Каучук, Детальна інформація

Каучук
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Біологія
Автор:
Розмір: 353.4
Скачувань: 1369
Наполнители. На зорі каучукової промисловості ще до появи автомобіля деякі речовини додавалися до каучуку для здешевлення одержуваних з нього продуктів. Зміцнення ще не мало великого значення, і такі речовини просто служили для збільшення обсягу і маси гуми. Їх називають наповнювачами чи інертними інгредієнтами гумової суміші. Розповсюдженими наповнювачами є барити, крейда, деякі глини і діатоміт.

Антиоксиданти. Використання антиоксидантів для збереження потрібних властивостей гумових виробів у процесі їхнього старіння й експлуатації почалося після Другої світової війни. Як і прискорювачі вулканізації, антиоксиданти - складні органічні сполуки, що при концентрації 1-2 частини на 100 частин каучуку перешкоджають росту твердості і крихкості гуми. Вплив повітря, озону, тепла і світла - основна причина старіння гуми. Деякі антиоксиданти також захищають гуму від ушкодження при вигині і нагріванні.

Пігменти. Ущільнюючі й інертні наповнювачі й інші інгредієнти гумової суміші часто називають пігментами, хоча використовуються і дійсні пігменти, що додають колір гумовим виробам. Оксиди цинку і титана, сульфід цинку і літопон застосовуються як білі пігменти. Жовтий крон, жалізоокисний пігмент, сульфід сурми, ультрамарин і лампова сажа використовуються для додання виробам різних колірних відтінків.

Каландування. Після того як сирий каучук пластицирован і змішаний з інгредієнтами гумової суміші, він піддається подальшій обробці перед вулканізацією, щоб додати йому форму кінцевого виробу. Тип обробки залежить від області застосування гумового виробу. На цій стадії процесу широко використовуються каландрование і екструзія.

Каландри являють собою машини, призначені для розкочування гумової суміші в аркуші чи промазки нею тканин. Стандартний каландр звичайно складається з трьох горизонтальних валів, розташованих один над іншим, хоча для деяких видів робіт використовуються чотирьохвальні і п’ятивальні каландри. Порожні каландрові вали мають довжину до 2,5 м і діаметр до 0,8 м. До валів підводяться пара і холодна вода, щоб контролювати температуру, вибір і підтримку якої мають вирішальне значення для одержання якісного виробу з постійною товщиною і гладкою поверхнею. Сусідні вали обертаються в протилежних напрямках, причому частота обертання кожного вала і відстань між валами точно контролюються. На каландрі виконуються нанесення покриття на тканині, промазка тканин і розкочування гумової суміші в аркуші.

Екструзія. Екструдер застосовується для формования труб, шлангів, протекторів шин, камер пневматичних шин, ущільнювальних прокладок для автомобілів і інших виробів. Він складається зі сталевого циліндричного корпуса, обладнамого сорочкою для нагрівання чи охолодження. Щільно прилягаючий до корпуса шнек подає невулканізовану гумову суміш, попередньо нагріту на вальцах, через корпус до голівки, у яку вставляється змінний формующий інструмент, що визначає форму одержуваного виробу. Вихідний з голівки виріб звичайний прохолоджується струменем води. Камери пневматичних шин виходять з екструдера у виді безупинної трубки, що потім розрізається на частині потрібної довжини. Багато виробів, наприклад ущільнювальні прокладки і невеликі трубки, виходять з екструдера в остаточній формі, а потім вулканізуються. Інші вироби, наприклад протектори шин, виходять з екструдера у виді прямих заготовок, що згодом накладаються на корпус шини і привулканізовуються до нього, змінюючи свою первісну форму.

Вулканізація. Далі необхідно вулканізувати заготовку, щоб одержати готовий виріб, придатний до експлуатації. Вулканізація проводиться декількома способами. Багатьом виробам надається остаточна форма тільки на стадії вулканізації, коли укладена в металеві форми гумова суміш піддається впливу температури і тиску. Автомобільні шини після зборки на барабані формуются до потрібного розміру і потім вулканізуються в рифлених сталевих формах. Форми встановлюються одна на іншу у вертикальному вулканізаційному автоклаві, і в замкнутий нагрівач запускається пара. У невулканізовану заготовку шини вставляється пневмомешок тієї ж форми, що і камера шини. По гнучких мідних трубках у нього запускаються повітря, пара, гаряча вода окремо чи в сполученні один з одним; вони слугують для передачі тиску даного середовища, розсовують каркас шини, змушуючи каучук втікати у фасонні поглиблення форми. У сучасній практиці технологи прагнуть до збільшення числа шин, вулканизуемих в окремих вулканізаторах, названих прес-формами. Ці литі прес-форми мають порожні стінки, що забезпечують внутрішню циркуляцію пари, гарячої води і повітря, що підводять тепло до заготовки. У заданий час прес-форми автоматично відкриваються.

Були розроблені автоматизовані вулканізаційні преси, що вставляють у заготовку шини варильну камеру, вулканізуют шину і видаляють варильну камеру з готової шини. Варильна камера є складовою частиною вулканізаційного преса. Камери шин вулканизуются в подібних прес-формах, що мають гладку поверхню. Середній час вулканізації однієї камери складає близько 7 хв при 155 С. При менших температурах час вулканізації зростає.

Багато виробів меншого розміру вулканізуютбся в металевих прес-формах, що розміщаються між рівнобіжними плитами гідравлічного преса. Плити преса всередині порожні, щоб забезпечити доступ пари для нагрівання без безпосереднього контакту з виробом. Виріб одержує тепло тільки через металеву прес-форму.

Багато виробів вулканізуються нагріванням у повітрі чи вуглекислому газі. Прогумована тканина, одяг, плащі і гумове взуття вулканизуются таким способом. Процес звичайно проводиться у великих горизонтальних вулканізаторах з паровою сорочкою. Гумові суміші, вулканізовані сухим теплом, звичайно містять меншу добавку сірки, щоб виключити вихід частини сірки на поверхню виробу. Для зменшення часу вулканізації, що, як правило, більше, ніж при вулканізації відкритою парою чи під пресом, використовуються речовини-прискорювачі.



"

$

6

8

F

H

P

T

f

h

r

v

z

|

\x02DC

\x0153

¬

\x00B2

A

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes