Буття людини і буття світу, Детальна інформація

Буття людини і буття світу
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Географія, Геологія
Автор: фелікс
Розмір: 18.3
Скачувань: 3017
У Вишківському районі золото- поліметалічне зруднення представлене золото-пірит-галенітовим, золото- кварц-адуляровим і золото- барит-галеніт- сфалеритовим мінеральними типами. Воно утворює тут декілька невеликих рудопроявів (Баня, Згадочне та інші.).

Четвертинні розсипи золота.

Цей тип розсипів зустрічається у всіх золотоносних районах і приурочений переважно до русел сучасних рік і їх протоків. Найважливіше значення мають три райони, розташовані в південно- східній частині Українських Карпат (Яблунівський, Верховинський, Чивчинський).

Яблунівський район знаходиться в прикарпатській геоморфологічній області і охоплює нижні течії перших притоків р. Прут, які викривають моласові відклади міоцену, в тому числі і конгломерати слобідської світи. Тут найбільш досконало вивчено розсип р. Лючки, долина якої протяжністю 36 км має асиметричну будову. Тераси її у внутрішній зоні Прикарпатського прогину цокольні. Вниз по течії висота цоколя зменшується, і у зовнішній зоні він скривається під алювій більш низьких терас. Золото проникає в тріщини плотика на невелику глибину (не більше 0,4 м) , має максимальну крупність аж до самородків вагою 986 мг . перстративний і конотративний алювій звичайно містить золото в менших кількостях і менших розмірів. Пойменна фація золота не містить, і тільки в поодиноких випадках, коли з(являються гравійні зерна, відмічаються окремі дрібні ознаки.

Верховинський район розміщений в межах Водороздільно- Верховинської геоморфологічної області і охоплює нижні течії рік Чорний і Білий Черемош та їх притоків, які викривають породи крейдяно- палеогенового флішу Складчастих Карпат. На відрізку нижньої і середньої течії р. Чорний Черемош золото концентрується на плотику, який складений з плитчастих міцних порід з майже вертикальними падіннями і простяганням упоперек долини. В результаті цього утворюється “ребровик” з глибиною западини до 0,4 м який є хорошим природнім трафаретом, що затримує золото. Для цього регіону характерне переважання крупного золота (золотини розміром більше 1 мм складають 62,6- 67,1%).

Чивчинський район охоплює окраїни Мармароської геоморфлогічної області, і його розсипна золотоносність пов(язується з долинами верхів(їв рік Білий і Чорний Черемош та їх притоків, які викривають породи Мармароського масиву і флішових відкладів Рахівської зони. Самородне золото тут було виявлено при шліховому апробуванні руслового алювію Білого Черемошу і його притоків – Перкалаба і Сарати. Золотоносними були більше половини шліфів. Найбільша кількість золота пов(язана з місцями скупчення крупних брил і валунів, складених кварцом і кварцовими конгломератами. Кількість золотин коливається до 50-60 зерен на шліх.

Золото даного району різне за величиною, але переважають частинки розміром 0,25-1,0 мм; виявлені також більш крупні золотини масою до 50 мг.

Таким чином в Українських Карпатах виявлено корінне і розсипне золото. Все це підтверджує широкий розвиток золотого зруденіння в Українських Карпатах, а наявний фактичний матеріал свідчить про його значні перспективи.

Використана література:

Золото в надрах України, Львів., Світ 1992

Проблемы золотоносности недр Украины, Киев., 1997

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes