Господарче право, Детальна інформація

Господарче право
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Правознавство
Автор: Ніколенко В.В.
Розмір: 7.9
Скачувань: 2462
2. Які ви знаєте види неустойки і як кожні з них співвідносяться із збитками.

 Задача №2. Відповідь.

Ст.253 ЦК передбачає відповідальність за порушення договору поставки: “ Відповідно до Положень про поставки і Особливих умов поставки, зазначених в статті 252 цього Кодексу, стягується неустойка (штраф, пеня) і збитки за порушення обов'язків за договором поставки”.

Ст. 203 ЦК: «В разі невиконання або неналежного виконання зобов'язання боржником він зобов'язаний відшкодувати кредиторові завдані цим збитки. Під збитками розуміються витрати, зроблені кредитором, втрата або пошкодження його майна, а також не одержані кредитором доходи, які він одержав би, якби зобов'язання було виконано боржником.»

Виходячи з умов задачі, арбітражний суд повинен задовольнити позовні вимоги швейного комбінату.

1. Ч.2 ст. 203 ЦК: “Під збитками розуміються витрати, зроблені кредитором, втрата або пошкодження його майна, а також не одержані кредитором доходи, які він одержав би, якби зобов'язання було виконано боржником.»

Ч.1 ст.179 ЦК: “Неустойкою (штрафом, пеньою) вважається певна визначена законом або договором грошова сума, котру боржник повинен виплатити кредитору в разі не виконання або неналежного виконання зобов’язання, зокрема в разі прострочки виконання.”

2. Щодо видів неустойки (пені і штрафу) та співвідношення їх із відшкодуванням збитків, то в ч.1 статті 204ЦК говориться наступне, якщо за невиконання або неналежне виконання зобов'язання встановлена неустойка (штраф, пеня), то збитки відшкодовуються в частині, не покритій неустойкою (штрафом, пенею) — залікова неустойка.

Ч.2 ст. 204 Законом або договором можуть бути передбачені випадки:

коли допускається стягнення тільки неустойки (штрафу, пені), але не збитків — це є виключна неустойка;

коли збитки можуть бути стягнуті в повній сумі понад

неустойку (штраф, пеню) — штрафна неустойка;

коли за вибором кредитора можуть бути стягнуті або неустойка (штраф, пеня), або збитки — альтернативна неустойка.

Стаття 205 ЦК передбачає зменьшення розміру неустойки. Якщо належна до сплати неустойка (штраф, пеня) надмірно велика порівняно з збитками кредитора, суд вправі зменшити неустойку (штраф, пеню). При цьому повинні бути взяті до уваги:

ступінь виконання зобов'язання боржником; майновий стан сторін,

які беруть участь у зобов'язанні; не тільки майнові, але й інші

інтереси сторін, що заслуговують на увагу.

Арбітраж або третейський суд у виняткових випадках вправі з урахуванням інтересів сторін, що заслуговують на увагу, зменшити належну до сплати кредиторові неустойку (штраф, пеню).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes