Нептуна проходить далеко не через центр і під великим кутом до осі обертання. Які процеси формують таке магнітне поле?

* У чому причина нестачі гелію і водню на Нептунові?

* Чому на Нептунові такі сильні вітри, тоді як він знаходиться дуже далеко від Сонця, а в той же час внутрішнє джерело тепла в надрах планети недостатньо сильне для таких цілей?

Як розробити порівняно дешевий проект ефективного вивчення Нептуна й Уран уза допомогою космічних апаратів?

PRIVATE Нептун у цифрах:

Маса 17,14 маси Землі (1,02. 1026 кг)

Діаметр 3,88 діаметр Земл (49 520 км)

Густина 1,64 г/см3

Температура поверхні -231°С

Тривалість зіркових діб 19,2 годин

Середня відстань від Сонця 30,06 а.о. ( 4. 497 млн. км)

Період обертання по орбіті 164,79 земних років

Нахил екватора до орбіти +29 34'

HYPERLINK "../../slovo.htm" \l "эксцентриситет" Ексцентриситет орбіти 0,008

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes