Діяльність провайдерів. Практичний погляд на питання., Детальна інформація

Діяльність провайдерів. Практичний погляд на питання.
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Oleg Kubay
Розмір: 14.6
Скачувань: 1908
Розмір і фінансова стабільність фірми 59

Можливість розширення інформації на Web-вузлах 51

Додаткові послуги 31



Ліцензування провайдерської діяльності

Донедавна провайдерська діяльність ліцензувалась, ціна ліцензії становила декілька тисяч доларів. Сьогодні ліцензування провайдерської діяльності не вимагається, стаття 4 Закону “Про підприємництво” не передбачає такої норми. Очевидно, що нова ціна ліцензії не буде символічно, оскільки лоббісти зацікавлені звільнити ринок від “фірмочок”, що не спроможні оплатити дорогу ліцензію. Одночасно з ліцензуванням, компетентні органи планують зобов’язати провайдера встановлювати за свій рахунок апаратуру для моніторингу інформації. Така вимога передбачається в проекті Закону “Про телекомунікації”.

Сьогодні, інтернет провайдер повинен одержувати ліцензію лише в тому випадку, якщо він надає послуги з використанням засобів радіодоступу. Вартість ліцензії, відповідно до Постанови КМУ від 04.01.99 № 6 “Про розміри та порядок нарахування плати за видачу та переоформлення ліцензій на ведення окремих видів підприємницької діяльності”, становить від 30 до 650 неоподаткованих мінімумів зарплати за 1 Мгц полоси частотного діапазону в рік в залежності від виду зв’язку, що використовується. Однак, в Україні такий доступ використовують лише декілька провайдерів. Жодних добровільних програм ліцензування та сертифікації в українському провайдерському бізнесі сьогодні також не існує.

Контролюючі органи не висувають жодних особливих вимог до приміщення, в котрому розміщений вузол провайдера. Є лише одна специфічна вимога до серверної кімнати – вона повинна бути обладнана кондиціонером. Однак, дана вимога не є обов’язковою і виконують її лише ті провайдери, які серйозно піклуються про безперебійне функціонування свого вузла.

Договір надання провайдерських послуг

Провайдеру належить комп’ютерна мережа, що постійно з’єднана з Інтернетом і складається з комп’ютерів серверів доступу, за допомогою котрих здійснюється під’єднання клієнтів. Правовідносини, що виникають між провайдером та клієнтом з приводу надання та оплати провайдерських послуг, регулюються відповідним цивільно-правовим договором. Чинне законодавство не містить спеціального параграфу, присв’яченого договору надання провайдерських послуг (далі договір), так що аналізуючи цей договір доведеться використовувати загальні положення про спільне надання послуг.

Предмет договору

Предметом договору є сама можливість доступу і роботи клієнта в мережі Інтернет, тобто фактична можливість законно користуватись всіма ресурсами всесвітньої мережі на власний розсуд, а саме:

а) на власний розсуд встановлювати зв’язок з Інтернет в будь-який час, чи години, що вказані в договорі;

б) отримувати та пересилати інформацію по мережі, в тому числі і файли;

в) користуватись послугами електронної пошти;

г) створювати та розміщувати власні web-сторінки на сервері провайдера;

д) мати доступ до відкритих телеконференцій;

е) мати особистий доступ до статистичних даних про користування послугами провайдера.

Вищеперелічені можливості користування мережевими ресурсами Інтернет становлять стандартний комплекс провайдерських послуг. Цей перелік можна поповнювати іншими мережевими послугами, або навпаки скорочувати його, але очевидно, що пункти (а, б, е) є обов’язковими.

З метою забезпечення можливості доступу клієнта до мережі провайдер при укладенні договору реєструє клієнта на своєму сервері, що звичайно включає login name (ім’я під яким користувач буде заходити в мережу), password (пароль, що відомий лише провайдеру та користувачу, котрий захищає клієнта від несанкціонованого користування мережевими ресурсами під його login name третіми особами) та IP адресу ( статичну або динамічну). Всі ці дані звичайно вказуються в спеціальному додатку до договору і також становлять його предмет. Аналізуючи вищесказане, можна зробити висновок, що провайдер надає клієнту два види послуг:

- послуги зв’язку, що забезпечують з’єднання комп’ютера клієнта з сервером провайдера, а за допомогою останнього і зі всіма іншими комп’ютерами, що працюють в мережі;

- інформаційні послуги провайдер надає лише тоді, коли клієнт отримує дані з його серверу (наприклад статистичні дані про час роботи в мережі). Якщо ж абонент користується інформацією з іншого серверу, то в такому випадку провайдер забезпечує лише можливість одержання такої інформації.

Форма договору

Розглядаючи сторони цього договору, слід зауважити, що провайдером може виступати лише юридична особа або (СПД). Відповідно до цивільного законодавства угоди між юридичними особами і з фізичними особами укладаються в простій письмовій формі. Недотримання даної вимоги не тягне недійсність договору, але у випадку спору позбавляє сторін права посилатись на покази свідків щодо підтвердження договору і його умов.

Ціна договору

За користування провайдерськими послугами абонент вносить провайдеру встановлену в договорі плату (абонентську плату), що і є ціною договору. В даний час існує декілька схем оплати провайдерських послуг:

1) Оплата фактичного часу підключення

В даному випадку в договорі фіксується вартість однієї години підключення до мережі. Час, проведений абонентом в мережі контролюється сервером провайдера і на основі цього абонент здійснює розрахунки з провайдером



2) Доступ з фіксованою оплатою

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes