Римська династія імператорів Юліїв - Клавдіїв, Детальна інформація

Римська династія імператорів Юліїв - Клавдіїв
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 17.9
Скачувань: 1775
Не дивлячись на визначений успіх у політику і лідируюче положення, в Августа була опозиція з боку людей з республіканськими переконаннями. Від усіх змов проти себе Август захищався жорстокими нещадними стратами.

Щоб повернути сенат ще більше на свою сторону, Август прибігав до кількаразового "чищення" сенату. Також позбавив ряду прав. Зниження ролі сенату і республіканських магістратур мало своїм наслідком абсентеїзм, що почався. У підсумку Август досяг своєї мети.

Імператор проводив з метою забезпечення міцної бази своєї влади тонку і продуману культурну політику, спрямовану на реставрацію і захист традиційних соціальних цінностей. При ньому формується ідеологічна лінія нового режиму, а найважливішим засобом її пропаганди стають офіційне мистецтво і література.

В зовнішній політиці діяльність Августа, спрямована на зміцнення римської могутності при відмовленні від нових завоювань, була відзначена як удачами, так і поразками. Пиренейський півострів і Галлія міцно ввійшли в римську провінційну систему, була укріплена границя по Рейну (завоюванню Німеччини поклала кінець битва в Тевтобургському лісі), північна границя Італії була укріплена скоренням альпійських народів і завоюванням Паннонії. Там, де римляне не засновували нові провінції, їхній вплив гарантувався клиєнтельними державами, що існували також і в Малій Азії.

В області внутрішньої політики велике значення мали відновлення складу сенату, всеосяжні реформи (організація службового, оплачуваного апарата, що складався із сенаторів, вершників і звільнених рабів). Ці реформи поліпшили фінансове положення в імперії, у першу чергу її провінцій, і зробили благотворний вплив на встановлення порядку в Римі (будівництво, пожежна служба і поліція, постачання зерном і ін.) було створено постійне оплачуване військо. Нововведення торкнулися законодавство і право. Дуже сумнівно, однак, що прийняті закони про шлюб і розкіш мали багато прихильників.

Стабілізація внутрішньополітичного положення Римської держави була необхідною умовою для проведення активної зовнішньої політики. При його правлінні територіальні границі Рима були значно розширені - тепер це Імперія. Немаловажний і факт романізації Німецьких регіонів, удалого врегулювання проблеми східної політики Рима, взаємини з Парфією.

У результаті діяльності Августа офіційно проголошувалася реставрація Республіки в Римі обернулася встановленням режиму спадкоємної монархії. Наступила нова ера... А тим часом час рухався своєю чергою; Август, що ніколи не відрізнявся міцним здоров'ям, слабшав і старів. Вмер Імператор Цезар Август на сімдесят шостому років життя в 14 р.

4. Єдиновладдя Тиберия

Август прийняв у рід Цезарів синів чоловіка своєї дочки Юлії Марка Віпсанія Агріппи, родом незнатного, але гарного полководця Гая і Луція. Жагуче бажав, щоб вони, що ще не зняли отрочну претексту, були проголошені главами молоді.

Згодом не стало Луція Цезаря, що направлявся до іспанських військ, і Гая, що повертався з Вірменії з виснажливої раною. Тіберій Клавдій Нерон, син його третьої дружини Лівії від її першого шлюбу, залишився єдиним пасинком принцепса, тому що брат Нерона, Друз, умер раніш усіх.

Ще недавно Тіберій був засланим, через несподіваний відхід від суспільних справ. Тепер же вся увага спрямовується на нього одного. Август усиновляє його. По його вимозі Тіберій попередньо повинний був усиновити свого племінника Германіка.

Патриціанський рід Клавдієв, вихідцем якого був Тіберій Нерон, бере свій початок з Регілл, сабінського містечка. Члени цього роду носили різні імена і прізвиська, у числі яких прийняли вони і прізвисько "Нерон", що на сабинській мові означає "хоробрий" і "сильний". Немаловажно ще те, що він належав і до сімейства Лівіїв, що усиновило його діда по матері

Тіберій вважався першим після Агріппи полководцем в армії Августа: почав похід у Вірменію, разом зі своїм братом Друзом захопив територію ретів, дійшов до джерел Дунаю, боровся з паннонцями і з германцями.

По династичних розуміннях розлучився зі своєю першою дружиною Віпсанією, до якої був сильно прив'язаний, і женився на дочці Августа - Юлії.

І так, Август бере свого пасинка собі в співправителі, поділяє з ним трибунську влада. Коли ж у похилому віці його почали млоїти недуги і тілесні немочі і став наближатися його кінець, пробудилися надії на зміни і деякі прийнялися тлумачити впусту про блага волі, дуже багато хто побоювалися громадянської війни, інші - бажали її.

Незабаром поголоска повідомила, що Тіберій Клавдій Нерон, що одержав від свого батька імена Цезаря й Августа (Tіberіus Caesar Augustus), урочисто прийняв принципат. Найважливіші прерогативи імператорської влади, проконсульський імперій і трибунську владу (іmperіum majus et trіbunіcіa potestas) він одержав ще при житті Августа і після його смерті відразу взяв бразди правління у свої руки, але, тому що за традицією джерелом повноважень принцепса повинний був бути сенат, знадобилося зібрати сенаторів. Як і 40 років тому patres самі вручили владу першому громадянину: Тіберій прийняв усі повноваження свого попередника, і не на 5 чи 10 років, як завжди надходив Август, а на невизначений термін.

З вступом на престол Тіберій змушений був також займатися придушенням військових заколотів у Німеччині і Паннонії, утихомиренням повсталих під предводительством Такфаріната в Нумідії, а також наведенням порядку в Галлії і Фракії. Завоювання Німеччини було припинено з відкликанням у Рим Германіка, законного спадкоємця на престол. У 18 р. Тіберій проголосив римськими провінціями Каппадокію і Коммагену.

З цього приводу не раз Тіберій говорив, що "тримає вовка за уші". Нарешті, позбувшись від страху перед небезпеками, що загрожують йому з усіх боків, він спочатку повівся як гарний громадянин; суперечливе поводження часте виражало доброзичливість і турботу про державне благо; спробував виправити вдачі суспільства, що похитнулися від недбайливості їхніх дурних звичаїв; а відмітною рисою була скромність. Тіберій прагнув, наскільки це було в його силах, зберегти систему Августа. Під час його правління зміцнилася монархічна влада, збільшилася державна скарбниця, покращилася система керування в провінціях. Він частково відмовився від віддачі збору податків на відкуп. У той же час плебеї утратили свої останні політичні права, тому що при Тиберии коміції більше не скликалися. Починаючи з 15 р. усі судові процеси за обвинуваченням у порушенні закону про образу величі були спрямовані проти представників опозиції сенату, результатом чого стали незліченні посилання, конфіскації майна і страти. Преторіанська гвардія була поміщена в Римі, а її префекти зі стану вершників придбали величезний вплив.

ридбати його авторитету (auctorіtas prіncіpіs), що составляли важливий елемент політичного положення принцепса, хоча і намагався це зробити. Рано чи пізно він повинний був відмовитися від спроб грати другого Августа і перейти від керування авторитетом до інших методів.

Після кончини обох синів, Германіка і (особливо) Друза, Тіберій під приводом Кампанії вперше залишив державу. Після повернення він остаточно залишив усі державні справи, що послужило ганьбою і втратою для держави. Згодом він дав повну волю своїм раніше абияк приховуваним порокам. Про деякі з них навіть соромно говорити. Светоній з цього приводу відзначає, що "перелічувати його злодіяння по окремості занадто довго: досить буде показати приклади його лютості на самих загальних рисах". Дня не проходило без страти, ніякому доносу не відмовляли в довірі і т.д. Але серед усіх цих злодіянь, оточена ненавистю і відразою, вона не тільки вічно тріпотів за своє життя, але навіть мучився образами.

Уже при Тиберії конфлікт інтелігенції з авторитарною владою загострився з ряду причин, наприклад, за роки довгого правління Августа режим принципату зміцнів, оформилися його політична структура й ідеологічна база. Як наслідок, зникла та зацікавленість у співробітництві з інтелектуальною елітою і суспільством у цілому, що чітко видна у внутрішній політиці засновника імперії

Образ імператора, що створили Тацит, Светоній і Діон, порівняємо з тираном, при якому озлобляється імператорський режим, чи, говорячи словами Тацита, принципат міняється до гіршого. Його правління затьмарене загибеллю безлічі ні в чому не винних людей, за що він несе всю повноту відповідальності.

Згодом Тіберій став відлюдним і підозрілим, що і стало причиною його рішення залишити Рим і виїхати в Кампанію на Капрі; у Рим він більше не повертався. Починаючи з 21 р. і по 31 р. країною практично правил префект преторианців Луція Елій Сіяній, людина, якій бескрайне довіряв Нерон. І важко навіть представити, яким ударом було запідозрити друга в отруєнні сина. Сіяній був страчений.

Тіберій помер від прогресуючої хвороби в маєтку на Мізенському мису на сімдесят восьмому років життя і двадцять третьому році влади.

5. Калігула - друге явище тирана

Його спадкоємцем став Гай Цезар Германік, син Германіка й Агріпини Старшої. Коли йому виповнилося вісімнадцять чи дев'ятнадцять років, його мати й обох старших братів заарештували, і незабаром вони вмерли. Майбутній правитель виховувався в Німеччині і виріс у військовому таборі серед солдатів; прізвисько своє - Калігула - одержав від солдатського взуття (calіgae), що носив з дитинства. Сам же в 31 р. одержав посаду жреца, а в 33 р. - квестора; імператор Тіберій оголосив його і Тіберія Гемелла (сина Друза Молодшого) рівноправними спадкоємцями.

Рідко якого принцепса так захоплено вітали і на кого покладали стільки надій. Але всі надії римлян були безжалісно розбиті. Тіберій виявився, таким чином, родоначальником цілої династії імператорів-деспотів.

Після смерті Тіберія Калігула всіляко намагався завоювати народну любов. У цій погоні він показав себе з найкращої сторони: помилував засуджених і засланих, завершив будівлю храму Августа і театру Помпея і багато чого іншого.

Спираючись на підтримку префекта преторианцев Макрона, Гай одержав від сенату визнання свого титулу принцепса. Більш того, сенатори запропонували асамблеї також проголосувати за нього, тим самим об'єднавши усю вищу владу Імперії в одних руках.

Заповіт Тиберия було скасовано, і Гай одержав усю повноту влади, а Гемелл утратив права на свою частку спадщини. У цих подіях важливу роль зіграла армія, що симпатизувала Германіку, до того ж солдатам сподобалося, що він ушанував пам'яті своїх родичів, яким випала доля настільки сумно закінчити свої дні. Що ж до Тіберия, винного в цих трагедіях, то Гай належним чином організував його поховання. Однак, оскільки мало хто у відкриту уболівав про смерть покійного імператора, Гай не тільки залишив без відповіді питання про визнання Тіберія римським божеством, але і прийнявся паплюжити його лайками, утім, вони складали істотну частину його повсякденної мови.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes