Способи спостереження. Агрегатні індекси, які застосовуються правовою статистикою, Детальна інформація

Способи спостереження. Агрегатні індекси, які застосовуються правовою статистикою
Тип документу: Контрольна
Сторінок: 3
Предмет: Правознавство
Автор: Олексій
Розмір: 11
Скачувань: 1023
КОНТРОЛЬНА РОБОТА:

“Способи спостереження.

Агрегатні індекси, які застосовуються правовою статистикою”

План

Вступ.

Які є способи спостереження.

а) Означення поняття методу спостереження.

б) Види методу спостереження.

в) Ролі спостереження.

г) Труднощі методу.

д) Означення включного і не включного спостереження.

ж) Недоліки методу.

з) Висновок.

Які агрегатні індекси застосовуються правовою статистикою (можливості і проблеми).

Поняття про індекси.

а) індивідуальний індекс

б) Агрегатний індекс

в) Використання агрегатних індексів у порівнянні ознак

г) Висновок.

Вступ

Чому людина вчиняє злочин? Чому для вирішення своїх проблем деякі особи вибирають злочинний шлях? Що робити з метою попередження злочину? У чому причини злочинності? На ці та інші подібні питання людство робить спроби відповісти вже не одне тисячоліття, Це намагались здійснити філософи та письменники, соціологи та лікарі, економісти та політики. Злочинність завжди займала одне із перших місць серед найбільш гострих проблем, що турбують громадську думку. Історія становлення кримінології багата гострими сутичками ідей, трагедій тощо. Зараз важко уявити організацію боротьби зі злочинністю без використання кримінологічних знань. Вони необхідні і під час управління соціальними процесами, і у законотворчій діяльності.

Кримінологам у процесі всього розвитку науки, у тому числі до останнього часу, доводилось постійно обґрунтовувати її цінність, необхідність, самостійність як галузі науки, що обумовлює наявність відповідних спеціалістів-професіоналів.

У даний час пануючим є погляд на кримінологію як загальнотеоретичну науку про злочинність, з висновками якої повинні рахуватись перш за все спеціалісти у галузі інших наук так званого кримінального циклу (кримінального, кримінально-процесуального, кримінально-виконавчого права, криміналістики, судової статистики і т.д.). Ллє таке визнання кримінологія отримала порівняно недавно.

Вихідним у кримінології є положення про те, що злочинність все ж це одне із соціальних відхилень у суспільстві. Воно - не норма, але в той же час - закономірне явище у певних суспільних умовах. А тому необхідна боротьба зі злочинністю, що пов'язана зі зміною цих умов і ні у якому випадку не обмежена тільки застосуванням кримінальних покарань до конкретних злочинців.

2. Які є способи спостереження

Спостереження являє собою спосіб збору первинної кримінологічної інформації про об'єкт, що вивчається, шляхом безпосереднього сприйняття і прямої реєстрації його ознак.

Цей метод має декілька видів. В кримінології сфера спостережень та їх варіанти мають деяку специфіку порівняно із спостереженнями у соціологічному дослідженні.

Виділяють три основні ролі спостерігача (види спостереження):

1) спостерігач - учасник будь-якої діяльності (за діяльністю чи її учасникам він веде спостереження);

2) власне спостерігач (який виявляє себе у спілкуванні з тими суб'єктами, за діяльністю яких він повинен спостерігати);

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes