Арифметика в системі DERIVE, Детальна інформація

Арифметика в системі DERIVE
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Математика
Автор: Олексій
Розмір: 11.4
Скачувань: 1310
Реферат на тему:

Арифметика в системі DERIVE

Цей розділ присвячений тому, як вводити, будувати, спрощувати, переміщати та видаляти числові вирази. Для демонстрації вказаних можливостей системи DERIVE завантажте файл ARITH.MTH, використовуючи команду TransferDemo (або TransferLoad). Зауважимо, що більшість команд системи не можна виконати, якщо попередньо не ввести якісь вирази.

Введення числових виразів

При введенні числових виразів використовуються цифрові клавіші, десяткова крапка (.) та основні математичні операції:

+ додавання

SYMBOL 150 \f "Arial Cyr" віднімання

SYMBOL 42 \f "Symbol" множення

/ ділення

^ піднесення до степеня

Введення числових виразів здійснюється після виконання раніш розглянутої команди Author.

Введений вираз поміщується із своїм номером у вікно Algebra у звичайній (а не машинній) формі. Наприклад, після введення виразу 2 SYMBOL 42 \f "Symbol" (6+5)/4^3 воно буде занесено у вікно Algebra у такому вигляді:



Спрощення виразів

Для спрощення виразів використовується команда Simplify. Перед виконанням вказаної дії ця команда запитує номер виразу, що підлягає спрощенню. За умовчанням спрощується вираз, виділений оберненим кольором. Результат спрощення розташовується в окремому рядку із своїм номером, а в рядку стану вказується Simp(1) (в дужках стоїть номер виразу, що спрощується). В залежності від установлених параметрів результат відображається точно або наближено. Приклад спрощення виразу 1:



Виділення виразів

Один із введених виразів у вікні Algebra виділяється оберненим кольором. Всі операції за умовчанням виконуються саме з цим виділеним виразом (якщо тільки явно не вказаний номер іншого виразу). Для виділення якогось іншого виразу можна використовувати команду Jump (плигнути) і повідомити їй номер потрібного виразу. Крім того, можна виділити вираз, використовуючи клавіші управління курсором:

SYMBOL 175 \f "Symbol" або Ctrl-E виділення наступного виразу

SYMBOL 173 \f "Symbol" або Ctrl-X виділення попереднього виразу

PgUp або Ctrl-R виділення виразу на пів-екрана вверх

PgDn або Ctrl-C виділення виразу на пів-екрана вниз

Home виділення першого виразу

End виділення останнього виразу

Можна також виділяти окремі частини виділеного виразу, використовуючи спочатку клавіші SYMBOL 174 \f "Symbol" та SYMBOL 172 \f "Symbol" , а потім інші клавіші управління курсором. Спробуйте зробити це самостійно! Зауважимо, що при виконанні команд, що застосовуються до виразів, дія цих команд поширюється лише на виділені частини виразів!

Введення функцій

DERIVE має багато вбудованих математичних функцій (див. відповідний розділ). Ви можете також визначити власну функцію (команда Declare Function).

Функція вводиться набиранням малими або великими літерами її імені та параметрів, що стоять у круглих дужках та відокремлюються один від одного комами. Наприклад: AVERAGE(3,7,5) (середнє арифметичне чисел, що вказані як параметри функції). Спрощення цього виразу дасть число 5.

Зауважимо, що при перенесенні виразу у вікно Algebra функції завжди записуються великими літерами.

Побудова виразів

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes