Російський цар Михайло Романов, Детальна інформація

Російський цар Михайло Романов
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Всесвітня історія
Автор: фелікс
Розмір: 13.9
Скачувань: 1363
З нагоди воцаріння Михайла Романова склали "грамоту затверджену", "Новий літописець" (1630 рік) і інші пам'ятники. У них прославляються Михайло і Філарет, улаштовуються права Романова на престол. Ті ж ідеї розвивають деякі повісті і сказання про Неясний час.

Зусиллями влади послесмутной пори відновляється, у міру ліквідації розрухи, будівництво в Москві й інших містах. Приводяться в порядок кремлівські стіни і вежі; одна з них, Спаська, одержує шатрове покриття і змінює свій суворий фортечний вигляд на парадний, урочистий, ошатний. У підмосковній царській садибі зводять церква Покрова - на честь звільнення Росії від іноземців-загарбників. Храм під тим же назвою будує Д. М. Пожарський у своєму Медветкове під Москвою. Чудові шатрові будинки з'являються в Нижньому Новгороді, Угличеві. Усі вони відрізняються нарядністю декоративного оздоблення, добірністю, стрункістю пропорцій.

Мальовничість і нарядність характерні і для житлових будівель. Насамперед у цьому плані слід зазначити кремлівські царські тереми (архітектори А. Константинов, Б. Огірків, Т. Шарутин, Л. Ушаков; 1635 - 1636 роки). Фасади Теремного палацу прикрашені яскравими кольоровими кахлями, різьбленим білим каменем. Покрито він золоченим дахом, оточений декількома золотоглавими церківками - придворними, "домашніми". Настільки ж барвисто і внутрішнє оздоблення палацу.

З 1643 року починається розширення патріаршого двору в Московському Кремлеві. У різних містах будують пятиглавие собори.

У цілому в архітектуру тієї пори всі решительней проникають світські реалістичні риси, прагнення до декоративності, обробці деталей.

Те ж відноситься до живопису. Ікони Строгановской школи, фрески в храмах, гравюри, мініатюри - у всіх цих жанрах, тією чи іншою мірою, присутні елементи нового.

Найчастіше неможливо говорити про політика уряду "двох государів" в області культурного життя, однак можна відзначити, що в ряді випадків їхня увага, схвалення просліджується при складанні деяких літературних, історичних пам'ятників, у будівництві культових і палацевих будинків, їхній вплив на залучення до роботи тих чи інших майстрів (тих же Вирачевих при відновленні Спаськ вежі в Кремлеві).

У культурі часу Михайла в Росії було зроблено чимало - і в продовженні старих традицій, і в розробці нових ідей, підходів.

Час тривалого царювання Михайла Федоровича (1613 - 1645 роки) відзначено першими кроками у відновленні Росії після півтори десятилітньої Смути і воєн. Піклуючись про зміцнення влади на місцях, цар увів нову систему керування - воєводську. При ньому созивались Земськ Собори, основні політичні питання він вирішував разом з думою. Поряд зі звичним дворянським ополченням стали з'являтися полки нового ладу - попередники регулярної армії.

В історії Михайло Федорович залишився як лагідний, що легко піддається впливу свого оточення монарх. Звичайно всі успіхи його царювання відносять на рахунок енергійного патріарха Філарета. Але останні двадцять років Михайло правил сам, і ці роки по важливості і складності рішення державних справ мало чим відрізнялися від попередніх.

Уклад царського побуту майже не змінився в порівнянні з часами колишніх царів. Велике місце тут займали церква і вихованню дітей. Михайло Федорович і його син Олексій були релігійними людьми, і для них природним було жити за законами віри. Члени царської родини вважали своїм обов'язком щоденне відвідування богослужінь, строге дотримання встановлених обрядів, поїздки на богомілля.

До кінця життя царя Михайла, залишився лише один спадкоємець – син Олексій. Він і перемінив померлого царя на престолі.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes