Британський парламент, Детальна інформація

Британський парламент
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Політологія
Автор: Олексій
Розмір: 19.9
Скачувань: 1308
Поруч особливостей відрізняється розгляд у палаті лордів фінансових законопроектів, зокрема бюджету. Він стає предметом урядової заяви в палаті лордів, потім відразу ж обговорюється в другому читанні. Безпосередньо після цього відбувається голосування законопроекту про бюджет у третім читанні.

З погляду ролі другої палати найбільш цікавим є порядок, за допомогою якого регулюються відносини між двома палатами при здійсненні ними законодавчої діяльності. Після проходження законопроектом усіх стадій у палаті лордів він разом з виправленнями, зробленими лордами, передається в палату громад. Остання, у спеціальному засіданні, розглядає ці виправлення й у випадку незгоди з ними призначає комітет для вироблення обґрунтування, у якому порозумівається, чому саме вона не згодна. Палата громад може також, не погодившись з виправленнями палати лордів, висунути замість деяких з них нові виправлення. Обґрунтування і всі знову зроблені виправлення передаються на новий розгляд палати лордів.

Палата лордів розглядає обґрунтування палати громад і всі знову зроблені виправлення і приймає по них своє рішення, передане в палату громад. У випадку незгоди з виправленнями, запропонованими палатою громад, і в тому випадку, якщо палата лордів вирішила все-таки наполягати на прийнятті деяких зі зроблених нею раніше, але відхилених палатою громад при першому розгляді виправлень, він складає письмове обґрунтування, що передається палаті громад. У цьому обґрунтуванні викладаються причини, по яких палата наполягає на своїх виправленнях. Звичайно конфлікт дозволяється шляхом компромісу.

Контроль палати лордів над урядом. Уряд не несе політичної відповідальності перед палатою лордів, і остання не може змусити його піти у відставку. Але вона здійснює контроль над урядом у тих же формах, що і палата громад. Від імені уряду в палаті лордів виступають члени уряду, що входять у її склад. Представниками уряду є звичайно три-чотири члена кабінету і чотири-шість міністрів, що не входять у кабінет.

Контроль здійснюється в умовах менш твердої регламентації. Пери не стиснуті ні строгими процедурними правилами, ні головою, що часто втручається в дебати. Процедура палати лордів не обмежує тривалості часу, що відводиться для питань перів міністрам. Питання можуть задаватися в будь-який момент засідання палати — і після обговорення основного порядку денного, і протягом часу, що залишився після обговорення законопроектів і пропозицій.

На додаток до всіх цих функцій палата лордів виступає в якості вищої судової інстанції країни. Вона має юрисдикцію Вищого апеляційного суду, а по деяких справах — суду першої інстанції. Палата лордів розглядає апеляції на рішення судів по цивільних справах на території всієї країни, а на рішення судів Англії, Уельсу і Північної Ірландії — по кримінальних справах. Рішення, що вона виносить по апеляції, є остаточним. Палата розглядає близько 70 судових справ у рік.

Розгляд апеляцій проводиться в комітеті з апеляцій, що засідає окремо від палати. У рішенні справ можуть брати участь тільки лорд-канцлер, 11 ординарних лордів по апеляціях і 10 довічних перів, що протягом визначеного часу займали високі суддівські посади. Ординарні лорди по апеляціях знаходяться на жалуванні і можуть бути відсторонені від посади лише за вимогою обох палат парламенту. Переставши бути суддями, вони залишаються в палаті лордів як довічних перів.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes