Співіснування науки і релігії, Детальна інформація

Співіснування науки і релігії
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Релігієзнавство
Автор:
Розмір: 26.1
Скачувань: 2283
У статистичній фізиці теорія критичних явищ (або фазових переходів другого роду) була актуальною протягом усього часу розвитку теоретичної фізики і причин для цього, як на мене, більш ніж достатньо. Першою з них є аномальна поведінка все тієї ж вище згадуваної ентропії. Чим і як пояснити, що при певних умовах система “самовпорядковується” і, як наслідок” різкі зміни решти термодинамічних характеристик системи. Інша причина є ще цікавішою. Запропонувавши кілька спрощених моделей, в яких би більш-менш точно відтворювалась поведінка реальних систем, вчені помітили, що всі критичні явища у фізиці мають універсальний характер. Тобто для різних реальних систем існують однакові характеристики, які описують їх поведінку. Тому метою вчених стало доведення так званої гіпотези універсальності і у разі успіху це б свідчило про існування можливості придумати якусь універсальну теорію, яка б описувала критичну поведінку. І тут вчені досягли певних успіхів. Були придумані моделі і методи, що добре (інколи навіть точно) описують такі системи в одновимірному і двовимірному просторах. Теорія середнього поля досить добре передбачала критичну поведінку в чотирьох вимірах. І тут знову, як згадувалось вище, каменем спотикання став вимір простору, що рівний трьом. До сьогоднішнього дня багатьма вченими удосконалюються різні методики і моделі для опису критичності в тривимірних системах і остаточного доведення гіпотези про універсальність.

В цій сфері працює і Відділ статистичної теорії конденсованих систем Інституту Фізики Конденсованих Систем НАН України. Наша група працює над фундаментальними дослідженнями критичних явищ в парадигмі, що визначається діяльністю, що започаткував відомий український вчений і діяч, засновник нашого інституту Ігор Рафаїлович Юхновський. Винайдений ним Метод колективних змінних дозволив зробити ще один крок до вдосконалення опису критичності.

Отже, моє наукове дослідження якимось чином виправдовує вибір саме цієї теми для написання даного реферату. І є ще один момент, який підкреслить наявність філософського аспекту нашого наукового дослідження. Теорію критичних явищ, розроблену фізиками, неодноразово успішно застосовували для пояснення критичних явищ у суспільстві. Це ще раз доводить присутність чіткої організації існування Всесвіту і, що найменше, невідсутність Організатора.





Література

І.О. Вакарчук Квантова механіка – Львів, 1998, 615 с

О.М. Матвєєв Механіка і теорія відносності – Київ, 1993, 287 с.

Л.Д. Ландау, Е. .М. Лифшиц Статистическая физика ч.1 – Москва, 1976, 583 с.

О.Йосиф Сліпий Віра і наука – Рим, 1990, 50 с.

І. Ортинський Наука і таємниця – Львів, 1998, 164 с.

Б. Паскаль Думки про релігію – Львів, 1995, 170 с.

Г.С.Сковорода Сочинения – Минск, 1999, 703.с.

Філософія –під-ник. під ред. І.Ф. Надольного, Київ, 2000, 516 с.

Дж. Лінч Середньовічна церква Київ, "Основи", 1994, 490 с.

10. Августин Блаженний Сповідь. – Київ., 1996.

PAGE

PAGE 2

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes