Юридичні зобов'язання, їх види та способи дотримання, Детальна інформація

Юридичні зобов'язання, їх види та способи дотримання
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Правознавство
Автор: Олексій
Розмір: 13.2
Скачувань: 920
Згідно із статею 451 ЦК, особи, які спільно заподіяли шкоду, несуть солідарну відповідальність перед потерпілим.

Згідно із статею 452 ЦК, особа, яка відшкодувала шкоду (в нашому випадку – страхова компанія), заподіяну з вини іншого, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи в розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлено законом.

На підставі цього можна сказати, що суд виніс невірне рішення:

Батьки 15-річного Попова мають відшкодувати заподіяну ним шкоду у випадку, якщо він не має майна або достатнього заробітку.

Суд не повинен був зменшувати розмір відшкодування, т.я. страхова компанія, що відшкодувала шкоду, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи в розмірі виплаченого відшкодування – тобто 2000 грн.

2. Л. за рішенням суду про розподіл спадкового майна одержав право на витребування від своєї мачухи книжкової шафи з книгами, дивана та інших речей на загальну суму 2500 грн. Але за рішенням того ж суду Л. зобов'язаний був платити щомісяця аліменти на користь мачухи по 50 грн. Л. був згоден провести залік суми аліментів наперед у зарахунок вартості названих речей.

Чи може бути такий залік? Вкажіть підстави заліку у зустрічних вимогах і випадки його недопустимості.

Такий залік не може бути проведено, т.я. речі, на витребування яких одержав право Л., не є доходом або заробітком, з яких (згідно із Постановою КМ “Про види заробітку (доходу), що підлягають облікові при відрахуванні аліментів”) можуть бути відраховані аліменти.

Згідно із статею 217 ЦК, зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічної однорідної вимоги, строк якої настав або строк якої не зазначений чи визначений моментом витребування.

.

Список використаної літератури:

Цивільний кодекс України.

2. Про види заробітку (доходу), що підлягають облікові при відрахуванні аліментів/ Постанова КМ України № 146 від 26.02.93 р.

3. Загальна теорія цивільного права// Підручник за ред. О.А.Підопригори і Д.В.Бобрової, - Київ: Вища школа, 1992.

4. Цивільне право/ Підручник за ред. О.А.Підопригори. - Київ, 1996.

5. Зобов’язальне право/ Навчальний посібник за ред. О.В.Дзери. - Київ, 1998 р.

PAGE

PAGE 10

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes