Взаємодія і взаємозв`язок між політикою та владою, Детальна інформація

Взаємодія і взаємозв`язок між політикою та владою
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Політологія
Автор: Олексій
Розмір: 18.5
Скачувань: 1650
 

Політична влада має різноманітні форми виявлення, серед них — державна влада, партійна влада, влада громадських організацій, інформаційна влада,

Головним знаряддям політичної влади є влада державна. Найсуттєвіше у політиці — це устрій державної влади.

Державна влада — це така форма суспільної влади, яка виражає волю економічно і політичне панівної спільності і спирається на спеціальний апарат примусу, має монопольне право видавати закони й інші розпорядження, обов'язкові для всього населення.

Виходячи з визначення, підкреслимо особливості державної влади:

публічний характер;

монополія на наявність спеціального апарату примусу, засобів організованого і законодавче інституйованого насильства;

наявність певного територіального простору, на який поширюється державний суверенітет, що визначає межі державної влади;

монополія на правове, юридичне закріплення влади;

обов'язковість владних розпоряджень для всього населення.

Державна влада реалізується у різних функціях, а саме: встановлення законів, застосування різних заходів управління, здійснення правосуддя.

Вчення про розподіл влади пов'язане з ім'ям видатного французького класика політичної думки Ш. Монтеск'є. У своїй праці “Дух законів”, аналізуючи історію розвитку держав, він пише, що кожна з них має три влади: законодавчу, виконавчу, судову. Практика розбудови сучасної української держави потребує осмислення вчення про розподіл влади в його розвитку аж до сучасності, а також вивчення світової практики втілення його в життя.

Державна влада не є незмінною. Вона розвивається, наповнюється новою державною культурою функціонування, втілює рівень правової культури суспільства.

Державна влада як продукт життєдіяльності держави взаємодіє з різними формами партійної влади, а також владними відносинами, що виникають при функціонуванні громадських організацій.

 

4. СТРУКТУРА ПОЛІТИЧНОЇ ВЛАДИ

 

Політична влада як суспільне явище має багатовимірну структуру. Простір політичної влади задається насамперед трьома вимірами.

Перший вимір — це “вісь представництва”. Зміст її становить приналежність політичного суб'єкта до тієї соціальної спільності, інтереси якої він виражає.

Політична влада в суспільстві, що здійснюється у різних формах структурними елементами політичної організації суспільства, втілює політичний інтерес певних класів, соціальних груп, націй. Тільки з'ясування змісту політичного інтересу і пов'язаних з ним політичних потреб дає можливість зрозуміти, в чиїх інтересах здійснюється влада і який механізм такого здійснення.

Політичний інтерес (від лат. іпterest — мати значення) є першопричиною, одним з найголовніших важелів політичної діяльності, що стоять за безпосередніми спонуканнями класів, соціальних груп, націй, особистостей, які беруть участь у політиці.

Політичні інтереси, коли їх усвідомлюють суб'єкти політики, реалізуються в їхніх політичних відносинах, в усій системі політичного, економічного, соціального і культурного життя. Множинність суб'єктів політики визначає і різноманітність політичних інтересів, а саме: загальнонародні, регіональні, відомчі, колективні, народні, національні, класові, соціально-групові, особисті. Стабільність політичної влади у суспільстві, а також функціонування політичної системи залежать від створення такого механізму, який би адекватно відображав комплекс інтересів суспільства — колективів — особистостей.

Другим виміром влади є “інституціональна вісь”. Вона поєднує у собі різноманітність відносин політичного суб'єкта із соціальними інститутами суспільства і елітою, яка знаходиться при владі. Щоб зміцнити своє становище, політичний суб'єкт змушений налагоджувати стосунки з іншими політичними суб'єктами незалежно від того, хоче він цього чи ні, оскільки за кожним з них стоять певні організації й інститути. Становище політичного суб'єкта може бути стійким лише тоді, коли він узгоджує певною мірою свої дії з елітою (відкритою чи закритою), яка знаходиться при владі. Так еліта диференціює ціль, виконуючи функції соціального управління і легітимізації основних цінностей суспільства.

Третій вимір, влади становить “вісь політичної діяльності”. Це різного роду практика, техніка прийняття і виконання рішень, тобто способи вирішення суб'єктом політичних проблем, що постають перед суспільством.

Ці три виміри простору політичної влади дають змогу визначити координати політичного суб'єкта, його активність, здатність до стратегії політичного маневрування.

 

5. СТРУКТУРА ПОЛІТИЧНИХ ВЛАДОВІДНОСИН

 

Політична влада здійснюється через механізм владовідносин. Визначимо їх структуру:

1) наявність не менш як двох партнерів, які беруть участь у владних відносинах;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes