Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис, Детальна інформація

Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис
Тип документу: Реферат
Сторінок: 15
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 38.6
Скачувань: 2096
Для визначення залишку на кінець звітного періоду на активному рахунку до суми початкового дебетового залишку додають суму дебетового обороту (збільшення засобів) і від знайденої суми віднімають суму кредитового обороту (зменшення засобів).

В активних рахунках кінцевий залишок, як і початковий, може бути тільки дебетовим. Він показує наявність відповідного виду засобів на Звітну дату. При цьому в активних рахунках може бути:

1) дебет більший за кредит (тобто сума початкового дебетового залишку і дебетового обороту більша за суму кредитового обороту). Тоді різниця між ними показує кінцевий дебетовий залишок (наявність засобів) на кінець звітного періоду;

2) дебет дорівнює кредиту (тобто сума початкового дебетового залишку і дебетового обороту дорівнює сумі кредитового обороту). У цьому разі кінцевого залишку не буде і рахунок вважається закритим (відповідного виду господарських засобів на кінець звітного періоду немає).

Схематично будову активного рахунка можна показати так;

Активний рахунок

Дебет Кредит

Сальдо - залишок засобів на початок місяця

Оборот - збільшення засобів (+)

Сальдо - дебетове Оборот - зменшення засобів (-)



Для прикладу розглянемо активний рахунок "Каса".

Рахунок "Каса"

Дебет Кредит

Сальдо - залишок коштів у касі - 5 000

Оборот - надходження коштів у

касу (+) 30 000

Сальдо - залишок коштів у касі - 1 000 Оборот - видаток коштів із

каси (-) 34 000



У даному прикладі на активному рахунку "Каса" по дебету записано залишок коштів у карі на початок звітного періоду 5 000 грн., а також надходження, тобто збільшення коштів у: касі на З0 000 грн.; всього коштів у касі було 35 000 грн. (5000 + 30000). Видаток коштів із каси (зменшення) у сумі 34 000 грн записано на кредит рахунка "Каса". Залишок коштів у касі на; кінець звітного періоду - 1000 грн. (35000-34000).

На пасивних рахунках на кредиті, відображають залишок дясерел господарських засобів на початок звітного періоду і збільшення їх, а на дебеті - зменшення джерел засобів. Для визначення залишку на кінець звітного періоду на пасивному рахунку необхідно до початкового кредитового сальдо додати суму кредитового обороту (збільшення) і від одержаної суми відняти суму дебетового обороту (зменшення).

На пасивних рахунках кінцевий залишок, як і початковий, може бути тільки кредитовим. Він свідчить про наявність певного виду джерел утворення засобів на звітну дату.

На пасивних рахунках може бути:

1) кредит більший за дебет (тобто сума початкового кредитового залишку і кредитового обороту більша за суму дебетового обороту). В цьому разі різниця між ними показує кінцевий кредитовий залишок певного виду джерел засобів на кінець звітного періоду;

2) кредит дорівнює дебету (тобто сума початкового кредитового залишку і кредитового обороту дорівнює сумі дебетового обороту). В цьому разі кінцевого залишку не буде і рахунок вважається закритим (певного виду джерел засобів на кінець звітного періоду немає).

Схематично будову пасивного рахунка можна показати так:

Пасивний рахунок

Дебет Кредит

Сальдо - залишок джерел засобів

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes