Буддизм, Детальна інформація

Буддизм
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Релігієзнавство
Автор:
Розмір: 16.4
Скачувань: 3620
Правильне зосередження, тобто вірні методи споглядання і медітації.

III. МОРАЛЬ

На відміну від ченців, мирянам давався простий етичний кодекс Панча Шила (П'ять заповідей), щозводився до такого:

Утримуйся від убивства.

Утримуйся від злодійства.

Утримуйся від блуду.

Утримуйся від брехні.

Утримуйся від збудливих напоїв.

Крім цих заповідей "упасаки" повинні бути вірними Будді, його вченню й ордену.

IV. ОСОБИСТІСТЬ ЗАСНОВНИКА

"Його ім'я було Сиддхарта, а родове прізвисько Гаутама. Він народився близько 563 р. до Р. Х. біля Гімала, на кордоні Непала. Батько Сиддхарти Шуддходана був раджів напівзалежного князівства. Мати Сиддхарти померла через кілька днів після його народження. Раджа , що безумно любив її, переніс усе своє почуття на сина. Його рано став тривожити характер дитини. Ще хлопчиком Сиддхарта любив віддаватися неясним маренням і мріям; відпочиваючи в тіні дерев, він занурювався в глибокі споглядання, переживаючи моменти незвичайних просвітлінь.

Шуддходана вирішив будь-яким засобом відвернути сина від його думок і настроїв. Але чи можливо сховати життя від юнака, що із раннього років замислюється над її таємницями, чиможна сховати від нього ту сумну істину, що усе навколо повне страждання. Легенда розповідає, що якось царевич, гуляючи зі своїм візником Чанной, зненацька побачив старезного діда і , вражений його виглядом, став розпитувати слугу про старість. Він був вражений, узнавши, що це спільна доля усіх людей.

Його охопило відраза до всього, ніщо не могло повернути спокою дитинства. Світ, життя виявилися неприйнятними. Це було повстання проти самих основ світобудови , заколот надісторичного значення.

"І от, - розповідав Будда, - покинув я рідний дім свій заради безпритульності і став прочанином, що шукає блага істинного на незрівнянному шляху вищого світу".

У той час йому йшов тридцятий рік. Вивчивши філософські системи і зрозумівши, що вони не можуть розв’язати його проблеми, захотів звернутися до йогів- практиків.

Потім, покинувши своїх наставників-йогів, Гаутама усамітнився в джунглях для того, щоб самому безстрашно кинутися по шляху самокатування. І от в один прекрасний день, коли після багатогодинної нерухомості він намагався піднятися на ноги, до жаху спостерігаючих цю сцену друзів, відмовилися його тримати, і Гаутама намертво звалився на землю. Усе вирішили, що це кінець, але подвижник був просто в глибокій непритомності від виснаження.

Відтепер він вирішив відмовитися від марного самокатування.

Щасливий випадок допоміг йому. Дочка одного пастуха, зглянувшись над аскетом, принесла йому рисової юшки. Гаутама прийняв її подаяння і вперше за довгий час задовільнив свій голод.

Весь день він відпочивав у тіні квітучих дерев на березі ріки, а коли сонце схилилося до запасу, улаштував собі ложе серед коренів величезного баньяну і залишився там на ніч.

І отут відбулася найзначніша подія в житті Гаутами. Роки роздумів і страждань, шукання і самозречення, весь його внутрішній досвід, що надзвичайно витончили душу, - усе це як би зібралося воєдино і дало плід. Явилось довгоочикуване "просвітління". Раптово Гаутама з незвичайною ясністю побачив усе своє життя і відчув загальний зв'язок між людьми, між людством і незримим світом. Весь Всесвіт як би став перед його поглядом. І усюди він бачив швидкоплинність, , ніде не було спочинку, усе неслося в невідому далечінь, усе у світі було зчеплено, одне відбувалося від іншого. Таємничий надлюдський порив знищував і знову відроджував істот. От він - "будівельник удома"!Це Тришна - жага життя, жага буття. Це вона обурює світовий спокій. Сиддхарті здавалося, що він як би є присутнім при тому, як Тришна знову і знову веде до буття те, що пішло від нього. Тепер він знає з ким треба боротися, щоб знаходити рятунок від цього страшного світу, повного плачу, болю, скорботи. Відтепер він став Буддой- Проясненим... "

PAGE

PAGE 1

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes