Діяльність суб’єктів господарювання на енергетичному ринку, Детальна інформація

Діяльність суб’єктів господарювання на енергетичному ринку
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Анатомія
Автор:
Розмір: 18.2
Скачувань: 1571
При перевірці незалежних постачальників електроенергії в Луганській області встановлено, що шахта “Індустрія” в результаті перевідступлення права на стягнення боргів з Луганської ГРЕС різним комерційним структурам зазнала збитків на суму 2,1 млн грн.

На жаль, переуступлення взаємних боргів ведуть не до зменшення заборгованості, а тільки до зміни боржника. Так, згідно з угодою від 30.06.97 між ЗАТ “Київ-Донбас”, КП “Надра Сервіс” та ДАЕК “Західенерго” проведено переуступлення боргу в сумі 975 тис грн, у результаті заборгованість зменшилась тільки на вартість поставленого КП “Надра Сервіс” вугілля на суму 188,4 тис. грн., а решту заборгованості, що рахувалася станом на 01.03.99 на суму 786,6 тис. грн, не погашено.

Головним напрямом діяльності ТЕС є виробництво електричної та теплової енергії, що відпускається теплоенергогенеруючим компаніям для подальшої її реалізації.

Основними постачальниками вугілля є холдингові компанії системи Мінвуглепрому України та незалежні постачальники, частка поставок яких з кожним роком зростає.

Так, на Ладижинську ТЕС (Вінницька область) від холдингових компаній Мінвуглепрому надійшло 45,9% загального обсягу поставленого вугілля, а від незалежних постачальників – 52,9% та від інших – 1,2%.

У зв’язку з тяжким фінансовим станом борги станцій як державним, так і недержавним постачальникам зростають.

Так, заборгованість Ладиженської ТЕС станом на 01.03.99 зросла до 244,9 млн грн., або на 29,1% проти заборгованості, що існувала на 01.01.98.

У той же час на ТЕС утворилася значна дебіторська заборгованість з постачальниками вугілля, але претензійна робота проводиться не на належному рівні. Крім того, користуючись складною ситуацією в розрахунках та безконтрольністю з боку міністерства, керівники станцій укладали від початку збиткові угоди, а також допускали інші порушення.

У зв’язку з тимчасовим припиненням діяльності суб’єктів підприємництва або порушенням ліцензіатами умов та правил здійснення підприємницької діяльності НКРЕ України зупинено дію 71 ліцензії: 2 – на виробництво електроенергії і 69 – на постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом; анульовано 119 ліцензій: 24 – на виробництво електроенергії, 93 – на постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом, 1 – на оптове постачання електроенергії, 1 – на передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електромережами.

Занепокоєння викликають порушення ліцензійних умов постачальниками електроенергії за регульованим тарифом (обласними енергопостачальними компаніями) в частині проведення розрахунків з ОРЕ за покупну електроенергію. За грубе порушення порядку розрахунків за куповану електроенергію, а саме: вкрай низький рівень проплат та постійне зростання заборгованості перед ОРЕ, НКРЕ розпочала процедуру анулювання ліцензій ВАТ “ЕК “Херсонобленерго”, ВАТ “Львівобленерго”, ВАТ “Луганськобленерго” та ВАТ “ЕК “Чернівціобленерго”.

Аналіз емпіричних матеріалів про розвиток економіко-кримінологічної ситуації в енергетичній галузі, функціонування посередницьких структур на енергетичному ринку України дає підстави зробити висновки та запропонувати заходи щодо протидії криміналізації, посилення законності в діяльності суб’єктів господарювання в галузі.

1. Спостерігається тенденція щодо зниження загальних обсягів виробництва електроенергії електростанціями Міністерства енергетики України. У порівнянні з минулим періодом собівартість виробництва 1 кВт·год електроенергії підвищилася майже у 1,5 рази. Середньовідпускний тариф за електроенергію очікується на рівні 9,49 коп. за 1 кВт·год.

2. Загальне споживання електроенергії за 9 місяців п. р. зменшилося на 4,6% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

3. Рівень оплати за спожиту електроенергію за 9 місяців 1999 року проти аналогічного періоду минулого року знизився на 6,2%. У структурі оплати за електроенергію залишається великою (40%) частка оплати бартером, взаємозаліками, іншими видами негрошових розрахунків.

4. Із загальної кількості учасників Оптового ринку електроенергії – понад 500 – 150 відносяться до незалежних постачальників електроенергії.

5. Криміногенна ситуація на енергетичному ринку залишається складною. У результаті вжитих заходів працівниками органів внутрішніх справ за 9 місяців п. р. на енергетичному ринку України викрито 2006 корисливих злочинів, у тому числі 493 розкрадання державного та колективного майна, з яких 168 – у великих та особливо великих розмірах. У вчиненні злочинів викрито 2016 осіб, у тому числі 325 керівників різного рівня. За результатами ревізій та перевірок, проведених ГоловКРУ, протягом 1998–1999 років на підприємствах енергетичної галузі виявлено незаконних витрат, розкрадань, недостач на суму 192 млн грн.

6. Ситуації, що утворилася на Оптовому ринку електроенергії зі збереженням державного та колективного майна, розрахунками за електроенергію, сприяють обставини в основному суб’єктивного характеру:

відсутність контролю з боку Міненерго України за станом розрахунків споживачів за спожиту електроенергію, нецільовим використанням коштів, що надійшли від сплати, передбачених для оплати за електроенергію виробникам;

відпуск електроенергії за цінами, значно нижчими за тариф, затверджений НКРЕ України, безпідставне завищення розрахункової вартості електроенергії і створення штучного резерву для надання посередникам в реалізації електроенергії різних знижок, пільг, дисконтів тощо; висока ціна електроенергії важким тягарем лягає на промисловість, комунально-побутову та бюджетні сфери і, особливо, на конкурентоспроможність таких енергоємних і водночас експортноорієнтовних галузей, як металургійна та хімічна;

невизначеність розміру боргів споживачів, можливість отримання матеріальних цінностей в рахунок боргів, відсутність контролю за законністю проведених товарообмінних операцій;

низький рівень фінансової дисципліни енергопостачальних компаній;

недосконалість нормативних актів, що регулюють розрахункові операції шляхом взаємозаліків, товарообмінних операцій, вексельних розрахунків, переуступки права вимоги повернення боргу тощо;

укладання керівниками електростанцій завідомо збиткових угод з постачальниками вугілля, інших енергоносіїв;

порушення ліцензійних умов постачальниками електроенергії обласними енергопостачальними компаніями за регульованим тарифом в частині проведення розрахунків за покупку електроенергії;

- корумповані зв’язки керівників державних органів управління з представниками посередницьких структур.

7. На думку фахівців Міненерго та НКРЕ України, подальше функціонування посередницьких комерційних структур на енергетичному ринку України є доцільним тому, що функціонування енергоринку, в діяльності якого певну роль відіграють незалежні постачальники, на цей час дозволило вирішити низку принципово важливих завдань підготовки вітчизняної електроенергетики до роботи в умовах ринкової економіки.

У той же час фахівці ГУБОЗ МВС України подальше функціонування посередницьких комерційних структур на енергетичному ринку України вважають недоцільним, оскільки аналіз оперативної обстановки свідчить про те, що організовані злочинні угруповання отримують неконтрольовані прибутки, саме через посередницькі комерційні структури, чинять свій вплив на державні підприємства та наносять значні збитки державі.

З урахуванням викладеного та з метою подальшого зміцнення законності й правопорядку в галузі енергетики вважаємо за доцільне:

1. Кабінету Міністрів України за участю зацікавлених міністерств та відомств:

розробити та внести на розгляд до Верховної Ради України проекти законів України “Про основні засади функціонування оптового ринку електроенергії”, “Про порядок та види розрахунків за електричну енергію”, “Про енергетичну біржу України”;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes