Сім чудес світу, Детальна інформація

Сім чудес світу
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Культура
Автор: фелікс
Розмір: 23.3
Скачувань: 1269
РЕФЕРАТ ІЗ ЗАРУБІЖНОЇ КУЛЬТУРИ НА ТЕМУ:

”СІМ ЧУДЕС СВІТУ”

Виконав:

Студент 241 групи

Щерецький Іван Петрович

Чортків 2004р.

ЗМІСТ:

Вступ або восьме диво світу.........……………………........ 3

Чудова сімка.

Єгипетські піраміди......………………………………..... 4

Висячі сади у Вавилоні....………………………………. 7

Храм Артеміди в Ефесі....…………………………….…. 9

Статуя Зевса в Олімпії....……………………………...... 12

Галікарнаський мавзолей....………………………….... 14

Колос Родоський......…….......……………………….......16

Фороський маяк..…………..…………………………..... 18

Висновок...……………………………………………......... 20

Список використаної літератури………………..................21

Вступ або восьме диво світу

Древній світ знав сім класичних чудес. Майже п'ять тисячоріч тому було ”створено” перше з них - піраміди єгипетських фараонів, потім, через двадцять сторіч, друге - висячі сади у Вавилоні (VII в. до н.е.), за ним по одному в сторіччя - храм Артеміди в Ефесі (VI в. До н.е.), статуя Зевса в Олімпії ( V в. до н.е. ), Мавзолей у Галікарнасі ( IV в. до н.е. ) і, нарешті, майже одночасно відразу два чуда – Колос Родоський і маяк на острові Форосі ( III в. До н.е. ).

Це були воістину великі твори древніх майстрів, вони вражали уяву сучасників своєю монументальністю і красою.

Багато архітектурних споруд різних часів і народів вражали уяву не тільки сучасників, але і нащадків. І тоді говорили: “Це одне із семи чудес світу”, віддаючи данину поваги, прославленим чудесам старожитності, признаючи за ними першість і досконалість. Говорили також: “Це восьме чудо світу”, ніби натякаючи на можливість примкнути до чудовій сімки. Чудова сімка

Єгипетські піраміди

Все на світі боїться часу, а час боїться пірамід. Вони піднімаються серед гарячих пісків Лівійської пустелі і тягнуться на десятки кілометрів від сучасного Каїра до Фаюмського каналу.

Найстародавніша - піраміда фараона Джосера - споруджена біля п'ятьох тисяч років тому. Її висота 60 метрів. Будівельник першої піраміди Імхотеп був архітектором, лікарем, астрономом, письменником, радником фараона, протягом багатьох сторіч вважався найбільшим мудрецем старожитності, а пізні часи у його честь споруджувалися статуї і храми.

Піраміди служили фараонам, відповідно до їхньої релігії, східцями, по яких вони висходили на небо. Тому найстародавніші піраміди були східчастими, мали форму східців, і тільки в більш пізніх стіни гладкі. Чому це відбулося, дотепер не вияснено.

Археологи нарахували 80 пірамід. Не усі вони дійшли до наших днів.

Найвідоміші три великі піраміди біля Гізи: Хеопса (Хуфу), Хефрена (Хафра) і Мекерина (Менкаура). Найбільша з них, піраміда Хеопса, споруджена в XXVIII сторіччі до нашої ери. Спочатку вона піднімалася на 147 метрів, але через підхід пісків її висота зменшилася до 137 метрів. Кожна сторона квадратного підніжжя піраміди складає 233 метра, або, якщо бути точним, одна сторона довше іншої на 20 сантиметрів, тобто помилка усього в 0,0009. Площа піраміди більш 50 тисяч квадратних метрів. Піраміда Хеопса майже суцільної кам'яної кладки. Її внутрішні помешкання займають дуже невеличкий об’єм - не більш 3 - 4 %.

Піраміда складається з двох мільйонів трьохсот тисяч кубічних блоків вапняку з гладко відшліфованими сторонами. По підрахункам Наполеона, кам'яних блоків від трьох пірамід Гізи вистачило б, що б оперезати усю Францію стіною заввишки трьох метрів і товщиною в 30 сантиметрів. Підрахували, що кожний блок важить в основному 2,5 тонни, а найважчий - 15 тонн. Загальна вага піраміди біля 5,7 мільйона тонн. Камені її тримаються власною вагою - ніякого сполучного матеріалу немає. Незважаючи на це, блоки настільки старанно підігнані один до іншого, що щілина між ними не більш п'ятьох міліметрів.

Така митецька робота каменотесів викликає подив. Адже вона виконана в основному кам'яними знаряддями. Відомий і зодчий цієї піраміди - Хемуін.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes