Визначення термінів з курсу Економіка підприємства, Детальна інформація

Визначення термінів з курсу Економіка підприємства
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Економіка
Автор: Олексій
Розмір: 11.1
Скачувань: 1301
Визначення термінів з курсу Економіка підприємства

Підприємство - це самостійний господарюючий, статутний суб'єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу)

Точка беззбитковості - це досягнення обсягу виробництва (реалізації), при якому сума доходу дорівнює сумі поточних витрат

Точка ліквідації - це досягнення такого обсягу виробництва (реалізації), при якому сума доходу дорівнює сумі постійних витрат.

Зона збитковості - це такий обсяг діяльності, при якому доходи підприємства нижчі за його поточні витрати

Зона прибутковості - це такий обсяг діяльності, при якому доходи підприємства вищі за його поточні витрати.

Планування - це цілеспрямована діяльність держави, органів управління, суб'єктів ринку з розроблення перспектив соціально-економічного розвитку країни, регіону, галузі, підприємств усіх форм власності.

Стратегія - це генеральна комплексна програма діяльності підприємства, яка визначає головні цілі та задачі підприємства; напрями його діяльності; необхідні ресурси для досягнення поставлених цілей та порядок їх використання

Стратегічне планування - це процес здійснення сукупності систематизованих та взаємоузгоджених робіт по визначенню цілей та напрямів діяльності підприємства.

Виробнича програма - це система планових показників виробництва за обсягом, асортиментом та якістю продукції. Виробнича програма визначає: обсяг випуску продукції, номенклатуру та асортимент продукції, кількісні та якісні показники виробництва, обсяги робіт промислового характеру, які заплановані до виконання на підприємстві, обсяги реалізованої продукції протягом планового періоду.

Продукція - матеріально-речовий та інформаційний продукт, утворений у процесі виробництва; результат праці.

Товарна продукція (ТП) - характеризує обсяг готової продукції, напівфабрикатів, призначених для реалізації стороннім підприємствам, а також робіт та послуг промислового характеру, що виконані для сторонніх підприємств.

Валова продукція (ВП) - характеризує загальний обсяг виготовленої продукції, робіт, послуг, виконаних на підприємстві за певний (плановий) період у незмінних (порівняльних) цінах.

Валовий оборот (ВО) - характеризує загальний обсяг продукції,

робіт, що виготовлені на підприємстві всіма його підрозділами, незалежно від призначення (для власних цілей чи для реалізації стороннім підприємствам) за певний (плановий) період.

Чиста продукція підприємства - характеризує додаткову (нову) вартість, що створена на даному підприємстві за певний (плановий) період (ЧП).

Нормативна продуктивність - це мінімальна кількість продукції встановленої якості, що виготовляється за одиницю часу, при застосуванні новітніх технологій, використанні передової техніки, організації виробництва та праці.

Прогресивна трудомісткість відображає - максимальні витрати часу на виготовлення виробу, при використанні новітніх технологій, передової техніки, організації виробництва та праці.

Виробництво - це процес взаємодії людини, предметів і засобів праці та пристосування їх до задоволення тих чи інших потреб.

Підприємство - це комбінація основних видів ресурсів для виробництва певного виду продукції.

Діяльність підприємства - це безперервно поновлюваний процес руху вартості факторів виробництва.

Потенціал - це сукупність ресурсів і можливостей підприємства, які можуть бути використані для досягнення обраних цілей.

Трудові ресурси (персонал підприємства) - це частина працездатного населення, що за своїми якостями -вік, фізичні та освітні дані тощо відповідає сфері діяльності підприємства.

Матеріально технічне забезпечення - забезпечення виробництва різноманітними матеріально-технічними ресурсами (сировиною, матеріалами, паливом, енергією, комплектувальними виробами тощо), які необхідні для випуску продукції.

Виробничі запаси - основна частина матеріальних запасів підприємства, яка є предметом та засобом праці, що поступили на підприємство) але ще не залучені у виробничий процес.

Незавершене виробництво - це предмети праці, що знаходяться у стадії доробки у цехах та на виробничих дільницях. Незавершене виробництво займає друге місце в обсязі матеріальних запасів підприємства.

Нормативний виробничий запас - такий обсяг запасів, визначений у натуральному чи вартісному вимірі, який дозволяє у повному обсязі забезпечувати технологічні та технічні потреби виробництва при досягненні мінімальних сукупних витрат по їх

управлінню.

Мінімальний запас матеріальних цінностей, що постійно повинен знаходитись на складах підприємства; складається з транспортного, підготовчого, технічного, страхового (резервного) запасів.

Підготовчий запас - визначається часом, необхідним для підготовки матеріальних ресурсів до використання у виробництві (розкрій матеріалів, сушіння деревини тощо). Норма підготовчого запасу встановлюється на базі хронометражу технології виробництва.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes