Ділова етика, Детальна інформація

Ділова етика
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Культура
Автор: Олексій
Розмір: 15.2
Скачувань: 2292
Реферат на тему:

Ділова етика

План

1 Основа бізнесу - ділова етика

Етика ринку в нашій країні

Моральні норми ринку

Ділова етика та діловий етикет

«Чесна» конкуренція

Ділові контакти і американськими фірмами

2. Етика і сучасне управління

2.1. Умови формування цивілізованої етики

Основа бізнесу ділова етика

Термін «підприємець» тісно пов’язаний з поняттям «ринок». Але ринок це не тільки те що багато хто розуміє як наявність певної кількості продавців, покупців на певний товар або послугу. Ринок – це складна система взаємовідносин, якій дотримуються свої правила и співвідношення. Ринкові відносини регулюються різнорідними конами і нормативними актами.

Підприємницька діяльність це не тільки робота і документами ресурсами товаром різними постачальницькими, збутовими процесами, це насамперед робота з людьми, персоналом фірми, партнерами фірми. Наскільки добре підприємець працюватиме з людьми настільки високими будуть його репутація і авторитет у світі бізнесу.

Підприємництво це не тільки професія це покликання особлива властивість душі, що вимагає певного напряму думок, поводження и стилю підприємництво це насамперед, культура.

У Державній академії управління й у багатьох економічних вузах України готують майбутніх фахівців в області управління менеджменту

Етика ринку в нашій країні

Ринкові відносини в нашій країні припускають співробітництво нашої економічної системи зі світовим господарським процесом. Тут виникають певні труднощі, а саме у процесі роботи виявляються протилежні гуманітарно-психологічні начала в економіці нашої країни й країн Заходу.

Колишній досвід роботи підприємців-співвітчизників із закордонними партнерами свідчить про те, що наші бізнесмен» мають досить своєрідні уявлення про основні цінності ринку. Поряд з цією обставиною нестабільна політична ситуація в країні й не конвертованість національної валюти не дуже заохочують західних потенційних партнерів до вкладення коштів в економіку нашої країни.

Підприємцям, що працюють не з метою особистого збагачення, а для підняття економіки країни, слід засвоїти, що ринок — це не «базар», а особлива психологія, логіка, етика, цілий культурний шар з особливою психологією, логікою, етикою, який необхідно ретельно вивчити. У західних інвесторів складається несхвальна думка про наших підприємців, що користуються аморальними, шахрайськими прийомами в бізнесі, робота яких ґрунтується на корисливості й наживі, а також на неповазі до покупців і конкурентів. Цивілізований ринок ґрунтується на довірі, надійності, шляхетності, порядності й солідарності.

Більшість західних фірм працюють під девізом «Прибуток вище за все, але вище за прибуток — честь». Більшість українських фірм працює за принципом «Прибуток за будь-яку ціну», «Гроші погано не пахнуть». При цьому виникає природне запитання: а чи є довіра до ділового партнера? Якщо в США або Японії багатомільйонна угода може укладатися по телефону, при цьому обидві сторони не сумніваються в надійності одна одної, то в нас підприємець до останнього моменту боїться, що угода може «зірватися» або що діловий партнер «підсуне» бракований товар або діятиме не в рамках закону. А якщо повернутися до історії; слово купця було твердим, це його честь, репутація, гроші, довіра. Хтось може обуритися, що і з боку закордонних партнерів можуть виникнути «проблеми». Так, у будь-якому суспільстві є підприємці, що працюють «нечисто», але основна їх маса усе-таки працює в умовах цивілізованого ринку, і їхнє слово є законом.

Спробуємо перелічити ті моменти, що переводять вітчизняний бізнес до розряду збиткових.

1. У вітчизняних підприємців відсутні не тільки звичка, але і бажання прислужити, обслужити, зустріти й проводити клієнта доброзичливою посмішкою. Особливо ці риси виявляються в працівників сфери обслуговування (сервісу). І не дай боже товар справді виявиться гіршої якості, ніж було заявлено, а клієнт повернеться для його обміну, саме тут і проявиться вся «доброзичливість» сторони, що продає. Не випадково при наборі великої кількості персоналу в спільні підприємства (магазини, кафе, готелі) обов'язковою вимогою до претендентів є відсутність досвіду роботи в сфері обслуговування.

2. Злість, що межує із брутальністю, нетерпимість, агресивна категоричність, нездорове бажання «розтоптати», принизити. Іноземці відзначають підвищену конфліктність наших людей, небажання шукати компроміси.

3. Більшість вітчизняних підприємців воліє працювати так, «щоб на життя вистачило», заробляючи по копієчці, повільно, але напевне. Тут спрацьовує комплекс «неповноцінності», непевності в своїх силах, покірність, острах піти ва-банк, ризикуючи втратити все. Елементарне боягузтво. Психологія не переможця, а того, хто вічно програє до початку гри. І разом з тим — надія на майже миттєве, казкове збагачення, але аж ніяк не віра у власні сили, відсутність наполегливості й навіть інтуїції.

4. Рабська покірливість, чекання команди «зверху», непевність і запобігливість, що пояснюються, з одного боку, низьким рівнем життя і «спадщиною» від соціалістичного ладу, з іншого — непевністю в завтрашньому дні.

5. Прагнення до відсутності здорової конкуренції, монополізація «ніш» ринку, з опорою на «блат» Одноосібне володарювання розвиває жорстокість.

6. Відсутність іміджу ділової людини. Мати свій стиль — це не обов'язково бути одягненим у шикарний костюм-трійку, насамперед це виявляється в стилі мислення, умінні поводитися. На Заході з неохайно вдягненою людиною справи вести не будуть, але з діловою людиною, одягненою навіть у сорочку й джинси, багато солідних фірм укладатимуть контракти, тому що вона має імідж Ділової людини

Моральні норми ринку

Як не дивно, але в умовах ринкової економіки обов'язковим є таке поняття, як воля. Воля припускає, що люди будуть свідомо, без тиску робити свій вибір, а також добровільно підуть на самообмеження. У процесі ринкової купівлі-продажу основним є компроміс між продавцем і покупцем. Крім того, ринкова економіка — це унікальний механізм, що дозволяє за допомогою конкуренції перетворити егоїстичні інтереси на суспільне благо. Тому існують певні моральні норми, що дозволяють знаходити ці компроміси. Перелічимо деякі з них.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes