Профіль галузі та її загальна характеристика, Детальна інформація

Профіль галузі та її загальна характеристика
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Економіка
Автор: Олексій
Розмір: 26.6
Скачувань: 863
По-друге, перемінні, що наносяться по осях графіка повинні відбивати істотні відмінності позицій конкурентів,

По-третє, перемінні, що наносяться на осі графіка, не повинні бути ні кількісними, ні безупинними,

По-четверте, розмір кіл, що вичерчуються на карті, повинний бути пропорційний сумарному обсягу продажів фірм відповідних груп,

По-п'яте, якщо існує більш двох перемінних, котрі можуть бути використані як осі графіка, то варто будувати декілька графіків.

Аналіз стратегічних груп дає більш глибоке розуміння процесу конкуренції. Насамперед , зміни галузевих умов можуть сприятливо позначатися на позиції одних стратегічних груп і несприятливо - на позиції інших, що може змусити фірми з груп, що піддаються суворому впливу, переходити в інші більш привілейовані стратегічні групи. Якщо відомо, що деякі фірми намагаються змінити свою конкурентну позицію, то на карті стратегічних груп відзначають у виді стрілки передбачуваний напрямок переходу - це допомагає більш ясно представити картину конкурентної боротьби.

Другим моментом, на який варто звернути увагу при аналізі є визначення залежності між потенціалом прибутку різних стратегічних груп, сильними і слабкими сторонами ринкових позицій кожної групи.

Одним словом, чим тісніше розташовуються стратегічні групи на карті, тим сильніше буде конкурентна боротьба. Найближчими (після фірм однієї і тієї ж стратегічної групи) є конкуруючі фірми із сусідніх стратегічних груп. Часто фірми, розташовані в різних секторах карти, можуть зовсім не конкурувати один з одним.



Аналіз конкурентів включає:

вивчення дій і поводження найближчих конкурентів

розпізнавання стратегій конкурентів

визначення того, хто збирається стати головним гравцем у галузі

прогнозування наступних кроків конкурентів.

Рис. 1 Карта стратегічних груп поліграфічної галузі України



Аналіз найближчих конкурентів

Аналіз проводиться для поліграфічного підприємства „Зоря” яке є одним з ведучих підприємств України по виготовленню різноманітної етикетної та пакувальної продукції.

Серед головних конкурентів підприємства є: - поліграфічне підприємство „Експрес”, видавнича фірма „Мрія” та поліграфічне підприємство „Аякс”. Ці підприємства є одними з лідерів на ринку поліграфічної продукції не тільки м. Києва але й всього центрального регіону. Так ПП. „Експрес” є одним з призерів міжнародного конкурсу World puck – 2000 (Ганновер).

Продукція конкурентів складається з однакового асортименту, що й у ПП. „Зоря”, проте в них дуже високий технічний рівень, кваліфікація персоналу і ресурсна база. Що дозволяє їм виробляти дуже якісну продукцію за меншою ціною.

Основною перевагою ПП. „Зоря” перед конкурентами є більші потужності і гарна репутація.

Видавнича фірма „Мрія” крім випуску різноманітної етикет очної та пакувальної продукції займається також книговиданням, а також є представником російського видавництва „ВЧ”. За дозволом російської сторони, підприємство друкує його книжки і реалізовує їх на українському ринку. Це такі відомі серії як "Каприз", "Зона ризику", "Self-Help", "Пізнай себе", "Народний роман", "Військовий роман", "Дика орхідея", "Великі війни".

В даний час видавництво розширює палітру літератури, що випускається, усе більш спеціалізуючи на книгах історичної, науково-популярної і прикладної тематики.

Видавництво має власну мережу реалізації, складську базу і транспортний парк.

Поліграфічне підприємство „Аякс” займається в основному розробкою та випуском пакувальної продукції. Його клієнтами є компанії „середньої руки” які займаються випуском сипчатих та молочних продуктів.

6. Визначення провідних факторів успіху, їх оцінка

Провідні фактори успіху (ПФУ) визначають фінансовий і конкурентний успіх у тій чи іншій галузі. Провідні фактори успіху підкреслюють те, що повинно пильно вивчатися усіма фірмами галузі - специфічні результати, що вирішують для досягнення успіху у виробництві і на ринку, що роблять самий безпосередній вплив на рентабельність компанії. ПФУ в поліграфічній промисловості є: використання

поліграфічних потужностей (для підтримки низьких витрат виробництва), розгалужена мережа збуту (для одержання доступу до максимально можливого числа роздрібних магазинів що торгують книгами), наявність в регіоні достатнього числа підприємств, які зацікавлені в якісній поліграфічній рекламі та пакуванні і розумна реклама (повідомити споживача, про вихід нових книг, донести до фірм – виробників інформацію про асортимент випускаємої пакувальної продукції).

Визначення ключових факторів успіху - основна задача стратегічного аналізу. Тільки в самому кінці, коли керівництво достатньо добре знає стан галузі, можна зробити висновок про те, які фактори мають більше значення для успіху в конкурентній боротьбі, а які менше. По великому рахунку ПФУ можуть служити фундаментом стратегії бізнесу - часто компанія може домогтися переваги в конкуренції, концентруючи свої зусилля на одному чи декількох ключових для даної галузі факторах успіху.

ПФУ міняються при переході від однієї галузі до іншої, а також з часом у межах однієї і тієї ж галузі в міру того, як міняється характер рушійних сил і умови конкуренції. У будь-який даний момент часу будь-яка галузь, як правило, характеризується 3-4 факторами успіху. І навіть серед цих трьох-чотирьох один чи два, звичайно, важливіше інших. Тому розроблювачі стратегій не повинні захоплюватися віднесенням великого числа факторів до числа ключових. Ціль визначення ключових факторів успіху складається у виділенні основних факторів, що мають вирішальне значення для досягнення успіху в конкурентній боротьбі, серед менш важливих.

Представлення висновку про привабливість галузі в цілому.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes