Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку, Детальна інформація

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку
Тип документу: Реферат
Сторінок: 1
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 59.5
Скачувань: 1389
97 “Інші витрати”

99 “Надзвичайні витрати”



Рахунок 12 “Нематеріальні активи”

Рахунок 12 “Нематеріальні активи” призначений для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух нематеріальних активів.

До нематеріальних активів належать немонетарні активи, які не мають матеріальної форми, можуть бути ідентифіковані (відокремлені від підприємства) та утримуватися підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує 1 рік) для виробництва, торгівлі, адміністративних потреб чи надання в оренду іншим особам.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про нематеріальні активи та розкриття інформації про них у фінансовій звітності визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 “Нематеріальні активи”.

За дебетом рахунку 12 “Нематеріальні активи” відображається придбання або отримання в результаті розробки (від інших фізичних або юридичних осіб) нематеріальних активів, які обліковуються за первісною вартістю, та сума дооцінки таких активів, за кредитом - вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством надалі економічних вигод від його використання та сума уцінки нематеріальних активів.

Рахунок 12 “Нематеріальні активи” має такі субрахунки:

121 “Права користування природними ресурсами”

122 “Права користування майном”

123 “Права на знаки для товарів і послуг”

124 “Права на об’єкти промислової власності”

125 “Авторські та суміжні з ними права”

126 “Гудвіл”

127 “Інші нематеріальні активи”

На субрахунку 121 “Права користування природними ресурсами” ведеться облік наявності об’єктів права користування ресурсами природного середовища. До них належать: права користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище.

На субрахунку 122 “Права користування майном” ведеться облік наявності прав користування майном (право користування земельною ділянкою, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо).

На субрахунку 123 “Права на знаки для товарів і послуг” ведеться облік наявності прав на знаки для товарів та послуг (товарні знаки, торгові марки, фірмові назви тощо).

На субрахунку 124 “Права на об’єкти промислової власності” ведеться облік наявності прав на об’єкти промислової власності (права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорт рослин, породи тварин, ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо).

На субрахунку 125 “Авторські та суміжні з ними права” ведеться облік наявності авторських та суміжних з ними прав (права на літературні та музичні твори, програми для ЕОМ, бази даних тощо).

На субрахунку 126 “Гудвіл” ведеться облік гудвілу (перевищення вартості придбання над часткою покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів та зобов’язань на дату придбання).

На субрахунку 127 “Інші нематеріальні активи” ведеться облік інших нематеріальних активів, якими володіє підприємство (права на здійснення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).



Рахунок 12 “Нематеріальні активи” кореспондує

за дебетом з кредитом рахунків:

14 “Довгострокові фінансові

інвестиції”

15 “Капітальні інвестиції”

16 “Довгострокова дебіторська

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes