Видатні підприємці. Шлях до успіху, Детальна інформація

Видатні підприємці. Шлях до успіху
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Економіка
Автор: Олексій
Розмір: 16.8
Скачувань: 1681
Невдовзі після його смерті, два молодших онука, Бенсон та Вільям Клей, зайняли більш високі посади в компанії.

В 1948 році всі великі автомобільні компанії представили на розсуд публіки свої останні розробки. Після трьох років існування модифікованих моделей ’42 року, процвітаюча післявоєнна Америка була готова до революції дизайну в автомобільній промисловості.

8 червня 1948 року нова модель Ford 1949 року була з тріумфом представлена в Waldorf Astoria в Нью-Йорку. Ford ’49 мав плавні лінії дизайну, був обладнаний передньою незалежною підвіскою, і новими задніми кватирками, що відкривались. Нововведенням було об’єднання кузову та крил, яке стало стандартом майбутнього автомобільного дизайну. Завдяки Ford ’49 Ford Motor Company повернула собі друге місце на конкурентній арені виробників автомобілів. У 1949 році Ford продав близько 807,000 автомобілів, що принесло прибуток у 177 мільйонів доларів, у порівнянні з 94 мільйонами у попередньому році. Це стало рекордом об’єму продажу автомобілів з 1929 році.

Сем Уолтон

Безсумнівний король роздрібної торгівлі кінця XX століття. Усього за кілька десятиліть він перетворив маленький магазин у центрі провінційного містечка в Wal-Mart - найбільшу у світі мережу роздрібної торгівлі. Натхнення, сміливість, оптимізм і важка праця Сема Уолтона дозволила йому "осідлати" мрію і стати лідером світового бізнесу. Це не просто історія успіху. Це своєрідні правила по веденню торговельного бізнесу, затверджені справжнім професіоналом своєї справи. Надзвичайно скромний, але завжди впевнений у своїх силах і можливостях.

Провінційний мільярдер

Найбільша торговельна мережа світу Wal-Mart зародилася в глухій американській глибинці. Її творець Сем Уолтон віддавав перевагу відкриттю магазинів на окраїнах міст. І не прогадав. Міста розрослися, нерухомість подорожчала. А покупці, притягнуті низькими цінами, стали приїжджати в Wal-Mart звідусіль.

П'ять доларів і десять центів

Свою кар'єру в торгівлі Сем Уолтон почав у крамниці батька, небагатого фермера, де в дитинстві підробляв після школи. Під час Другої світової війни він служив в армійській розвідці, а повернувшись із фронту, заклав першу цеглу в підставу свого бізнесу. Було це в 1945 році в містечку Ньюпорт (штат Арканзас), де проживало всього 4000 чоловік. Сем Уолтон позичив у тестя $20 тис. і орендував по франчайзингу універсальний магазин мережі «Батлер Бразерс».

У своєму першому магазині Уолтон увів систему самообслуговування й до мінімуму звів витрати. Це дозволило знизити торговельну націнку. Обороти нічим не примітної до цього моменту торговельної точки почали рости, і вона перетворилася в найприбутковіший магазин міста. Згодом рекламне гасло «Завжди низькі ціни» стало основою ділової філософії, який Сем Уолтон дотримувався все життя.

Однак бізнес у Ньюпорте закінчився погано: хазяїн магазину відмовився продовжувати франчайзинговий договір. Довелося кинути обжите місце й починати все спочатку. В 1950 році молодий підприємець відкрив у місті Бентонвілл другий франчайзинговий магазин, який назвав Walton’s Five-and-Dime, що в дослівному перекладі означало: «В Уолтона за п'ять доларів і десять центів». Тобто: «В Уолтона можна отоваритися по дешевці».

Через багато років у своїй книзі «Виготовлено в США: як я створив Wal-Mart» Cем Уолтон сформулював десять принципів, яких всі життя дотримувався в бізнесі. І перше із цих правил говорило: «Будьте вірні своїй справі й не сумнівайтеся в успіху».

Проти течії

Поступово Сем Уолтон втягнув у торговельний бізнес всю свою численну родину: брата Бада, тестя, шурина, а згодом і дітей.

В 1954 році брати Уолтони орендували магазин у торговельному центрі, розташованому в пригороді Канзас-Сіті. Бізнес пішов досить вдало, успіх було вирішено повторити ще в одному торговельному центрі – на батьківщині, в Арканзасі. Однак ця точка виявилася менш прибутковою.

Невдача наштовхнула Сема Уолтона на оригінальну думку: замість магазинів у торгових центрах він вирішив створювати супермаркети на окраїнах (спочатку вони називалися Waltons Family Center). Друзі відговорювали: у таких районах жили небагаті люди й розраховувати на те, що вони будуть активними покупцями, не доводилося. Але Уолтон усвідомлено вибрав окраїни: оренда торговельних площ тут коштувала менше, а конкуренція з боку інших роздрібних магазинів майже не відчувалася. В 1990 році ще одне з «Правил Ведення Бізнесу» глава Wal-Mart сформулював так: «Треба плисти проти течії. Не треба у всьому покладатися на здоровий глузд, адже саме роблячи всупереч більшості, можна знайти свою нішу».

Бізнесмен з Арканзасу не прогадав: з роками окраїни перетворювалися в обжиті райони, нерухомість у них дорожчала - і конкуренти вже не могли наздогнати Сема Уолтона. В 1962 році він відкрив у місті Роджерс перший магазин під вивіскою Wal-Mart. Протягом наступних 30 років мережа однойменних торгових центрів стала лідером у США.

Війна витратам!

«Приділяйте більше увагу скороченню витрат, чим боротьбі з конкурентами. Навіть геній може програти, якщо співвідношення доходів і витрат виявиться не на його користь» – говорить Сем. Зниження витрат стало центральним пунктом стратегії Сема Уолтона. Цієї мети були підпорядковані всі його рішення: і відкриття магазинів у дрібних населених пунктах, і придбання дешевих складських приміщень на окраїнах, і розширення торговельних залів. Уолтон першим почав розміщати каси біля виходу з торговельного залу, що дозволило обслуговувати більше покупців меншою кількістю продавців…Всі магазини Wal-Mart майоріли значками, що повідомляли покупцям про вигідні знижки. Уолтон назавжди змінив представлення про роздрібну торгівлю. Його супермаркети стали своїми й для жителів окраїн, і для покупців із центральних міських районів, притягнутих низькими цінами.

Спочатку компанія Wal-Mart росла повільно. В 1970 році, коли вона була перетворена у відкрите акціонерне товариство, мережу складалася лише з 18 магазинів з оборотом $44 млн. Але вже через десять років загальна кількість магазинів зрослася до 276, а обсяг продажів – до $1,2 млрд.

В 1980-х Wal-Mart продовжувала розширюватися, незважаючи на протести власників дрібних магазинів. Саме в ту пору виникла мережа «Сем Клубів» – оптових центрів – і був відкритий перший суперцентр, що поєднував під одним дахом гастроном і 36 відділів товарів народного споживання.

У цей же час Уолтон почав акцію під гаслом «Купуйте американське!». Він призивав споживачів підтримувати вітчизняного виробника, щоб прискорити розвиток американської економіки. Експерти заговорили про феномен Wal-Mart, що складається з оригінальної стратегії ведення бізнесу й лобіювання законів, які, з одного боку, забезпечують вільну торгівлю, а з іншого боку - скорочують кількість робочих місць у США.

Правила Сема

До 1990 року мережа Wal-Mart з 1700 супермаркетів стала найбільшою в США. Після цього почалося її глобальне розширення: були відкриті представництва в Мексиці й Канаді. Завдяки гігантським масштабам компанія Сема Уолтона могла дозволити собі витрати на завоювання нових ринків. Жоден з її конкурентів не витримав би тягаря таких витрат.

У цей час Уолтон виробив цілий ряд корпоративних принципів, відомих кожному «партнерові» – так у мережі прийнято називати всіх співробітників. Наприклад, «правило заходу» – перефразування знаменитої приказки «Не відкладай на завтра те, що можна зробити сьогодні». Оперативна обробка запитів клієнтів і виконання замовлень у день одержання, до заходу сонця, дотепер залишається одним із ключових елементів корпоративної культури Wal-Mart. Тоді ж Уолтон сформулював «принцип трьох метрів». Всі співробітники магазинів інструктуються: виявившись на такій відстані від клієнта, вони повинні подивитися йому в очі, привітатись і запропонувати допомогу.

Всі торгові центри мережі Wal-Mart були сплановані однаково. Таким чином, у якому би місті не виявилися їхні постійні покупці, вони швидко знаходять потрібні секції й товари.

Всі працівники Wal-Mart стали носити уніформу. Для рядових співробітників це сині піджаки з іменними картками на груди, а для менеджерів обов'язкові кольорові сорочки й краватка. А головним корпоративним принципом творець мережі проголосив згуртованість: «Ми звичайні люди, віддано й ретельно працюючі разом, щоб досягти неймовірних результатів. У кожного з нас своя історія, віра й різний колір шкіри, але всі ми однаково віримо, що кожна людина гідна поваги».

В 1992 році торговельна імперія Wal-Mart похитнулася, вражена смертю засновника. Але надалі під керівництвом його сина Робсона Уолтона, що став головою ради директорів, і генерального директора Дэвида Гласса вона розвивалася не менш успішно. Висока активність американських споживачів забезпечила базу для нарощування оборотів. Зараз компанія контролює близько 30% продажів товарів народного споживання США, і, за прогнозами аналітиків, ця цифра може незабаром перевищити 50%. В 2002 році, за даними, отриманою компанією UBS Warburg, мережа Wal-Mart продавала товари в середньому на 14% дешевше, ніж конкуренти. Вона стала невід'ємною частиною американської економіки й культури споживання.

Але головної рушійної силоміць розвитку й заставою майбутніх прибутків стала програма невпинного глобального розширення. Зараз компанія, заснована Семом Уолтоном, крім США, працює в дев'яти країнах світу.

Зворотна сторона медалі

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes