Єгипетські піраміди перше чудо світу, Детальна інформація

Єгипетські піраміди перше чудо світу
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 23.1
Скачувань: 2274
Піски пустині вже в старожитності засипали Сфінкса і згодом на поверхні виднілася тільки одна голова. По всій можливості він давно виглядав таким, яким побачили його солдати армії Бонапарта і яким запам'ятала його Денон. Сфінкс розчищався від піску при Тутмосі IV, що створив між його лапами щось начебто молитовне, присвячене пам'яті своїх покійних предків. Цей же фараон наказав побудувати навколо Сфінкса стіну з цеглини-сирцю. Пісчані бурі, проте, як і раніше засипали кам'яну статую, і її неодноразово потрібно було розчищати. Популярність культу Сфінкса висловилася в епоху Нового царства в широкому поширенні його скульптурних повторень. Зокрема, споруджувалися цілі алеї сфінксів, що ведуть до храмів.

Приймачі Хеопса Хефрен і Микерин теж збудували собі чудові піраміди, хоча вже менші по розмірах.

З східної сторони піраміди Хефрена, на продовженні її осі, знаходиться верхній заупокійний храм, що має в плані форму витягнутого прямокутника, і займає площу 112 х 50м. Його задня стіна примикає до стіни, яка оточує піраміду. Ми маємо тут справу зі сформованим типом заупокійного храму епохи Древнього царства, що складається з двох основних частин - першої, доступної для віруючих і другої, куди пускалися лише обрані.

Пандус, що з'єднував верхній храм із нижнім, при різниці рівнів, що складала більш 45м, мав довжину 494м, а ширину 4,5м. Частково висічений у скелі, він був виложений усередині плитами вапняку, а зовні гранітом. Спочатку це був очевидно критий коридор, що освітлювався через отвори в стелі. Не виключено також, що його внутрішні стіни були прикрашені рельєфами.

Цей храм, що має в плані форму квадрата зі стороною 4,5м, побудований із великих блоків граніту. Його стіни мають легкий нахил і в зв'язку з цим він робить враження величезної мастабы, особливо з боку фасаду. Перед храмом знаходилася пристань, куди приставали човни, що пливли по каналі зі сторони Нілу. Два входи в храм очевидно стерегли, чотири сфінкси, висічені з граніту. Посередині храму поміщалося щось начебто наоса, де можливо знаходилася статуя фараона. Від обох входів відходили вузькі коридори, що вели в гіпость з шістнадцятьма монолітними стовпами із граніту. У цьому залі, що має форму переверненої букви Т, стояли двадцять три статуї сидячого фараона, вироблені з алебастра, сланцю і диорита. Варто звернути увагу на колірну гру полірованого червоного граніту, що контрастує з алебастровими плитами статі, а також на ефекти світлотіні в гіпостилі. Цей зал, нині позбавлений перекриття, він спочатку освітлювався за допомогою невеличких отворів у стелі, через які проходило світло, що падало окремо на кожну статую. Третім монументальним спорудженням комплексу в Гизе є піраміда Мікеріна. Як і попередні піраміди, вона має в плані квадратну підставу, кожна сторона якої дорівнює 108,4м. Спочатку піраміда досягала у висоту 66,5м, а ріг нахилу її стін складав 51м. Цікаво, що для будівництва ції найменшої з трьох пірамід були ужиті найбільш значні по розмірі блоки. Нижня частина гробниці була облицьована гранітом, здебільше не полірованим, а її верх - білим вапняком із Тура. У 1837 році англійські дослідники Перринг і Візі виявили в похоронній камері цієї піраміди чудовий царський саркофаг із базальту, зовнішні стінки якого були оброблені на зразок фасаду палацу. Як відомо, цей саркофаг потонув під час його перевезення в Англію; зберігся, проте, його малюнок. Мікерін мав не тільки найменшу піраміду, але також і найменш монументальний похоронний комплекс у порівнянні з ансамблями його попередників. Не підлягає сумніву, що при житті цього фараона його будівництва не були ще закінчені. Їх завершив спадкоємець Мікеріна Шепсескаф, уживаючи при цьому вже гірший по якості будівельний матеріал. Стіни, зведені з вапнякових блоків, були облицьовані цеглиною-сирцем і покриті білим розчином. До півдня від третьої піраміди, знаходяться три пов'язані з нею невеличкі піраміди, оточені загальною стіною. Площа підстави кожної з них по розмірі дорівнює 1/3 площі підстави піраміди Мікеріна. Прийнято вважати, що в цих пірамідах були поховані дружини фараона. У однім із помешкань, пов'язаних із пірамідою Мікеріна, американський археолог Райзнер відчинив під час розкопок чотири скульптурні групи зі сланцю, названі нині тріадами Мікеріна. Три з них знаходяться нині в Каїрі, а одна в Бостоні.

Пройшли тисячоліття, а Монументальний царський некрополь у Гізе встояв усупереч піскам пустині і руйнівної діяльності людини. До дійсного дня він є найбільш грандіозним археологічним комплексом Єгипту, що свідчить не тільки про могутність правителів Древнього царства, але одночасно про сміливу думку тодішніх архітекторів, а також про неповторну майстерність мулярів і робітників.

Варто згадати ще про одну піраміду часу IV династії - гробниці фараона Реджедефа, розташованої неподалік від Гизе, біля селища Абу-Роаш. Реджедеф був очевидно сином Хеопса і його дружини лівійки. Він убив свого старшого брата Каваба, матір'ю якого була єгиптянка. Реджедеф правив усього лише вісім років, а після його смерті влада перейшла до його молодшого брата - Хефрену. Піраміда Реджедефа є найбільш висунутою до півночі царською гробницею. Це будівництво, очевидно ніколи не завершене, було задумано в монументальному стилі як спорудження, гідне спадкоємця Хеопса. Стіни які вели вниз коридорів, також як і стіни похоронної камери, були виложені великими блоками вапняку і граніту товщиною біля двох метрів. Збережені сліди облицювання нижніх частин зовнішніх стін піраміди свідчать, що вони були також оброблені гранітом. Над похоронною камерою піраміди знаходилася по всій можливості розвантажувальна конструкція - також як і в піраміді Хеопса. Ще в 1842 році, судячи по даним німецького єгиптолога Лепсіуса, висота руїн досягала 17м. У вісімдесятих же роках минулого сторіччя ці руїни перетворилися в каменоломню, відкіля щодня триста верблюдів вивозило будівельний матеріал для нових будівництв у Каїрі. У Сакарі збереглися три піраміди епохи V династії. Одна з них належала першому фараону цієї династії, інші - двом останнім. Крім цього, до нас дійшло багато мастаб вельмож цього періоду, що славилися своїм скульптурним і рельєфним декором. Усеркаф збудував свою піраміду поруч із похоронним комплексом Джосера, із його східної сторони. Вона була вибудована з величезних блоків грубо отесанного вапняку і мала облицювання, сліди котрої нині не збереглися.

Піраміда, що знаходиться в південній частині Сакари, що примикає до оброблюваних полів, відома за назвою Харам Эшь-Шауаф. У 1945 році американський археолог А. Варилль довів, що ця усипальниця належала фараону Джедкара-Асесі. Вона має в плані форму квадрата, кожна сторона підстави якого дорівнює 80 м; висота піраміди досягала 24 м. Піраміда була зведена з грубо отесанного вапняку, її облицювання не збереглося. Піраміда Унаса була вибудована до південно-запасу від піраміди Джосера.

Нині вона являє собою майже зроблену руїну. Висота збереженої сердцевини піраміди досягає зараз тільки 19 м, спочатку ж вона мала у висоту 44 м. Сторона її квадратного в плані підстави дорівнює 67 м. До сьогоднішнього дня збереглися сліди старанно обробленого облицювання з білого вапняку. Вхід у піраміду був розташований зовні, із північної сторони. План підземних помешкань піраміди Унаса повторюється в інших пірамідах, що належали фараонам VI династії - Тітки, Пепи 1, Меренра і Пепи II. Перед дверима, що знаходяться перед похоронною камерою, були відкриті знамениті “Тексти пірамід” - заклинання, де говориться про похоронний ритуал і життя фараона в загробном світі. Ці тексти, написані у виді вертикальних стовпчиків блакитнувато-зеленою фарбою, є найбільше раннім прикладом такого роду написів. У період VI династії Некрополь в Сакарі збагатився декількома царськими гробницями і досить великою кількістю мастаб вельмож. Перший правитель цієї династії, фараон Тітки вибудував собі гробницю до північного сходу від піраміди Усеркафа по прямій лінії від усипальниці Джосера і згаданої вище гробниці царя V династії. Назва цієї піраміди - “Джед-сут” походить мабуть від назви столиці Нома - Мемфіса, що вживалась у гераклеопольский період і на початку Середнього царства. Нині це будівництво являє собою руїну. Цілком зруйнована також піраміда фараона Пепи 1, вибудована на центральному плоскогір'ї Сакари. З цією пірамідою пов'язане одне з найбільше драматичних відкриттів в області єгиптології. Французький вчений О. Маріет, який зробив великий внесок у розвиток археології Єгипту, та відкриття якого належать до найбільших досягнень в області археологічних знахідок, був переконаний, на відміну від свого співробітника Г. Масперо, що піраміди не мали написів. Наприкінці свого життя, тобто на початку 1880 року цей вчений одержав від французького уряду велику дотацію, призначений на скресання однієї з гробниць в Сакарі. У травні 1880 року Маріет обстежив піраміду Пепи 1, думаючи, проте, що це мастаба. Написи, якими були покриті стіни похоронних камер, він переслав у Париж Мас-перо, не сказавши при цьому, звідки вони. Масперо відразу ж визначив, що тексти стосуються піраміди Пепи 1, але усе ж це не переконало Маріета і він продовжував притримуватися теорії про “німі” піраміди. І тільки будучи вже при смерті, наприкінці грудня 1880 року в Каїрі, коли німецький єгиптолог Г. Бругш повідомив йому про відкриття подібних написів у похоронних камерах піраміди Меренра, Маріет визнав слушність тверджень Масперо. Вище ми вже говорили про мастаби, як про найстарші гробниці царів перших династій; класичний тип цих будівництв склався саме в період Древнього царства. Походження мастаб дуже просте - мастаба це монументалізований пагорб, що виникає з землі або піску, коли риють могилу тому що земля над труною за законами статики завжди буде приймати форму прямокутного насипу з нахиленими стінками.

Мастаба - гробниця знаті, яка включала три частини: підземну похоронну камеру, криниця що відходить від неї вертикально, і веде в надземну частину, а також прямокутну в плані будівлю, що споруджувалася з цеглини-сирцю або каменю; у розтині це будівництво мало форму трапеції.

Наземна частина мастаби мала такі елементи: висічені з каменю хибні двері, через які двійник покійного міг виходити і повертатися, кам'яну плиту, так названу стелу, що поміщається над хибними дверми, покриту написами з жертовними заклинаннями і рельєфами, що зображують мертвого, іноді з дружиною і дітьми, що приносять йому жертву і, нарешті, кам'яний жертовник, установлюваний перед хибними дверми. Після поховання криниця, що веде в похоронну камеру, закладалася каменями. У залежності від знатності мертвого - мастаба мала ще додаткові елементи, насамперед уже згаданий вище сердаб, у якому поміщалися стели, а іноді і скульптурний портрет мертвого. Крім цього, у надземній частині мастаби могли знаходитися молитовні або - як ми переконалися під час наших довоєнних розкопок у Едфу - верхні камери, у яких хоронились члени сім'ї мертвого. Крім головної ніші з хибними дверима, фасад мастаби мав ще менші ніші, що мабуть символізували хибні двері, призначені для двійників похованих членів сім'ї мертвого. Великі комплекси мастаб у некрополях Гізе і Сакари зосереджені поблизу царських гробниць. Вони не є частиною ансамблів пірамід, проте помешкання гробниць знаті поруч з усипальницею їхнього пана свідчить про прагнення прославити фараона і після його смерті, що відбиває певною мірою характер відношень, які панували в єгипетському товаристві того часу. У монументальних царських некрополях не були місця для трудящої людини. Про нього не забували, але тут він не був потрібний. Цінувалася тільки його праця на землі, у загробному ж світі він не мав значення. Для вельмож тут будуть трудитися хлібороби, пастухи і ремісники, численні зображення яких ми бачимо на рельєфах, що покривають внутрішні стіни мастаб. Дійсні вулиці мастаб високопоставлених сановників IV, V і VI династий мають планування, що нагадує міські вулиці. У цих гробницях збереглися скульптури, рельєфи і розписи, що належать до шедеврів мистецтва епохи Древнього царства. Достатньо згадати портретні скульптури царевича Рахотепа і його дружини Нофрет, членів сім'ї фараона Снофру, виявлені в їхній мастабі в Медумі. Також у Медумі в гробниці Ітет, чоловіки сановника, що носив ім'я Нефер-маат, був відкритий знаменитий розпис із зображенням гусаків, що належить до числа найбільш цінних пам'ятників живопису аналізованого періоду.

Найбільша кількість пам'ятників поряд із некрополем у Гізе принесли розкопки мастаб у північній частині Сакари. До найцінніших творів мистецтва належать рельєфи на дереві, виявлені в гробниці переписувача Хесира, що відноситься до епохи III династії. Його портрет є одним із найбільш ранніх класичних прикладів канону в зображенні людської фігури в барельєфі. Серед інших пам'ятників, що датуються часом IV династії, звертає увагу скульптурна група, що зображує Неферхотепа і його дружини. До найвідоміших творів єгипетського мистецтва належить скульптура сидячого переписувача із сувієм папірусу навколішках (V династія), а також серія статуеток із вапняку, що зображують людей, зайнятих фізичною працею - наприклад, фігурка жінки, що розтирає зерно. У гробниці вельможі Каапера була знайдена відома реалістична скульптура з дерева, що одержала назву “сільський староста” (по-арабски Шейх-эль-Белед). У мастабі Ті, стражника пірамід і надгробного храму фараона Сахура, були виявлені прекрасні рельєфи, що зображують сцени з життя Ті, а також різноманітні господарські роботи, виконувані в його володіннях. До найбільш відомих сцен відносяться: Ті, що полює з човна, годівля гусей, перевезення і полірування статуй, кухаря і пекарі за роботою, жнива і молотьба, будівництво човна, м'ясники, ловля риб мережею, полювання на гіпопотама і доїння корів. У північній частині некрополя заслуговують на увагу також мастаби часу V династії: Птах-хотепа, значного чиновника часу Асеси, Птах-хотепа II, інспектора жерців, Ахутхотепа, стражника Міста пірамід, а також відкрита в 1966 році мастаба сановника по імені Нефер і його дружини Хонсу з прекрасно збереженими розфарбованими рельєфами. Мастаби поблизу піраміди Теті мають цілу систему молелен і коридорів у надземній частині гробниці. Серед найбільш значних виділяється мастаба візира Мерерука, що є місцем поховання візира, його дружини і сина Мері-Теті.

У царському некрополі в Гізе також були виявлені чудові пам'ятники скульптур, що зображують як фараонів - наприклад, статуя Хефрена з діорита або згадані вище тріади Мікеріна, так і простих людей, що займаються різноманітними заняттями; із числа останніх варто відзначити хоча б відому статуетку броварника. У дослідження мастаб внесли свій внесок і учасники польських археологічних експедицій. Під час трирічних розкопок в Едфу, у Верхньому Єгипті, що проводилися в 1937-1939 роках, польські археологи відкрили декілька десятків мастаб VI династії, побудованих із цеглини-сирцю. Ці мастаби мали похоронні камери й у надземній, і в підземній частині. Багатий похоронний інвентар із цих мастаб знаходиться нині в Національному музеї у Варшаві. У 1 Перехідний період (пр. 2181-2133р. до н.е.), під час якого відбулося ослаблення влади фараонів і розпад держави, не було сприятливих умов для будівництва настільки значних усипальниць, якими є піраміди. Написи згадують тільки про декілька будівництв цієї епохи. Деякі з них були ідентифіковані, як, наприклад, піраміда царя Ібі в Сакарі, що відносяться до VIII династії і піраміда фараона Хеви (IX-Х династії), що знаходиться в Дарі в Лівійській пустелі.

Ситуація докорінно змінилася в епоху Середнього царства, коли фіванскім правителям вдалося знову возз'єднати країну. Вони поклали початок XI і XII династіям. Перша з них правила у Фівах, а другий головний політичний і адміністративний центр знаходився на півночі, недалеко від Фаюмского оазису, і дотепер ще не досліджуваної місцевості Іттауі. Своїм зросшим економічним потенціалом Єгипет часу XII династії зобов'язаний був багато в чому багатству Фаюмского оазису, на території якого були зроблені грандіозні іригаційні роботи, у результаті яких була споруджена гребля і резервуар, що регулює рівень води в Дельті Нілу. Царі відродженної єгипетської держави в усіх своїх початках ставили собі за зразок досягнення архітектури Древнього царства. Як і раніше будувалися піраміди, що залишалися основним типом царської усипальниці. Невеличкою пірамідою був увінчан заупокійний храм, побудований у Деір-эль-Бахрі фараоном XI династії Ментухо-тепом. Вчасно XII династії, при якій царський некрополь розширився від Сакари вздовж Нілу, ставляться декілька пірамід менших розмірів, розташованих поблизу гробниці Теті. У Дашурі, до сходу від усипальниці фараона Снофру було вибудовано в цей час три піраміди. Найбільш раня, розташована між двома іншими пірамідами, належала Аменхотепу 1, до півночі від її знаходилася гробниця Сену-серта III, а до півдня - Аменемхета III. У цей період укладається новий тип конструкції піраміди, меншої по розмірах у порівнянні з пірамідами IV династії. Спочатку будували розбіжні у виді променів або які мали форми хреста внутрішні стіни піраміди, що утворюють трикутники, які потім засипалися піском або цеглиною-сирцем. Піраміда облицьовувалась після цього вапняком. Деякі піраміди царів Середнього царства споруджувалися цілком із цеглини-сирцю, що укладався безпосередньо на площадці. Іноді ядром піраміди служила природна скеля. Дивовижно, що при цій більш “дешевій” системі будівництва пірамід інші елементи оздоблення гробниць були дуже дорогими у зв'язку з усе більш широким застосуванням алебастра і кварцита.

До півдня від Дашура, у місцевості Лишт, знаходяться оточені мастабами знаті руїни двох пірамід фараонів XII династії - Аменемхета 1 і Сенусерта 1, а також дві пов'язані з ними великі піраміди. Під час розкопок на цій території була знайдена дерев'яна статуя Сенусерта 1, що знаходиться нині в Єгипетському музеї в Каїрі. Аменемхет III, що мав свою піраміду в Дашурі, вирішив збудувати собі ще одну - у місцевості Хавара, де пізніше він і був похований. Від піраміди залишилося тільки сердцевина, раніше ж ціле це будівництво було облицьовано тонкими плитками полірованого вапняку. Її висота досягала 58м, а ріг підйому – 48 45'. До півдня від цієї піраміди збереглися руїни спорудження, що було одним із найбільше чудових архітектурних пам'ятників Єгипту - знаменитого Лабіринту, що викликав у грецьких мандрівників ще більше захоплення, чим піраміди. Нині від нього залишилося лише велике поле, засипане вапняковим щебенем і фрагменти колон, тому що починаючи з римського часу це будівництво служило величезною каменоломнею, звідки брали сировину для вапнякоопалюваних піч. Деякі дослідники вважають ці руїни залишками заупокійного храму Аменемхета III, проте, уже самі розміри їхньої площі (300 х 244 м), на якій помістилися б усі разом узяті величезні храми Карнака і Луксора, виключають слушність цього судження.

Похоронний комплекс, що знаходиться на території теперішнього селища Эль-Лахун і розташоване поруч місто, де жили будівельники, що будували царську усипальницю, відносяться до часу Сенусерта II. При спорудженні саме цієї гробниці в якості ядра піраміди була використана скеля, що тут знаходилася. Завершуючи огляд царських усипальниць епохи Середнього царства, варто згадати про відкриття поблизу піраміди Аменемхета III у Дашурі гробниці фараона Гора, де була знайдена знаменита дерев'яна статуя царя, що знаходиться нині в Єгипетському музеї у Каїрі. Деякі дослідники вважають, що Гір правив разом з Аменемхетом III, інші припускають, що він був фундатором XIII династії. Піраміда була усипальницею фараонів епохи Древнього і Середнього царства. У період Нового царства, коли фараони почали будувати собі величезні скельні гробниці в Доліні царів у західній частині Фів, невеличкі піраміди, що не перевищували у висоту декілька метрів, були усього лише завершенням гробниць високопоставлених начальників будівельних робіт у Деір-эль-Медіне або скромній прикрасі надгробків в Абідосі.

Проте, ідея піраміди як царської усипальниці не була забута. Гробниці такої форми ми зустрічаємо поблизу IV порога в Напаті і VI - у Мерое, у далекій Нубії, що яка знаходилася під владою єгипетських фараонів. Піанхі (751-716 р. до н.е.), завойовник Єгипту і фундатор XXV династії, названої також ефіопською, на якій піраміді зробили величезне враження, був похований у чудовій гробниці недалеко від своєї старої резиденції поблизу святилища в Гебель-Бар-кал, де височіють стрункі піраміди - гробниці царів першого, так званого напатского періоду незалежного Мероітського царства (656-295 р. до н.е.).

Другий комплекс подібних пірамід знаходиться в Мероэ, новій столиці Мероитского царства (295 р. до н.е. - 350 р. н.е.). Ці піраміди мали цілком інші пропорції в порівнянні з єгипетськими і були набагато менше їх по розмірах. Середня довжина сторони їхньої підстави дорівнює біля 10м, висота не перевищує 20м, а ріг нахилу стін складає 65-70. Проте, найбільш характерною рисою мероітських пірамід, що відрізняє їх від єгипетських, є розміщення цих гробниць. Вони згруповані в комплекси і розташовані тісно одна поруч з іншою так, що відстань між ними часто не перевищує декілька десятків сантиметрів. Не всі ці піраміди мають заупокійні храми у вигляді молелен. Ребра стін деяких із них оброблені профілем у вигляді валика. Ці піраміди будувалися з необтесаних блоків каменю й облицьовувались старанно пригнаними полірованими плитами. Виняток складає декілька пірамід, що належали останнім правителям Мероітського царства, які були споруджені з цеглини-сирцю, а потім поштукатурені.

Мистецтво древнього Єгипту в більшому ступені, чим якогось іншого періоду художньої творчості, є відбитком конкретної, реальної дійсності на різних етапах її історичного розвитку. Це стосується не тільки образотворчого мистецтва, але й архітектури. Древні єгиптяни вважали земне життя усього лише стислим епізодом вічного існування. Саме тому для будівництва будинків, резиденцій вельмож і царських палаців вони вживали не занадто тривкі матеріали, а насамперед з цеглини-сирцю. Інакше виглядало справу зі спорудженням жител для безсмертної душі фараона і знаті, що також як і храми богів споруджувалися з каменю. Про тривкість цих будівництв, що устояли всупереч часу і систематичних руйнацій, свідчать збережені до теперішнього часу пам'ятники.

К.Михаловскій “Піраміди і мастаби” Варшава 1973 р.

ЛІТЕРАТУРА :

К. Михайловскій “Піраміди і мастаби”

Н. А.Дмітрієва “Стисла історія мистецтв”

“Мистецтво древнього сходу”

І. Бонін “Зібрання творів”

Р.Бьювел, Е. Джилберт “Секрети пірамід”

Міністерство освіти і науки України

Луцький державний технічний університет

Реферат

На тему:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes