Визначення та класифікація нематеріальних активів, Детальна інформація

Визначення та класифікація нематеріальних активів
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 8.9
Скачувань: 1722
Право користування земельною ділянкою, а також право оренди земельної ділянки.

Право на користування геологічною та іншою інформацією про природне середовище.

Право на користування водними, біологічними та іншими ресурсами, які впливають на рівень екологічної безпеки підприємств, населених пунктів, регіонів тощо.

Об’єкти права користування економічними, організаційними та іншими вигодами, такими, як право на використання економічних та інших привілеїв, монопольні позиції на ринку виробництва товарів і надання послуг, гудвіл тощо. Права підтверджуються відповідними документами.

Гудвіл (ділова репутація) – це комплекс заходів, спрямованих на збільшення прибутку підприємства без відповідного збільшення активних операцій, включаючи використання кращих управлінських здібностей, домінуючу позицію на ринку продукції (робіт, послуг), нові технології тощо.

Вартість гудвілу визначається різницею між ціною придбання і звичайною ціною відповідних активів.

Аналітичний облік ведеться за видами окремих об’єктів нематеріальних активів.

Нематеріальні ресурси - це  складова частина потенціалу підприємства, що приносить економічну вигоду впродовж відносно тривалого періоду. Для нематеріальних ресурсів характерна відсутність матеріальної основи отримання прибутків та невизначеність розмірів    прибутку, що буде отриманий.

Склад нематеріальних ресурсів та активів підприємства

Нематеріальні ресурси Охоронні документи

1. Об'єкти промислової власності

· Винаходи - пристрій, спосіб, речовина, а також застосування відомої раніше речовини, пристрою по новому призначенню. Патент на винаходи надає володарю патенту виключне право на використання винаходу.

Ліцензія надає право на використання винаходу.

· Промисловий зразок - художньо-конструктивне рішення, що визначає його зовнішній вигляд.  Патент на промисловий зразок, ліцензія.

· Товарний знак (знак обслуговування) - це позначення здатне відрізнити товари та послуги одних юридичних осіб від інших. Свідоцтво на товарний знак надає володарю виключне право на його використання.

· Ноу-хау - технологічна, комерційна інформація, що є секретом виробництва. Інформація підлягає захисту від незаконного використання іншими особами при умові, що: вона має дійсну чи потенційну цінність в силу невідомості її третім особам, до неї нема вільного доступу на законній підставі; володар її приймає необхідні заходи до охорони її конфіденційності . Сукупність документів, що визначають сутність та режим розробки ноу-хау на підприємстві.

2. Об'єкти інтелектуальної власності

· Літературні, наукові, учбові твори, переклади та інші об'єкти. Виключне право на авторське видання; авторський, видавничий договори, що дозволяють публічне відтворення чи інше використання творів.

·  Програмне забезпечення електронно-обчислювальних машин (ЕОМ) Виключне право або видавничий договор.

· Банки та бази даних - об'єктивна форма представлення та організації сукупності даних (статей, розрахунків і т.п.) систематизованих таким чином, щоб ці дані могли бути знайдені і оброблені на ЕОМ Виключне право або авторський договор.

3. Інші нематеріальні ресурси

· Раціоналізаторські пропозиції

· Гудвіл (імідж, репутація, постійна клієнтура та інше.



Види ліцензій

1. В залежності від об'єму прав на використання ліцензії розрізняють:

· Проста ліцензія надає ліцензіару право самостійно використовувати технічне рішення та можливість заключати аналогічні ліцензійні угоди з іншими ліцензіатами.

· Виключна  ліцензія передає ліцензіату право виключного використання об'єкта ліцензії,  але ліцензіар залишає за собою право використовувати технічне рішення.

· Повна ліцензія передбачає перехід до ліцензіата усіх  прав передбачених патентом.

2. В залежності від умов, за якими надається дозвіл використовувати об'єкт ліцензії розрізняють:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes