Лікарські трави, Детальна інформація

Лікарські трави
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Біологія
Автор: фелікс
Розмір: 5.4
Скачувань: 1563
Багаторічна трав’яна рослина висотою 15-30 см, сімейства лілійних, з тонким повзучим горизонтальним коренем. Надземна частина рослини представлена двома прикореневими яскраво-зеленими листочками довжиною 10-20 см, шириною 4-8 см. Між листочками розволожена квіткова стрілка із 6-20 пахучих білих квіточок. Плід – червоно-оранжева. Кулеподібна ягідка. Насіння – світло-жовте, довжиною 3-4 мм. Цвіте конвалія в квітні – травні, плодоносить в серпні – вересні.

Росте ця рослинка в мішаних і широколистяних лісах, серед кущів. Поділяється ця рослина на 4 види: конвалія травнева, конвалія закавказька, мангасурська і японська.

У квітках конвалії міститься конвалятонсин, який при гідраліхі дає строфінтидин і цукор рамному. В листі знайдено глікозиди, конваллозид, який розщеплюється на конваллятоксин і глюкозу. Є ще ряд сердечних глікозидів. В насінні є конвалозид, глікозиди корені – коваламарин.

Використовують в медицині? Препарати із конвалії широко використовують при серцевих захворюваннях. Настій і сухий екстракт конвалії призначають при неврозах серця разом х валеріаною, пустирником, боярошником. Із неї виготовляють корглікон, який використовують для внутрішнього споживання при гострій і хронічній формі недостатності кровообігу, при сердечній недостатності, при парансизмальній тахікардії.

Мати-й-мачуха

Багаторічна трав’яниста рослина 1025 см висотою, сімейства складноцвітних, з довгим повзучим кореневищем. Листя кругле, серцеподібне, зверху голе, знизу волохате, 10-25 см в діаметрі. Квітки золотисто-жовті, сцвітття – корзинки 2-2,5 см шириною. Плід – насінинка. Цвіте ранньою весною до появи листочків.

В листі є гіркий глікозид, сітостерін, сапонін, галова, яблучна і винна кислоти, каротиноїди, аскорбінова кислота, полісахариди. В медицині використовують листя. Їх збирають в першу половину літа, сушать при tо 30-35оС. Листочки не повинні бути молодими, на смак – слабо гіркуваті, слизисті, без запаху.

Використання в медицині: листя мати-й-мачухи використовують як відхаркуючий засіб при бронхітах, ларингітах, бронхоентазах. Зовнішньо у вигляді примочок в народній медицині листі застосовують при кашлі.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes