Визначний митець високого Відродження – М.Буонаротті, Детальна інформація

Визначний митець високого Відродження – М.Буонаротті
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Культура
Автор: Олексій
Розмір: 167
Скачувань: 1737
Страшний суд

З 1536 по 1541 рік Мікеланджело працював у Римі над розписом вівтарної стіни Сікстинської капели у Ватикану. Найбільша фреска Епохи Відродження зображує день Страшного суду.

Христос, з вогненною блискавкою в руці, невблаганно розділяє всіх жителів землі на врятованих праведників, зображених у лівій частині композиції, і грішників, що спускаються в Дантове пекло (ліва частина фрески). Строго випливаючи власної традиції, Мікеланджело споконвічно намалював усі цифри оголеними, але десятиліттям пізніше якийсь художник-пуританин "одяг" їх, оскільки культурний клімат став більш консервативним. Мікеланджело залишив на фресці власний автопортрет - його обличчя з легкістю угадується на шкірі, здертої зі Св. Мученика Апостола Варфоломія.

Хоча в цей період Мікеланджело мав і інші мальовничі замовлення, як, наприклад, розпис капели Св. Апостола Павла (1940), у першу чергу він намагався віддавати всі сили архітектурі.

Капітолійський пагорб

У 1538-1539 роках Мікеланджело був складений план реконструкції будинків, розташованих на Капітолійському пагорбі - у самім серці Рима. План Мікеланджело не був цілком реалізований до кінця 1550-х років, а роботи продовжувалися аж до початку 17-ого сторіччя.

На вершині Капітолійського пагорба великий майстер вирішив улаштувати площу овальної форми, у центрі якої повинна була знаходитися антична бронзова кінна скульптура Імператора Марка Аврелія. Для Палаццо деи Консерватори він спроектував новий фасад, що гармоніює з іншими будинками, що розташувалися на площі, одночасно зберігши традиційну римську монументальність.

Купол Собору Св. Петра

У 1546 році Мікеланджело був призначений головним архітектором споруджуваного Собору Св. Петра у Ватикану. Будинок був побудований відповідно до плану Донато Браманте, але Мікеланджело в кінцевому рахунку став відповідальним за спорудження вівтарної абсиди і за розробку інженерного і художнього рішення купола собору. Завершення будівництва Собору Св. Петра стало вищим досягненням флорентійського майстра в області архітектури.

Досягнення Мікеланджело

Протягом свого довгого життя Мікеланджело був близьким другом принців і римських пап, від Лоренцо Де Медічі до Лева X, Климента VIII, і Пия III, а також багатьох кардиналів, живописців і поетів. Характер художника, його життєву позицію важко однозначно зрозуміти через його добутки - настільки вони різноманітні. Хіба що в поезії, у власних віршах Мікеланджело частіше і глибше звертався до питань творчості і свого місця в мистецтві. Велике місце в його віршах відведено тим проблемам і утрудненням, з якими йому довелося зштовхнутися у своїй роботі, і особистим відносинам з найбільш видними представниками тієї епохи.

Використана література:

Енциклопедія мистецтв. – М., 2000.

Українська та зарубіжна культура. – К., 1999.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes