Політичні відносини між Іспанією та Латинською Америкою наприкінці 70-х - початку 80-х р ХХ ст, Детальна інформація

Політичні відносини між Іспанією та Латинською Америкою наприкінці 70-х - початку 80-х р ХХ ст
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 8.5
Скачувань: 1527
Активність Іспанії на латиноамериканському напрямку наростала більш повільними темпами, особливо в 80-х роках, чим на західноєвропейському й ат-лантическом напрямках. У результаті значення в зовнішньополітичної дея-тельности Іспанії латиноамериканського напрямку і, природно, його ефективність відносно зменшуються.

Залишаються не вирішеними багато роблем іспано-латиноамериканських відносин. Зокрема, Іспанії не удалося домогтися реальних поступок Західної Європи латиноамериканським країнам як в області ліквідації фінансової заборгованості, так і в області торгово-економічних відносин. Не завжди іспанські ініціативи одержують однозначну позитивну оцінку в латино-американських країнах, де посилення впливу Іспанії розцінюється деякими колами як прояв схованої експансії НАТО в країнах, що розвиваються.

Незважаючи на існуючі труднощів Іспанія і латиноамериканські го-сударства мають у своєму розпорядженні чималі резерви для розширення взаємовигідного співробітництва.

Вступивши в НАТО і ЄС, Іспанія зберегла автономність у багатьох важ-ных міжнародних питаннях. У Латинській Америці уряд іспанських соціалістів неодноразово діяло в рамках блоку сил, що протистоять курсу адміністрації США. Іспанська політика в питаннях роззброювання, лик-видации іноземних військових баз, врегулюванні зовнішньої заборгованості раз-вивающихся країн, регіональних конфліктів носила більш позитивний харак-тер, чим політика багатьох інших держав - членів ЄС.



Література:

1. Кононин А.Н. "Зовнішня політика Іспанії у відношенні країн Латинської Америки і Карибського басейну в період демонтажу франкистских структур і становлення буржуазної демократії (1976 - 1982 р.). М., 1988.

2. Кононин А.Н. "Зиґзаґи "нового курсу" іспанських соціалістів". Латинська Америка. - 1988р. - №6 - 0,3 п.л.

3. Кононин А.Н. "Латинська Америка й Іспанія: активізація політичних свя-зей у другій половині 70-х - першій половині 80-х років. Дисертація.

4. Roіtman Marcus. "La polіtіca de PSOE en Amerіca Latіna". Madrіd, 1985.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes