Зороастризм і маздеізм, Детальна інформація

Зороастризм і маздеізм
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Релігієзнавство
Автор:
Розмір: 25.8
Скачувань: 1875
МАНІ І МАНІХЕЙСТВО

Найбільш відомим і отримавши широке поширенням навряд чи не в усьому світі, від Рима до Китаю, було маніхейство, навчання Мані. Син вавілонянина та знатної іранки, Мані (216-277) у молодості багато подорожував, відвідав країни Середньої Азії й Індію, де уважно знайомився з місцевими релігіями, включаючи християнство, брахманізм, буддизм, навчання гностиків (розповсюджена в Месопотамії релігійно-філософська доктрина - суміш християнства, східної містики і грецької філософії, - що проголошувала гріховність матеріального світу і непричетність до нього верховного божества). Обґрунтувавши в Ірані і взявши за основу свого навчання зороастризм, Мані навряд чи не вперше в історії спробував створити всеохоплюючу релігійну систему, що увібрала б у себе найбільш суттєве з всіх інших.

Створене Мані віровчення, характерне в наші дні як система теософського синкретизму, виявилося досить життєздатним, проіснувавши біля тисячоріччя й одержавши поширення в багатьох країнах від Європи до Китаю (у VIII ст. воно стало навіть офіційною релігією Уйгурского каганату). Суть синкретичної системи Мані зводиться до того, що навколишній нас світ - арена жорстокої боротьби двох начал, добра і зла, світла і пітьми. Але маніхейскьий дуалізм відмінний від зороастрійського в тому, що світ світла і добра асоціюється з духовним початком, а світ зла і пітьми - з матеріальним. Звідси виявляється, що навколишній нас матеріальний світ - це світ зла. Ціль же світового процесу полягає в тому, щоб врятувати частки світла, укладені в людині (точніше, у його душі), від влади матерії - цель, характерна для багатьох індійських релігій, включаючи буддизм. Відповідні і засоби: щирі маніхеї, «обрані», зобов'язані були вести аскетичний спосіб життя, не мати власності, родини, житла, не споживати вина і м'яса, навіть не рвати рослин, що йдуть у їжу. Утримувати їх повинні були - знов-таки по індійському стандарті - миряни, що могли мати родину і майно, нормально харчуватися і яким давався статус «обраних» лише перед смертю, як своєрідний дієприкметник.

Міфологія й есхатологія маніхейства виявляє собою трансформований варіант зороастризму з дуже істотною домішкою інших доктрин - від древнеіранської ідеї вічного часу з її лінійним розвитком подій і втілюючим цю ідею Зерваном до християнських біблійних представлень. Спочатку існувала ідеальна рівновага сил світла, утіленого Батьком величі, іноді співвіднесеним із Зерваном (Заровом), і сил зла, олицетвореного Владикою пітьми, відповідним з Ангро-Майнью: світло нагорі - як ідеальний початок, пітьма внизу - як символ усього матеріального. Рівновага порушилася, коли Владика пітьми був притягнутий блиском царства світла.

Побоюючись нападу, Батько світла (Батько величі) викликає до життя кілька духовних початків - його еманації. Поразка їх у боротьбі із силами пітьми приводить до змішання світла і пітьми. Необхідність звільнити світлі елементи від домішків спонукує Батька світла створити видимий матеріальний світ зі шкір і тіл повалених демонів. Вичленовування з цього світу місяця і сонця було початком вивільнення світлих елементів. Зірки, вітер, вогонь, вода також були створені зі світлого початку, але все-таки з деякою домішкою елементів пітьми. Щоб закінчити процес вивільнення сил світла, Батько величі викликає до життя ще ряд духовних початків (усього їхній сім - ця цифра в маніхеїв була сакральною), за допомогою яких демони зла виявляються гіоверженними остаточно. Але матеріальний світ продовжує залишатися змішаним, як і людей, що втілюють, Адам і Ева (в Адамі переважають светоносні елементи, а в Еві - протилежні). Нарешті, викликаний Батьком світла светоносний Ісус допоміг Адамові, що укусив від древа життя, пізнати добро і зло, унаслідок чого істина була відкрита і порятунок виявився поруч. Але остаточно усе стало на свої місця лише з появою самого Мані, останнього посланника істини. Тільки тепер люди зрозуміли і, головне, одержали реальну можливість відокремити елементи світла в собі від елементів пітьми і звільнити свій дух від тіла. Закінчення цього процесу в масштабі всього людства завершиться Страшним судом, після чого земля буде обійнята полум'ям і стане горіти 1468 років, поки, нарешті, всі елементи світла підуть на небо, а матерія разом з демонами зникне в неосяжній бездонній прірві.

Віровчення Мані, що проповідувало пасивні методи боротьби за порятунок людства, спочатку було навіть підтримане владою. Однак незабаром ситуація змінилася. Маніхейство було оголошено єрессю, а сам Мані страчений Маніхейські громади в основному минулому вигнані з Ірану і розсіялися по усьому світі, зробивши істотний вплив на деякі релігійно-філософські концепції і сектантські рухи середньовіччя як у Європі, так і в Азії. Частина такого роду рухів згодом стала відрізнятися соціальним радикалізмом, як, наприклад, рух маздакітів.

Засновник цього руху Маздак наприкінці V в. очолив виступ проти зороастризму в Ірані і на час заручився навіть підтримкою шаха Кавада. Суть соціальних гасел Маздака зводилася до того, що з навчання маніхеїв про необхідність визволити змішані з пітьмою частки світла виводилася, ідея створення уравнітельно-справедливого суспільства (відняти в багатих - віддати бідним). Рух був жорстоко подавлений Хосровом I у 529 р. Однак зороастризм в Ірані в цей час стояв напередодні свого заходу. Ісламізація Ірану поклала кінець зороастризму як широко розповсюдженої і тим більше офіційно пануючої релігії. У мусульманському Ірані вогнепоклонники стали переслідуваною меншістю, причому значна частина їхній, не витримавши переслідувань, стала мігрувати в Індію, де вже з VIII в. виникла, а потім у ході наступних міграцій усе зростала громада парсів. У самому Ірані в XVII в. нараховувалося 14 зороастрійських сект, в основному невеликих громад. Утім, багато чого з ідей зороастризму було сприйнято ісламом і особливо окремими шиітськими сектами, як, наприклад, ісмаілітами.

Зороастризм як релігійна доктрина древнього світу займає особливе місце в історії релігій. Незважаючи на чітко виражений дуалистичний характер доктрини, до якого зводиться вся квінтесенція древнеіранських релігій, значення зороастризму складається, по-перше, у висуванні на передній план етичного ідеалу і, по-друге, у тім, що в його дуалістичній структурі на першому місці був різко відокремився від всіх інших верховний Бог-творець Ахура-Мазда. Узвишшя і звеличання Бога-творця, вищого символу Світла і Добра, було в загальному контексті історії релігій важливим кроком на шляху до монотеїзму.

Усі ранні релігії і релігійні системи були політеїстичними, а існування і шанування верховного божества, свого роду першого серед рівних, не заважало пануванню політеїзму як ідейно-структурної основи релігійного світогляду, що добре видно на прикладі і близькосхідних, і індоєвропейських вірувань. Правда, тенденція до структурних зрушень убік монотеїзму вже намічалася, причому зовсім логічно, що насамперед вона відчувалася там, де існували довгі традиції централізованої держави на чолі з обожненим правителем, свідченням чому є невдала реформа фараона Ехнатона. По-своєму ця тенденція проявилася й у древньому Ірану, де дуалістична структура, що виросла на фундаменті політеїзму, була свого роду варіантом монотеїзму і, у всяк-випадку, важливим кроком у його сторону.

Резюмуючи, варто помітити, що ідея монотеїзму в близькосхідній стародавності на визначеному етапі розвитку цього регіону вже в буквальному значенні слова носилося в повітрі. Рано чи пізно, але вона повинна була якось реалізуватися. У цьому змісті реформи Ехнатона і зороастризм можна вважати варіантами загального пошуку. Найбільше ж удала, оптимальна з погляду результатів модель монотеїзму була розроблена порівняно невеликий і, що знаходилася до того ж на невисокому рівні розвитку етнічною спільністю древніх євреїв, що була одним з відгалужень семітських пастушачих племен.

PAGE

PAGE 1

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes