Технологія планування та його функції, Детальна інформація

Технологія планування та його функції
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Фізкультура
Автор:
Розмір: 33.3
Скачувань: 1537
• забезпечити цілеспрямованість і перспективність планів на певний цикл (серію уроків, чверть, рік), спираючись на попередні цикли І готуючись до наступних (таким чином виключаються випадкові заняття),

• забезпечити реальність планування. Цю вимогу треба мати на увазі, плануючи роботу в школах, де до приходу спеціаліста фізичне виховання учнів було занедбане; приймаючи учнів у середню школу з початкових і восьмирічних; поліпшуючи матеріально-технічну базу. У всіх названих випадках учитель повинен реально оцінити можливості дітей І спланувати той матеріал, який вони можуть осягнути, навіть якщо це призведе до відхилення від програми;

• бути конкретним (чітке визначення етапу навчання, його завдань і відповідних засобів; із великої кількості вправ для кожного випадку радимо обирати найдоцільніші, універсальні, або, навпаки, вправи вибіркової дії, здатні забезпечити максимальний педагогічний ефект).

Підготовка до планування

Безпосередньо перед тим, як взятися за складання планів, учитель повинен виконати підготовчу роботу, що полягає у зборі необхідної інформації. Ця Інформація, яка потім буде використана для визначення порядку проходження навчального матеріалу, засобів, форм роботи тощо, передбачає:

1. Визначення обсягу матеріалу, який належить засвоїти учням певного класу в навчальному році, його зв'язок з матеріалом суміжних класів Задля цього вчитель аналізує базову і регіональну навчальні програми І, пов'язуючи її з місцевими умовами, рівнем підготовки класу, власним досвідом та інтересами учнів, формує навчальну програму школи. Скорочуючи або доповнюючи навчальний матеріал базової і регіональної програм, учитель пам'ятає, що це не повинно негативно позначитися на руховій підготовленості учнів, на опануванні життєво важливими уміннями І навичками Паралельно визначається матеріал для самостійної роботи, зміст допоміжних завдань.

2. Вивчення складу учнів, стану їхнього здоров'я, рівня знань, технічної та фізичної підготовленості. Учитель повинен знати рівень загального розвитку І вихованості учнів, їхньої громадської активності, ставлення до навчання, світогляд, Інтереси І нахили, успішність з усіх предметів тощо Такі дані можна отримати, вивчаючи документи, складені попередником, або власні записи, картки медичних оглядів. Багатий матеріал дають бесіди з учнями, попереднє тестування та анкетування.

Лише на такій основі можна забезпечити індивідуальний підхід до кожного окремого учня і визначити його особисту програму розвитку на навчальний рік (півріччя, чверть), яка дозволить йому перетворити фізичні вади у власні здобутки.

3. Дослідження рівня роботи з фізичного виховання за попередні роки І стан матеріальної бази школи. Водночас визначаються шляхи її розвитку й удосконалення.

4. Ознайомлення із загальним планом роботи школи з метою визначення ставлення до фізичної культури керівництва й усього педколективу школи та його мобілізація на вирішення завдань фізичного виховання школярів.

5. Вивчення кліматичних умов населеного пункту та екологічної ситуації

6. Опрацювання календаря спортивно-масових заходів району, області. Ця Інформація необхідна вчителеві для визначення почерговості проходження навчального матеріалу.

7. З'ясування загальних і спортивних традицій школи, населеного пункту Йде пошук шляхів їх розширення й удосконалення, підвищення ефективності всього навчального процесу.

8. Формування програм вивчення всіх рухових дій. Програма передбачає відповіді на такі питання:

• яка мета ставиться на поточний і наступні роки, якщо вправа запланована навчальною програмою в декількох класах;

• які фізичні якості І знання потрібно мати учням, щоб успішно вивчи-. - ти рухову дію;

• скільки уроків треба витратити на її опановування і як їх варто розмістити протягом навчального року;

• які конкретні завдання передбачається розв'язати на кожному із запланованих уроків;

• які засоби необхідно використовувати на кожному уроці; - • які завдання для самостійної роботи доцільно давати учням для засвоєння запланованої вправи;

• як І коли контролювати хід засвоєння вправи;

• як використовувати певну вправу для самовдосконалення.

Для прикладу наведемо фрагмент програми вивчення перекиду назад щодо конкретних завдань, які треба вирішити на окремих уроках та засобів, які можна використати для цього на кожному з них.

Таблиця 4

№ п/п Завдання Засоби

1. Перевірити вміння учнів вико-нувавти перекати Із упору присівши перекат назад І перекат вперед в упор присівши

2. Розучити опору на руки для перекиду назад Вправа ''штангіст" Із упору присівши перекат назад до упору долонями за головою і перекат вперед в упор присівши

3. Розучити опору на руки під час виконання перекиду назад Перекид назад із допомогою Те ж із гірки

4. Перевірити вміння працювати руками в перекиді назад Змагання команд на правильність виконання рухів руками

5. Домогтися прямолінійного виконання перекату вперед Перекид назад між гімнастичними палицями



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes