Революція у Австро-Угорщині 1918 р. і її наслідки (в датах і подіях), Детальна інформація

Революція у Австро-Угорщині 1918 р. і її наслідки (в датах і подіях)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 19.2
Скачувань: 1595
\x0500вугілля і продовольства. Найбільш значні демонстрації відбулися в рр.Пісек, Млада-Болеслав, Брандіс на Лабі, Кралупи. У Чехії страйк був подавлений у перший же день, у Моравії, у рр.Брно й Острава страйк продовжується.

Кладно. Демонстрація з вимогою висновку загального світу.

1918.10.16 Відень. Маніфест Карла I "До моїх вірних австрійських народів" про надання національної автономії чеському, HYPERLINK "http://www.hronos.km.ru/1900polon.html" польскому , українському й іншому народам Австро-Угорщини, що передбачає створення "Федерації самостійних держав".

Брно, Острава. Подавлено загальний страйк у Моравії (14-16.10.1918 г).

1918.10.17 Відень. На засіданні рейхсрату чеські депутати відкинули проект автономії Чехії і зажадали повної незалежності для Чехії і Словаччини.

Будапешт. Угорський парламент проголосив незалежність Угорщини, зв'язаної з Австрією лише особистою унією.

1918.10.18 Львів. Створено Українську Національну раду.

1918.10.19 Львів. Прокламація Української Національної Ради з закликом до підготовки проголошення незалежної української держави на території Східної Галичини.

1918.10.21 Відень. Депутати Австрійського парламенту оголосили себе Тимчасовими Національними зборами Австрії.

1918.10.24 Львів. Доповідь начальника львівської поліції наміснику Галичини: "уряд уже не довго збереже свій авторитет", у зв'язку з чим необхідно бути готовим "до можливих неприємних наслідків".

1918.10.25 ІТАЛІЯ. Перейшли в настання війська 12, 8 і 10А союзників. (ОПЕРАЦІЯ "ВИТТОРИО-ВЕНЕТО"  (25.10-3.11.1918 г). Під вогнем супротивника в ряді місць форсована р.Пьяве. Угорські дивізії 6А(у) залишили фронт і рушили в Угорщину "для захисту країни з боку HYPERLINK "http://www.hronos.km.ru/1900yu.html" Сербії" .

1918.10.27 АВСТРО-УГОРЩИНА. Відень. Відставка уряду Гуссарека. Новий кабінет сформував Ламмаш. Звертання міністра іноземних справ гр.Буріана до урядів країн Антанти з проханням негайно почати переговори про висновок сепаратного світу.

1918.10.28 ІТАЛІЯ. 30 чеських і хорватських дивізій 6А(у) відмовилися продовжувати боротьбу.

АВСТРО-УГОРЩИНА. Відень. Імператор Карл I звернувся до держав Антанті з пропозицією почати сепаратні мирні переговори Прага. Чехословацький Національний комітет оголосив про узяття влади у свої руки і проголосив створення незалежної Чехословацької держави. Початок розпаду Австро-Угорщини (28.10-12.11.1918 г).

Краків. Польська Ліквідаційна комісія заявила про перехід влади в місті в її руки і приєднанні Кракова до незалежної Польської держави.

1918.10.29 АВСТРО-УГОРЩИНА. Відень. Рішення уряду Ламмаша укласти світ з Антантою на будь-яких умовах.

Загріб. Збройне повстання проти монархії Габсбургов. Хорватський собор прийняв рішення про повний розрив з Австро-Угорщиною і визнанні верховної влади Народного віча. Рішення Народного віча про утворення незалежної Держави словенців, хорватів і HYPERLINK "http://www.hronos.km.ru/1900yu.html" сербов (ГСХС).

Риека, Пула. Повстання на кораблях австро-угорського флоту.

1918.10.30 Відень. Загальний страйк. Демонстрація робітників і солдатів. Падіння кабінету Ламмаша. Сформовано новий уряд СДПА на чолі з канцлером HYPERLINK "http://www.hronos.km.ru/biograf/renner.html" К.Реннером , мид став HYPERLINK "http://www.hronos.km.ru/biograf/adler.html" В.Адлер. Створення Рад РД.

Будапешт. Початок збройного повстання проти монархії Габсбургів.

Турчанські-Свєті-Мартін. Декларація Словацької Національної ради про відділення Словаччини від Угорщини і входженні до складу єдиної Чехословацької держави ("Мартинська декларація").

Львів. Центральний військовий комітет Української Національної Ради прийняв рішення про збройне повстання.

Трієст. Висадження в місті морського десанту військ Антанти.

1918.10.31 ІТАЛІЯ. Вілла-Джусті. Прибуття для ведення переговорів про перемир'я австро-угорської делегації на чолі з ген.Вебером.

АВСТРО-УГОРЩИНА. Будапешт. Перемога збройного повстання, у ході якого був убитий прем'єр-міністр Угорщини граф И.Тиша. Сформовано коаліційний уряд Угорщини на чолі з М.Карольі.

Львів. Зустріч представників Української Національної Ради з намісником Галичини графом Гуйном, на прохання підписати маніфест про передачу влади в Східній Галичині Українській Національній Раді намісник відповів відмовленням. Вночі в місті почалося збройне повстання українських частин.

Пула. Італійські диверсанти, використовувавши людинонаправляючу торпеду, потопили австро-угорський лінкор "Вірібус Умітіс".

Трансільванія. Початок загального страйку.

Трентино. Війська 7 і 1А(ит) перейшли італо-австрійську границю і розгорнули настання в Трентино. До результату дня частини 1А(ит) узяли п.Раосси.

1918.10 УКРАЇНА. Харків, Одеса. Демонстрації німецьких і австрійських солдатів під червоними прапорами.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes