Провідні ідеї містики, Детальна інформація

Провідні ідеї містики
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Релігієзнавство
Автор:
Розмір: 15.4
Скачувань: 1609
Причинний, чи вищий, ментальний план є область "Душі", це її рай, звідси душу сходить у рієнкарнацію.

Другий план — Астральний чи Емоційний

Іноді цей план називають Планом Бажань. Астральний світ оточує і пронизує землю і нас самих, хоча ми і не відчуваємо і не сприймаємо дотиком цього. Астральний світ ненабагато відмінний від фізичного плану, з яким ми відносно добре знайомі.

Як і інші плани, астральний план підрозділяється на сімох підпланов. Атоми астрала менш щільні, чим атоми фізичного плану, атоми астрального плану не підкоряються земному закону притягання. Розум це важко уявити собі. Для полегшення цієї задачі треба було б навчитися розуміти закони астрала, що дуже відрізняються від законів фізичного плану. В астральному плані діє свій особливий закон тяжіння. І тому астральна матерія не така щільна, як матерія фізична, астральна рідина теж не рідина в тім змісті, як ми звикли розуміти на фізичному плані, це лише щось нагадує рідину.

Те ж саме можна сказати про світло. В астральному плані світло — лише відображення сонячного світла, це світло іншої властивості. Відображення від місяця сонячних променів на атомах астрала створює розсіяну світло, що проникає лише у верхню частину астрального плану. Його м'яке світіння не настільки сліпуче, як сонячне світло, але яскравіше місячного. І воно постійно.

В астральному плані немає таких вимірів, як простір і час, холод і тепло, зима і літо, день і ніч. Деякі містики називають цей світ Майя, чи Ілюзії. Однак цей план має більше відношення до вищої Реальності (реальності в розумінні окультному), чим фізичний план і почуття фізичного світу, за допомогою яких ми визначаємо реальність у розумінні побутовому. У езотеричній літературі астральний план називають ''Будинком Пізнання", тому що саме тут учаться розрізняти реальне і нереальне. Астральний план відноситься не тільки до людини, але і до астрального тіла землі, він поширюється на ефірні й атмосферні області. Його можна уявити собі у виді величезного глобуса з „астральній матерії", і наша фізична планета як би плаває в цьому глобусі.

Знання законів астрального плану може допомогти людині зрозуміти явища, що не може пояснити наука, такі, як ясновидіння, пророцтво, ясночування, сон, сновидіння, спіритизм, будинку з примарами, левітація і багато чого іншого. Астральний план тісно зв'язаний з нашим фізичним. Надалі ми будемо говорити про цей план більш докладно.

Перший план— Фізичний

Незважаючи на удаване знайомство з фізичним планом, дуже багато в ньому ще нам не відомо. Сучасна наука починає визнавати деякі твердження езотеризма, але до повного прийняття визнаного окультизмом ще дуже далеко.

Фізичний план (в окультній літературі) розрізняє:

1. Область твердих, рідких і газоподібних тіл,

2. Область ефірів, що складає з чотирьох підрозділів:

а) електричного,

б) праничного,

в) світлового,

г) що ментально-відбиває.

Тверді і рідкі тіла і гази фізичного світу складають матеріальний світ, що ми пізнаємо через наші органи почуттів. Чотири вищих ефіри складають те, що ми називаємо „земною атмосферою". Це ефірне царство пронизують тверді, рідкі і газоподібні тіла Землі. Чотири фізичних ефіри знаходяться навколо нас і в нас, без них неможливо фізичне існування. (Вважається, що Шамбала — місце розташування Небесної Ієрархії, що допомагає земному людству еволюціонувати до стану Вищої Свідомості — у пустелі Гобі, — складається з чотирьох фізичних ефірів, не видимих для фізичного зору людини.)

Подібно Землі, фізична форма людини складається з:

1. Щільного фізичного тіла, що складає з щільних, рідких і газоподібних речовин.

2. Ефірного двійника — точної копії фізичного тіла, що проникає щільну фізичну форму.

Саме ефірний двійник, що складається з чотирьох вищих фізичних ефірів, називають „життєвим тілом, і без нього фізичне тіло не може існувати, це як би батарея для фізичної форми.

Спробуємо зробити короткі висновки з усього сказаних.

Матерія є не що інше, як прояв двох різних типів енергій у дії: негативної і позитивної духовної енергії.

Висновок

Сучасна картина світу - результат довгого розвитку людського суспільства. Покоління за поколінням входили в життя, спираючи на традиції, емпіричний досвід, міфи і релігію. Міфи, магія, окультна практика, передача досвіду особистим шляхом, крупиці "наукоподібних" знань - усе це стало першоджерелами утворення представлень про світ. Від палеоліту до античності накопичувалися передумови наук, що згодом створять сучасну картину світу. І в ній є місце і науковим і позанауковим знанням, тому що увесь світ складає багатолику картину, у яку включений не тільки навколишній світ, але і людина, його розум, його ідеї й ідеали. Таким чином, представлення древніх містиків знайшли своє місце в сучасній картині світу.

Література.

1. Азимов А. "Спочатку" - М.,1989

2. Моисеев Н. "Алгоритми розвитку" - М.,1987

3. "Філософія" - М.,1995

4. Ільченко В. "Перехрестя фізики, хімії, біології" - М.,1986

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes