Мавзолей у Галікарнасі та Колос Родоський, Детальна інформація

Мавзолей у Галікарнасі та Колос Родоський
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Культура
Автор: фелікс
Розмір: 7.3
Скачувань: 1204
Міністерство освіти і науки України

Луцький Державний Технічний Університет

Реферат на тему:

Мавзолей у Галікарнасі та Колос Родоський

Виконав: Андрій Зімич

студент групи ФН-12

Факультету обліку та фінансів

Науковий керівник: Стрільчук Людмила Миколаївна

Луцьк 2000 р. План:

Вступ

Галікарнаський мавзолей

Колос Родоський

Висновок

Вступ

Древній світ знав сім класичних чудес. Майже п'ять тисячоріч назад було ”створене” перше з них – піраміди єгипетських фараонів, потім, через двадцять століть, друге – висячі сади у Вавилоні (VII ст. до н.е.), за ним по одному в сторіччя – храм Артеміди в Ефесі (VI ст. до н.е.), статуя Зевса в Олімпії (V в. до н.е.), Мавзолей у Галікарнасі (IV ст. до н.е.) і, нарешті, майже одночасно відразу два чуда – Колос Родоський і маяк на острові Форосі (III ст. до н.е.).

Це були воістину великі здобутки древніх майстрів, вони уражали уяву сучасників своєю монументальністю і красою.

Багато архітектурних споруд різних часів і народів уражали уяву не тільки сучасників, але і їх нащадків. І тоді говорили: “Це одне із семи чудес світу”, віддаючи данину поваги прославленим чудесам стародавності, визнаючи за ними першість і досконалість. Говорили також: “Це восьме чудо світу”, як би натякаючи на можливість примкнути до чудової сімки.

Галікарнаський мавзолей

Одним із самих грандіозних пам'ятників грецької архітектури пізньої класики була чудова гробниця в Малій Азії, у столиці невеликої Карійскої держави – Галікарнасі.

Галікарнас мав зручне географічне розташування. Тут був гарний порт, укріплений самою природою, зручний у торговому відношенні. Уздовж гавані знаходилася ринкова площа, далі нагору через центр закруту і її облямівок була прокладена широко розгорнута вулиця, “посередині якої був, зведений Мавзолей, споруджений у такому грандіозному масштабі, що він числився серед семи чудес світу”, – записав Вітрувій.

Гробниця була споруджена в IV столітті до н.е. царицею Артемісією. Мавсол був, зважаючи на все, жорстокий правитель, уводив податок за податком, витягаючи доходи з усього, наприклад, з похоронних обрядів чи волосся. Багатства його були величезні.

В архітектурі Галікарнаського Мавзолею вперше в грецькій архітектурі сполучалися всі три знаменитих ордери, грецький, іонічний, коринфський. Нижній поверх підтримувався 15 доричними колонами, внутрішні колони верхнього поверху були коринфськими, а зовнішні – іонічними. У Мавзолеї сполучалися сувора геометричність, масивна простота, виконана внутрішньої сили, і прагнення до декоративності, до легкості форм, плавності ліній.

Галікарнаський Мавзолей – це триярусна споруда. Перший ярус опоясувала стрічка рельєфу з білого мармуру. Тут містився заупокійний храм площею в 5000 кв. метрів і висотою близько 20 метрів. Другий ярус утворювала струнка мармурова колонада, а третій – пірамідальна покрівля, теж мармурова. Вінчала будинок чотирьох кінна колісниця (квадрига), якою правили мармурові Мавсол і Артемісія. Урочиста споруда досягала 40 – 50 метрів висоти. Навколо гробниці розташовувалися статуї левів і вершників, що скачуть.

Будували Мавзолей зодчі Сатир і Піфій, а його скульптурне облаштування було доручене декільком майстрам, у тому числі і великому Скопасу. Збереглися уламки фризи гробниці Мавсола, що зображує битву греків з амазонками – “Амазономахія”. Учені вважають, що це робота Скопаса чи його майстерні.

Дев'ятнадцять століть стояв Мавзолей. Недостача каменю призвела до загибелі цілого ряду найцінніших пам'ятників. Така ж доля спіткала і Мавзолей у Галікарнасі. Гробницю царя, що трохи зруйнував землетрус, знесли лицарі – іогоністи, побудувавши з неї кам'яний монастир – укріплення. Про руйнування Галікарнаського Мавзолею відомо із середньовічної хроніки.

Статуї Мавсола і Артемісії, а так же й інші прикраси Мавзолею зберігаються зараз у Британському музеї в Лондоні. Пам'ять про Галікарнаський Мавзолей залишилася у великій кількості споруджень подібного роду, що згодом зводилися в різних містах Близького Сходу, а також у слові “мавзолей”.

Колос Родоський

У східній частині Середземного моря, в архіпелазі Південні Споради, розташований острів Родос – один з центрів егейської культури. До наших днів збереглися численні твори античного мистецтва острова Родос. Видатним здобутком є статуя Геліоса, так званий Колос Родоський.



0

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes