БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК НАДХОДЖЕННЯ ЦІННОСТЕЙ І ПОДАТКОВОГО КРЕДИТУ З ПДВ НА ВИРОБНИЧИХ, ОПТОВО-ЗБУТОВИХ, оптових І ТОРГОВЕЛЬНО-ПОСЕРЕДНИЦЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ, Детальна інформація

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК НАДХОДЖЕННЯ ЦІННОСТЕЙ І ПОДАТКОВОГО КРЕДИТУ З ПДВ НА ВИРОБНИЧИХ, ОПТОВО-ЗБУТОВИХ, оптових І ТОРГОВЕЛЬНО-ПОСЕРЕДНИЦЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 21.9
Скачувань: 1604
Дт 641 "Розрахунки за податками", анал. рахунок "З податку на додану вартість”, розрахунковий період якого настав

Кт 31 "Рахунки в банках" - 104

1.2. Одночасно на нарахування податкового кредиту треба скласти бухгалтерську проводку :

Дт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками"

Кт 644 "З податкового кредиту" - 104

2. Оприбутковуються одержані від постачальника цінності за купівельними цінами - 520:

Дт 20 "Виробничі запаси", 28 "Товари" і ін.

Кт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" - 520

3. Одночасно списується нарахований при передоплаті цінностей податковий кредит з ПДВ

(операція 1.2):

Дт 644 "З податкового кредиту"

Кт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" - 104

Відображення в обліку нестач цінностей, виявлених при прийманні цінностей, що надійшли на підприємство від постачальників, також пов'язане з обліком ПДВ. Виявлені в цьому разі нестачі цінностей повинні бути записані за кредитом рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" за купівельними (з ПДВ) цінами. Записи за дебетом відповідних рахунків мають бути зроблені в залежності від характеру виявлених нестач (з вини працівників, перевізника, природний убуток і ін.). Відображення при цьому на бухгалтерських рахунках податку на додану вартість нормативними документами не регламентовано.

8. У тому разі, коли оплата цінностей здійснюється після їх надходження на підприємство, бухгалтерські записи за даними наведеного вище прикладу 1 (п.п. 2.2, 5, 6) будуть наступними:

1. Дт 20 "Виробничі запаси", 28 "Товари" і ін.

Кт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" - 520

2. Дт 641 анал. рахунок "З податку на додану вартість"

Кт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" - 104

3. Дт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками"

Кт 31 "Рахунки в банках" - 624

9. Так, як показано в операціях 1.1 і 1.2 (п. 7), повинні відображатись в обліку суми податкового кредиту з ПДВ згідно з пунктом 3 Інструкції.

Відображення в обліку оплати цінностей постачальникам двома записами не раціональне, бо викликає значні ускладнення в облікових записах, плутанину в аналітичному обліку розрахунків з постачальниками. На наш погляд, було б методологічно вірним, раціональним та сприяло б спрощенню бухгалтерського обліку здійснення вказаних вище записів з оплати цінностей постачальникам в однаковому порядку, як в операції з пункту 8:

Дт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками"

Кт 31 "Рахунки в банках" - на суму передоплати і післяоплати цінностей постачальникам, включаючи ПДВ. Одночасно за підсумком за місяць на суму сплаченого ПДВ в складі авансових платежів постачальникам як суми податкового кредиту зробити запис на його нарахування:

Дт 641, анал. рахунок "З податку на додану вартість”

Кт 644 "З податкового кредиту"

Такий порядок записів доцільний ще й тому, що аналогічно відображається в обліку згідно з пунктом 2 Інструкції ПДВ, одержаний в складі авансових платежів від покупців (Дт 31 - Кт 36 і одночасно Дт 643 "З податкових зобов'язань" - Кт 641 (ПДВ). В цьому разі забезпечуватиметься єдиний принцип записів в обліку передоплат цінностей постачальникам і одержаних від покупців.

Для забезпечення і перевірки правильності останнього запису ( Дт 641 (ПДВ) - Кт 644) на нарахування суми податкового кредиту в обліковому регістрі за кредитом рахунку 31 "Рахунки в банках" необхідно виділити записи сум сплаченого постачальникам ПДВ, враховуючи структуру цього регістра на підприємстві.

Облік повернення цінностей покупцями

10. До надходження цінностей відноситься повернення їх підприємству покупцями. Порядок відображення в обліку повернення покупцями цінностей, відвантажених або відпущених на умовах наступної оплати, нормативними документами не регламентується. У зв’язку з неплатежами питання обліку повернення цінностей покупцями є актуальним.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes