Аналіз використання виробничих запасів, Детальна інформація

Аналіз використання виробничих запасів
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Економіка
Автор: Олексій
Розмір: 30.8
Скачувань: 4299
В умовах переходу до ринкової економіки важливого значення набуває поліпшення якісних показників використання матеріалів. Поліпшенню ресурсоснабжения сприяє упорядкування первинної документації, широке впровадження типових уніфікованих форм, підвищення рівня механізації й автоматизації обліково-обчислювальних робіт, забезпечення строгого порядку приймання, збереження, витрати сировини і матеріалів. Необхідно також впроваджувати ефективні форми попереднього і поточного контролю за дотриманням норм запасів і витратою матеріалів, приділити велика увага вірогідності оперативного обліку допоміжних матеріалів. Проводити оперативний аналіз використання матеріалів.

Виробничі запаси - це товарно-матеріальні цінності, які вносять до інвентаризаційного опису за кожним окремим найменуванням. При фактичній перевірці встановлюють наявність сировини, матеріалів, покупних напівфабрикатів, тари, запасних частин, малоцінних та швидкозношуваних предметів, товарів, готової продукції тощо.

У ході дослідження фінансово-господарської діяльності товариства з обмеженою відповідальністю „Рембудсервіс” були докладно розглянуті питання аналізу наявності, руху і використання матеріалів на підприємстві.

В умовах фінансової нестабільності і низкою платоспроможності на промислових підприємствах України ТОВ „Рембудсервіс” в основному працює на давальницькій сировині з закордонними фірмами. Як давальницьку сировину на підприємстві використовуються сировина і матеріали. Оплата послуг по переробці давальницької сировини виробляється коштами в іноземній валюті, а іноді частиною давальницької сировини і зробленою готовою продукцією.

Впровадження аналізу допоможе більш раціонально використовувати наявні матеріальні ресурси, зокрема знаходити внутрішні резерви для збільшення виробництва продукції за рахунок зменшення матеріальних витрат на одиницю продукції. Аналіз повинен займати одне з провідних місць в процесі управління виробничою діяльністю, бо облік без застосування аналізу не може привести до раціональних і ефективних рішень по удосконаленню виробничого процесу.

Аналіз виробничих запасів на ТОВ „Рембудсервіс” майже повною мірою забезпечує раціональне й ощадливе використання матеріалів, схоронність матеріалів, дотримання законності доцільності господарських операцій з матеріалами, а також їхня ефективність.

За результатами аналізу виробничих запасів на ТОВ „Рембудсервіс” за 9 місяців 2002 – 2003 р.р. було встановлено, що структура виробничих запасів суттєво змінилася (див. табл. 2.1.). За результатами аналізу згідно цієї таблиці встановлено, що за 9 місяців 2003 року сума матеріальних запасів, які були використанні для виробництва продукції збільшилась 1803 тис.грн., з одного боку позитивно, але з іншого, якщо проаналізувати структуру виробничих запасів підприємства на досить добре. Зокрема за 9 місяців 2003 р. в порівнянні з аналогічним періодом зменшилося використання матеріалів на 1568 тис.грн., а запасні частина збільшилися на 4974 тис.грн., це може свідчити про те, що підприємство виконувало гарантійний ремонт власних виробів, що були реалізовані раніше, також відбулося зменшення МШП на 1606 тис.грн. відповідно зменшилась кількість надійшовших виробничих запасів за аналізує мий період (див. табл. 2.2). Згідно таблиці встановлено, що , що сума використаних матеріалів протягом 9 місяців 2003 року зменшилась на 1568 тис.грн. також зменшилась їх і питома вага на 8.36%, питома вага запасних частин зросла на 13.97% і частка МШП зменшилась на 5.62%. Це свідчить про не досить ефективну роботу підприємства в аналізуємому періоді.

На основі цього можна зробити висновок, що на підприємстві мають місце фінансово – господарські негаразди, які відбиваються практично на всіх видах діяльності підприємства в аналізуємому підприємстві.

Список використаних джерел

Анализ хозяйственной деятельности в промышленности ІІ – видання / Под ред. Стражева В.И. – Минск: Універсітєцкое, 2002.-267с.

Аудит: Практическое пособие /А.Кузминский, Н.Кужельний и др. – К.: “Учетинформ”, 1996. –283с.

Балабанов Л.А. Финансовый менеджмент. – М.: Финансы и статистика, 1994. – 224с.

Бернстайн Л.А. Анализ финансовой отчетности М.: Финансы и статистика, 1995.- 1200с.

Бланк И.А. Основы финансового менеджента. Т.1. – К.: Ника-Центр, 1999. – 592с.

Брігхем Є. Основи фінансового менеджменту: Пер. з англ. – К.: Молодь, 1997. – 1000с.

Бухгалтерський облік: облікова політика і план рахунків, стандарти і кореспонденція рахунків, звітність. Автори: проф. Ф.Ф.Бутинець, доц. Н.М.Малюга. – Навч. Посібник для студентів вузів. – Житомир. ЖІТІ, 2002. – 480с.

Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник /За ред. проф. Ф.Ф.Бутинця. – Житомир: ЖІТІ, 2002. – 608с.

Войтюк Д. Грошові потоки: класифікація та вплив на грошову масу і грошову базу //Економіка України. – 2002. - №5. – С.22-26.

Волков И.М., Грачева М.В. Проектный анализ: Учебник для вузов. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 2000. – 423с.

Основи економічної теорії / За ред. Предборського В.А. – К.: „Кондор”. – 2002. – 621с.

Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. С.Ф. Поприливного. – Вид. 2 – ге та доп. – К.: КНЕУ, 2000. – 528с.

Економіка виробничого підприємства : Навч. посібник / Й.М. Петрович, О.І. Будіщева, І.Г. Устінова та ін.; За заг. ред. Й.М. Петровича. – 3 - тє вид., випр. – К.: Т-во „Знання” 2002. – 405с.

Волков Н.Г. Бухгалтерский учет операций с наличной и безналичной иностранной валютой. – М.: Международный центр финансово-экономического развития, 2002. – 180с.

Голов С. Звіт про рух грошових коштів згідно МСБО //Бухгалтерський облік і аудит. – 2003. - №2. – С.5-13.

ГоловС., Єфименко В.І. Фінансовий та управлінський облік. – К.: ТОВ “Автоінтерсервес” 2000.- 544с.

Горицкая Н.Г. Бухгалтерский учет и финансовая отчетность в Украине с 2000 года: Практическое пособие. – К.: Редакция газеты «Бухгалтерия. Налоги. Бизнес», 2000. – 256с.

Грачова Р.О. Грошові потоки – звітність, планування, аналіз //Галицькі контракти. – 1999. - №4. – С.61-69.

Гриценко А. Гроші: виникнення, сутність, функції та агрегати //Економіка України. – 2000. - №2. – СЧ.62-67.

Завгородний В.П. Налоги и налоговый контроль в украине. – К.: А.С.К., 2000. – 639с.

Інструкція з бухгалтерського обліку податку на додану вартість: Затв. Наказом Міністерства фінансів України №141 від 01.07.97 р. // Вісник Податкової служби України - 1997.- №10. - С.7-14.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes