Виникнення людини, Детальна інформація

Виникнення людини
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Соціологія
Автор:
Розмір: 10.5
Скачувань: 3455
Поверхня півкуль переднього мозку у людини - 1250 см , а у людиноподібних мавп - менше в 3,5- 4 рази. Найважливі-шою якісною особливістю людини як біологічного виду є її здатність до праці.



Але постає питання, чому саме людина, а не якась інша істота досягла вершини еволюції ? Чому саме людський мозок ,а не чиїсь інший розвивався?

Видатний біолог і письменник - фантаст І. Єфремов каже, що для того щоб розвивався мозок потрібно:

Могутні органи почуттів - перш за все зір, зір двоокий, стереоскопічний, такий, що може охопити простір, точно фіксувати предмети, що в ньому знаходяться , дати точну уяву про їх форму і місце розташування.

Голова має міститися на передньому кінці тіла, що першим стикається з оточенням і несе на собі органи почуттів.

Органи почуттів мають знаходитись максимально близько до мозку для економії в передачі подразнення.

Мисляча істота має добре рухатись, мати складні кінцівки, здатні виконувати роботу.

Розміри не можуть бути дуже маленькими, бо нема місця для розвитку могутнього мозку, нема достатнього запасу енергії, не можуть бути дуже великими, бо порушаться оптимальні умови розмірності і стійкості організму, необхідні для втримання ваги мозку.

Мозок може розвиватися тоді, коли голова не є знаряддям , не обтягнута рогами, тощо

Кінцівки мають мати таку будову, щоб забезпечувати свободу рухів, здатність тримати, користування та виготовлення знарядь. Отже функції кінцівок мають бути розділеними - одні для переміщення, інші для хапання.

Періоди взаємодії людини і природнього середовища.

П е р ш и й ,давній період включає палеоліт, мезоліт і нео-літ.

У палеоліті (від майже 2млн. років до 30-33 тисяч років

тому) жили збирачі та перші мисливці- пе-

тикантропи, синантропи, кроманйольці.

У мезоліті - (від 30-10 тисяч рокі тому) до збирання і по-

лювання людей додається рибальство, з`явля-

ються більш досконалі знаряддя з кісток, ка-

міння, рогу, дерева.

У неоліті -(8-4 тисячі років тому) з`являється землероб-

ство, свердлування, шліфування, перші будин-

ки, святилища.

І період характеризується: накопиченням знань про природу, пристосуванням людини до природи та дуже незначним впливом на неї. Основне джерело енергії - це мускульна сила людини, повна залежність від природи.

Д р у г и й період- рабовласницький лад і феодалізм. Активно розвивається : землеробство, скотарство, ви-никають ремесла, розвивається будівництво сіл, міст, фортець.

Людство завдає природі помітної шкоди, особливо після появи і розвитку хімії, одержання перших кислот , поро-ху, фарб, мідного купоросу.

Чисельність населення у XV-XVII столітті нараховує 500млн.

І-ІІ п е р і о д и : основний фактор впливу людини на природу - вогонь. Використання штучних пожеж для палбвання на диких звірів, розширення пасовиськ.

Т р е т і й період (XVIII cm. - nepшa половина XXcm.)- час бурхливого розвитку фізики, техніки, винайдення парово-го двигуна, електричного мотору, атомної енергії, стрім-кого зросту населення (понад 3,5 млрд.)

Це період активного розвитку локальних і регіональних екологічних криз, протистояння природи і людського сус-пільства, страшних за екологічними наслідками воєн, хижацької експлуатації всіх природніх ресурсів.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes