Китайський імператор Цинь Ши Хуанді, Детальна інформація

Китайський імператор Цинь Ши Хуанді
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 12.7
Скачувань: 2032
Походження самого Цинь Ши Хуанді порозумівалося дивною легендою: Цинь Ши Хуанді прилетів з неба на якійсь машині. І поруч з цим записом є невелика гравюра: на ній намальований апарат, на якому нібито Цинь Ши Хуанді прилетів на Землю. Чому ж така дивна легенда виникла в ті далекі часи?

Легше було оголосити Цинь Ши Хуанді сином головного божества, але, на жаль, таких у Китаї не малося. Усі ці містичні спекуляції сприймалися Цинь Ши Хуанді цілком серйозно. Імператор Цинь Ши був украй марновірний. Його релігійність зводилася до грубого фетишизму і примітивних марновірств. Відповідно до пізніх творів китайських істориків, Цинь Ши Хуанді нерідко прибігав і до чаклунства. Наприклад, коли в непогоду імператор не зміг переправитися через Янцзи, він побачив тому причину в підступ місцевого демона, що жив на невеликій горі. Цинь Ши Хуанді наказав заклинаннями вигнати відтіля демона, а потім вирубати на цій горі усі дерева, щоб, оголивши її, зганьбити демона. Думки про смерть, імовірно, лякали Цинь Ши Хуанді, і він наказав не згадувати про неї в його присутності. Державна скарбниця широко розкривалася для всякого, хто зміг би знайти елексир безсмертя. Але по релігійним давньокитайським представленнях, способів досягти безсмертя було чимало. Один з них полягав у тому, щоб одержати чудесний елексир, що продовжує життя до нескінченності. Уся китайська стародавність пронизана стійкою вірою в це чарівне зілля. До складу цього чарівного напою уключали всілякі інгридиєнти: ртуть, яшма, кориця, соснові голки, насіння сосни. Шарлатани намагалися виростити траву безсмертя.

Незабаром, переконавшись, що поки Цинь Ши Хуанді живий, одержати цей елексир і виростити волшебнубю траву не удасться, маги порадили імператору спробувати установити контакт із небожителями, яким ведений секрет вічного життя. Потім і ця ідея була відкинута імператором. Після цього імператору було повідомлено, що мудрець з південної частини Китаю говорив, що є на світі Острова Блаженних. Там є три священні гори. Вони були розташовані далеко на Сході. Очевидно, що мудрець говорив про Японські острови. Імператор відразу наказав спорядити експедицію на Схід, але ця експедиція так і не повернулася назад. І всі спроби відшукати дійсний спосіб придбання безсмертя були зупинені тільки після того, тому що в одній з чи поїздок інспекцій по Китаю імператор зненацька помер.

Скинення династії Цинь

Відразу після смерті імператора (який вмер у віці 51 років по припущеннях учених), на престол зійшов його син Ху Ганьбі і став іменуватися Ер Ши Хуанді. Він намагався дотримувати політичного курсу, закладеного батьком, на третьому році його правління в 210) року до н.е. великі землевласники і нащадки старої знаті повстали проти нього під керівництвом Чжао Гао, видного сановника і родича імператора. Після цього Ер Ши Хуанді був убитий, і на трон Чжао Гао посадив свого сина Цзи Іна. Він пробув у влади ледве більше місяця, після чого і Чжао Гао і його син Цзи Ін були убиті незадоволеною знаттю. Після цих подій, імовірно, не залишилося родичів Цинь Ши Хуанді серед чоловіків навіть по непрямій лінії, або вони були убиті.

Роль правління династії Цинь в історії давньокитайської держави

Створення на території древнього Китаю єдиної централізованої імперії Цинь мало велике значення для подальшого історичного Китаю.

Політичне об'єднання країни, узаконення в масштабах всієї імперії приватної власності на землю, послідовне проведення територіально-адміністративного розподілу, поділ населення по майновому принципі, рішуче проведення заходів, що сприяють росту торгівлі і грошового обігу, - усе це розчищало шлях подальшому розвитку економіки і суспільних відносин у країні. Не випадково ще в період боротьби Циньского царства за гегемонію, майнова знать інших давньокитайських царств співчутливо відносилася до його завойовницької політики і навіть у ряді випадків надавало підтримку.

Заходи, здійснені в Циньській імперії, були підготовлені попереднім розвитком давньокитайського суспільства й особливо тими соціально-економічними змінами, що відбулися в період V-ІІІ століть до н.е. Багато хто з цих перетворень були здійснені Шан Яном у найбільш розвинутому в соціально-економічному плані царстві Цинь. Деякі перетворення проводилися й у ряді інших давньокитайських царств, але набагато менш последвательно і рішуче.

Однак розкладання общинних і розвиток приватновласницьких і рабовласницьких відносин відбувалося в різних областях древнього Китаю неоднаковими темпами. У Царстві Цинь влада виявилася в руках нової знаті, а в ряді інших царств древнього Китаю зберегла за собою свої політичні позиції стара аристократія. Заходу Цинь Ши Хуанді по централізації країни, знищення старої аристократії, підвищення цін, збільшення податків і повинностей, руйнування дрібних і середніх виробників привели до могутнього вибуху цілого ряду повстань, що поклали кінець правлінню Циньскої династії.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes