Характеристика друкованого видання "Україна молода", Детальна інформація

Характеристика друкованого видання "Україна молода"
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Журналістика
Автор: фелікс
Розмір: 7.2
Скачувань: 1400
Тринадцята сторінка з підзаголовком “Світ без політики” – подорожні нотатки, нариси про іноземне життя, фоторепортажі.

Чотирнадцята сторінка з підзаголовком “Спорт” – регулярний спортивний відділ газети, що користується величезною популярністю серед читачів. Тут публікуються інформаційні матеріали, проте завжди присутні 1-2 аналітичні статті або інтерв'ю. Фото – одне або більше.

П'ятнадцята сторінка з підзаголовком “Департамент чесних послуг” – своєрідний “Клуб споживачів”, що відстоює споживацькі інтереси. Викривальні матеріали щодо порушення торгівельних правил, цінні поради покупцям тощо. Фото – не більше одного.

Остання сторінка з підзаголовком “Калейдоскоп” – розважальна. Не більше одного портретного фото, цікаві розважальні матеріали з життя музичної та кінематографічної богеми, скандали. Рубрика анкедотів “Інтернет-приколи” та завжди – “Кросворд від Бантини”. Ярко Бантина є харизматичною постаттю, редактором останньої сторінки та деколи пише зворушливі звернення до читачів. Тут також кілька разів на тиждень публікується рубрика “Обличчя України” : конкурс, в якому беруть участь дівчата з усієї країни, публікуються фото учасниць та короті резюме.

Реклами в газеті небагато: кілька разів на тиждень їй відводиться одна або половина шпальти, інколи рекламні оголошення розміщують на одній з тематичних сторінок.

Деякі інші загальні рубрики, що можуть заміщувати перелічені вище на сторінках газети:

“Освіта” – матеріали про освіту України, інтерв'ю з освітянами, аналіз новітнього законодавства.

“Надзвичайна ситуація” – розгорнуті звіти про надзвичайні ситуації в Україні, інтерв'ю та фоторепортажі.

“Людина” – портретні нариси, присвячені видатним діячам тієї чи іншої сфери громадського, культурного, політичного життя України.

“Ля-ля-фа” – музична рубрика, обов'язкові фото, часто великі розгорнуті інтерв'ю або добірка інформаційних та аналітичних матеріалів.

“Тема” – найзагальніша рубрика, під якою виходять будь-які великі тематичні матеріали (або компіляції матеріалів).

У п'ятничному номері публікується програма телепередач.

Суботній випуск удвічі скорочений, в ньому можуть бути присутні, окрім перших 3 обов'язкових, будь-яка тематична рубрика.

Структурованість газети допомагає читачу знайти в ній саме те, що його цікавить, робить її доступнішою. Концепція газети надзвичайно виважена, зазнає впродовж років невеликих змін, редакція вивчає думку аудиторії щодо можливих змін у газеті і враховує її.

Позиція газети у висвітленні політичної ситуації в Україні неоднозначна. Від початку “Україна Молода” була незалежним виданням і займала позицію спостерігача. Газета не надавала свої шпальти для політичних дискусій та дебатів, не підтримувала тих чи інших кандидатів або партії у передвиборній боротьбі. Проте під час останніх виборів, у яких прес-секретарем Леоніда Кучми був головний редактор “України молодої” Дорошенко, газета явно підтримувала Кучму, проте лише як демократичного кандидата, що протистояв комуністичному. Газета завжди мала національно-демократичне спрямування, проте ніколи не була опозиційною, не стояла на позиції жодної партії або руху, не публікувала (принаймні офіційно) замовлених статей, не була інструментом політичної агітації. Об'єктивність є основним принципом в освітленні політичної ситуації.

Під час політичної кризи кінця 2000 – 2001 років, коли Президента України Леоніда Кучму було звинувачено в багатьох злочинах, і національно-демократичні сили перемістилися в опозиційний табір, “Україна молода” значно відхилилася від свого нейтралітету. Наприклад, стаття про звільнення Юлії Тимошенко з-під варти була названа “Справедливість перемогла”, ряд інших матеріалів також засуджував дії влади стосовно Тимошенко та інших опозиційних політичних діячів. Матеріали, присвячені акції "Україна без Кучми”, також містили критику Президента. Проте позиція “України молодої” під час кризи є поміркованою порівняно з позицією багатьох інших інформаційно-політичних видань національно-демократичного спрямування.

Цільова аудиторія газети – переважно інтелігенція та молодь. Ідейна незаангажованість привертає до неї увагу тих читачів, які зацікавлені в об'єктивному висвітленні широкого спектру подій без нав'язливих коментарів та ідеологічного забарвлення. Назва однозначно вказує на орієнтацію на молодь, проте брак розважальних матеріалів не дає їй завоювати масову молодіжну аудиторію; молодша частина читачів газети – переважно студенти вищих навчальних закладів. Доросла частина доволі різноманітна, це як інтелігенція, так і представники “середнього класу” і навіть селяни. Газета має не дуже велику, проте постійну аудиторію, за останні 4 роки її наклад зріс удвічі.

За рівнем журналістських матеріалів, повнотою та об'єктивністю висвітлення інформації газета знаходиться на дуже високому рівні в порівнянні з іншими українськими виданнями.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes