Залежність соціально-психологічної адаптації вихованців ВТК від акцентуації характеру, Детальна інформація

Залежність соціально-психологічної адаптації вихованців ВТК від акцентуації характеру
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Психологія
Автор: фелікс
Розмір: 9
Скачувань: 1548
Дистимічний тип.

Даний тип є протилежний гіпертимному, тобто йому характерні такі ознаки як похмурий настрій, фіксація на негативних сторонах свого життя, ідіомоторна загальмованість. В переважній більшості вони мають низький рівень комунікації і як наслідок цього дуже вузьке коло товаришів. Вони швидко втомлюються, важко переносять неприємності.

Діяльність практичного психолога в даній ситуації повинна грунтуватись на виявленні таких акцентуантів та індивідуальній роботі з ними. Наш досвід роботи з такими акцентуантами показав, що найефективнішими методами психологічної корекції є система тренінгових вправ.

Екзальтований тип.

Особам даного типу властивий широкий діапазон емоційних станів. Вони часто перебувають в стані захоплення від радісних подій і у відчаї від неприємностей. В колонії для неповнолітніх правопорушників така категорія вихованців відзначається нестійкістю настрою. Перебуваючи в стані емоційного піднесення вони раптово можуть змінити свій настрій на діаметрально протилежний за будь-якого незначного епізоду: зауваження, невдалий гумор, необережно кинута в їх адресу репліка, навіть неправильно інтерпритована посмішка або погляд сторонньої людини.

Психолог повинен приділити особливу увагу таким вихованцям. Складність роботи з ними полягає в тому, що дуже важко передбачити їх поведінку й вчинки. Навіть вихователям, що працюють не один рік з такими акцентуантами, дуже важко передбачити, що саме й коли може призвести до різких змін в настрої. Варто пам’ятати й те, що зміна настрою на протилежний може відбуватись й в напрямку від негативного до позитивного.

Таким чином, на основі проведеного дослідження нам вдалося виявити акцентуації характеру у вихованців колонії для неповнолітніх правопорушників в залежності від їх здатності адаптуватись до умов нового середовища та до нового колективу.

ЛІТЕРАТУРА

Балл Г.А. Понятие адаптации и его значение для психологии личности.//Вопр.психологии 1989, №1 с.73-75.

Кон И.С. Психология юношеской дружбы. М.,1973

Коновалова В.Е. Правовая психология. Харьков 1990.

Сарджвеладзе Н.И. Личность и ее взаимодействие с социальной средой. Тбилиси 1989.

АНОТАЦІЯ

В даній статті розкривається суть поняття “соціально-психологічна адаптація” з позиції підлітка-правопорушника, що звільнився з місць позбавлення волі. Експериментальне дослідження, яке відбувалось в Ковельській колонії для неповнолітніх правопорушників показало, що переважна більшість підлітків, які там знаходяться є яскраво вираженими акцентуантами. Вони потребують психологічної та психотерапевтичної допомоги особливо на перших етапах відбування покарання та перед його закінченням.

PAGE

PAGE 8

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes