Облікове і документальне оформлення операцій по надходженню основних засобів, Детальна інформація

Облікове і документальне оформлення операцій по надходженню основних засобів
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 5.6
Скачувань: 891
Реферат на тему:

Облікове і документальне оформлення операцій по надходженню основних засобів

Основні засоби можуть надходити на підприємство внаслідок:

- купівлі у інших підприємств;

- внеску до статутного капіталу засновників підприємства;

- обміну на інший актив;

- безоплатного одержання.

Надходження на підприємство основних засобів оформляється такими первинними документами:

актом прийому-передачі (внутрішнього переміщення основних засобів; форма 03-1).

Даний акт застосовується для оформлення операцій по зарахуванню об’єктів до складу основних засобів і для обліку ведення їх в експлуатацію. Його заповнюють також у випадках передачі основних засобів іншим підприємствам. Оформляється він в одному примірнику, підписується керівником та головним бухгалтером і разом з технічною документацією передається в бухгалтерію.

актом здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів (форма 03-2), підписується відповідним представником відділу чи організації, що проводила ремонт та передається в бухгалтерію.

В технічній документації необхідно зробити записи про зміни в характеристиці об’єкта, які пов’язані з ремонтом, реконструкцією чи модернізацію. Документ складається в двох примірниках: один до бухгалтерію, один до організації, яка здійснюється ремонт.

У бухгалтерії на кожен об’єкт основних засобів відкривається "інвентарна картка обліку основних засобів" (форма 03-6) – регістр аналітичного обліку, яка заповнюється на підставі форми 03-1, технічної та іншої документації. В інвентаризаційній картці записуються якісні і кількісні характеристики основних засобів (назва підприємства, місце знаходження об’єкту основних засобів, рахунок, субрахунок, код аналітичного рахунку, первісна вартість, норма амортизації, рік випуску, сума зносу, номер технічного паспорту, дата виготовлення) і записи про всі зміни, що відбулися з об’єктом основних засобів за час експлуатації.

Всі інвентаризаційні картки повинні бути зареєстровані у описі інвентаризаційних карток (форма 03-7).

Для пооб’єктного зарахування на баланс підприємства за первісною вартістю і відображенню по дебету рахунка 10. Якщо даний об’єкт основних засобів не потребує монтажу і вводиться в експлуатацію відразу ж після надходження на підприємство в даному випадку Дт 10 Кт 63.

Якщо об’єкт основних засобів не відповідає вимогам тоді на обліку надходження основних засобів використовують рахунок 15 "Капітальні інвестиції". Практично в усіх випадках витрати на придбання або виготовлення основних засобів накопичуються по Дт 15 рахунка і при введенні даного об’єкта в експлуатацію, капітальні інвестиції списуються на Дт рахунка 15 тобто Дт 10 Кт 15.

Наприклад:

Отримані основні засоби від постачальника, вартістю 24 тис. грн. в т.ч. ПДВ 4 тис. грн.: Дт 15 Кт 63 – на суму 20 тис. грн.

8

\x00AA

грн.

Проведена оплата постачальнику і за надані послуги: Дт 63 Кт 31; Дт 685 - Кт 31 – за послуги.

Внески основних засобів до статутного капіталу:

- відображено внесок до статутного капіталу Дт 46 Кт 40

- одержано основні засоби, як внесок до статутного капіталу Дт 10 Кт 46.

Правове регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні.

Правові принципи регулювання організації ведення бухгалтерського обліку: складання фінансової звітності на підприємствах встановлюється законом України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність України” від 16.07.99р.

Даний документ поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від форми власності і організаційно-правової форми.

Даним законом передбачено державне регулювання бухгалтерського обліку і фінансової звітності з метою захисту інтересів споживачів:

- застосування принципів та методів бухгалтерського обліку, які встановлені П(С) БО і не суперечать міжнародним стандартам;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes