Система конституційних прав, свобод та обов’язків громадянина України, Детальна інформація

Система конституційних прав, свобод та обов’язків громадянина України
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Правознавство
Автор: Олексій
Розмір: 8.1
Скачувань: 994
Стаття 24 Декларації закріплює право кожного хто працює на відпочинок. Це право закріплене у статті 45 Конституції України.

Стаття 25 Декларації проголошує право кожого на належний життевий рівень, на соціальний захист та проголошує рівність прав дітей народжених у шлюбі та поза ним. Право на належний життевий рівень закріплено у статті 48 Конституції, право на соціальний захист закріплено у статті 46 Конституції, а рівність прав дітей народжених у шлюбі та поза ним закріплена у статті 52 Конституції.

Стаття 26 Декларації затверджує право кожного на освіту, на обов’язкову початкову та загальну освіту та рівність ціх прав. Це право закріплене у статті 53 Конституції України.

Стаття 27 Декларації стверджує:"Кожен має право вільно брати участь у культурному житті суспільства, користуватися здобутками мистецтва, брати участь у науковому прогресі та користуватися його благами. Кожен має право на захист моральних і матеріальних інтересів, які виникають як результат будь-яких наукових, літературних або художніх творів автором яких він є." Це право затверджене статтею 54 Конституції.

Стаття 28 Декларації закріплює право кожного на такий суспільний і міжнародний порядок, за якого його права і свободи можуть бути повністю здійснені. Конституція України затверджує такий суспільний порядок за якого виконуються вищенаведенні умови.

2.)Обов’язки громадянина України.

Громадянин України має такі обов’язки :

Захщати Вітчизну, незалежність та теріторіальну цілісність України, шанувати її державні символи та відбувати військову службу відповідно до закону.(Стаття 65 Конституції України.)

Не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки. (Стаття 66 Конституції України.)

Сплачувати податки та збори в порядку і розмірах, встановлених законом. (Стаття 67 Конституції України.)

Неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. (Стаття 68 Конституції України.)

Окрім цього існує ряд обов’язків щодо володарів власності, а саме: "Власність не повинна використовуватися на шкоду людині та суспільству" (Стаття 13 Конституції України.), "Використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі." (Стаття 41 Конституції України.)



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes