Гуманізм у відносинах між людьми, Детальна інформація

Гуманізм у відносинах між людьми
Тип документу: Реферат
Сторінок: 1
Предмет: Психологія
Автор: фелікс
Розмір: 5.8
Скачувань: 1290
ГУМАНІЗМ У ВІДНОСИНАХ МІЖ ЛЮДЬМИ.

Поняття гуманізму, як суспільного явища, вперше з’явилось в епоху Відродження.

На той час людство накопичило досить вагомі надбання в культурі, мистецтві, природни-чих та суспільних науках. Це була епоха заперечення норм життя середньовічча з його жорстокістю людей один до одного, до природи, міждержавними війнами, переходу до нових стосунків. Таким чином в історії людства з’явилась нова ідеологія, яка почала відстоювати найкращі сторони в відносинах між людьми, яка заперечувала нерівність людей в фінансовому, майновому та інших відносинах. Ідея гуманізму полягає в закріпленні норм людяності в суспільстві, в звільненні людини від рабського, феодального способу мислення. Надалі поняття гуманізму розповсюдилось і на міжнаціональні, міжрасові та міждержавні відносини людей. Ідея гуманізму на той час не була новою. Багато тез, які відстоює гуманізм втілювались в релігійних вченнях різних народів світу. Про це, наприклад, свідчать славнозвістні заповіді Біблії (не вбий, не вкради і т.д.). Найпершим його носієм в ті часи був письменник тієї епохи- Петрарка.

J

¦

ми займаються такі міждержавні організації як ООН, ОБСЄ та інші. Завдяки ним припи-нено міжетнічний конфлікт в Югославії, вирішуються проблеми взаємовідносин між наро-дами Ізраїлю та Палестини. Міжнародна спільнота намагається зменшити накал протисто-яння між Південною та Північною Кореєю, між Індією та Пакістаном. Ідея гуманізму в наш час проявляється і в актах міжнаціональної підтримки націй та держав в боротьбі з між-народним тероризмом, у випадках стихійних лих (засухи, землетруси, техногенні катастро-фи). Всі ми є свідками надання фінансової та матеріальної підтримки міжнародного спів-товариства Україні для ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, а в ці дні - Турції для ліквідації наслідків землетрусу, надання моральної та матеріальної допомоги країнам, що розвиваються в подоланні відсталості від інших країн світу.

В результаті сучасного розвитку історії ми спостерігаємо збільшення впливу ідей гуманізму в міжнародному житті та житті народів нашої країни. Значення цих ідей дуже важливе у внутрішньому житті кожної країни. Усвідомлення цього владою нашої країни дозволяє уникнути сер’йозних конфліктів між різними шарами населення, різними націями,

прервести відносини між людьми в цивілізоване русло.

Тому для того щоб ідея гуманізму приносила свої плоди і була життєздатною необхідно зробити так, щоб вона стала нормою життя кожної людини. Для цього кожен з нас повинен керуватись ідеєю гуманізму в побуті, у відносинах між друзями, з батьками, вчителями. В чому ж полягає виконання вимог гуманізму в повсякденному житті? Відповідь проста: це доброзичливість, ввічливість, людяність, повага до старших, співчуття чужому горю, взаємодопомога, добре ставлення до природи в осбі тварин та рослин. Адже якщо кожен з нас буде керуватись цими принципами в школі, вдома та на вулиці, то це стане звичною поведінкою для нас. Це і буде запорукою розвитку нашого суспільства в бажаному напрямку- напрямку злагоди в суспільстві, миру в усьому світі.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes