Генетик академік Вавілов Микола Іванович, Детальна інформація

Генетик академік Вавілов Микола Іванович
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Біологія
Автор:
Розмір: 30
Скачувань: 2608
У 1924 р. - експедиція в Афганістан по основних землеробських районах. Результати її дозволили дати не тільки детальну характеристику розмаїтості культурних рослин і особливостей господарства країни, але і її географо-економічний і етнографічний опис. Читаючи зараз цей об'ємистий, більш 500 сторінок, праця з масою фотографій і малюнків, з великими додатками-картами, схемами й описами маршрутів загальною довжиною близько 5 тис. км., сотнями вимірів висот, указівками про чисельність населення, числі будинків, крамниць і т.п., можна тільки здивуватися гігантській роботі, проробленої усього лише двома дослідниками - М. І. Вавілов і Д. Д. Букиничем (частина разом з В. М. Лебедєв). Було зібрано понад 7 тис. зразки насінь і колось культурних рослин, близько 1 тис. аркушів гербарію.

У 1925 р. експедиції в Хівинський оазис і інші сільськогосподарські райони Узбекистану.

У 1926 - 1927 р. М. І. Вавілов зробив подорож по країнах Середземномор'я - Алжиру, Тунісу, Марокко, Лівану, Сирії, Палестині, Трансиорданиии, Греції, Італії, островам Сицилія, Сардинія, Крит, Кіпр, Південної Франції, Іспанії, Португалії. По Суецькому каналі і Червоному морі, він приплив у Французьке Сомалі, а відтіля - в Ефіопію (Абіссінію) і Еритрею. І в цій експедиції караванні і піші маршрути склали близько 2 тис. км. Насінний матеріал, зібраний Миколою Івановичем, обчислювався багатьма сотнями посилок, тисячами зразків. На зворотному шляху на Родіну (1927 р.) Вавілов ознайомився з землеробством у гірських районах Вюртемберга (Німеччина), взяв участь у Міжнародному генетичному конгресі в Берліні, виступивши з доповіддю "Про світові географічні центри генів культурних рослин".

У 1929 р. він разом з ботаніком М. Г. Попов зробив подорож у північно-західну частину Китаю - Синьцзян, а потім уже поодинці, у Японію, на острів Тайвань і в Корею. Ціль його - вивчення особливостей сільського господарства.

У 1930 р. М. І. Вавілов робить експедицію в Мексику і ряд країн Центральної АмерикІ. Він об'їжджає всі південні штати США від Каліфорнії до Флориди, перетинає двома маршрутами гірські і рівнинні райони Мексики, Гватемалу.

У 1931 р. М. І. Вавілов побував у Данії і Швеції.

У 1932 - 1933 р., після VI Міжнародного генетичного конгресу в Итаке (США), на якому М. І. Вавілов був обраний віце-президентом, він об'їхав ряд провінцій Канади і потім зробив обстеження землеробських районів більшості країн Центральної і Південної Америки: Сальвадору, Коста-Рики, Нікарагуа, Панами, Перу, Болівії, Чилі, Аргентини, Уругваю, Бразилії, Тринідаду, Куби, Пуерто-Рико. І в цій подорожі дивує інтенсивність роботи Миколи Івановича - знайомство з науковими установами, ботанічними садами, ринками, фермами, збір насінь і плодів, сільськогосподарських культур і інших корисних рослин, лекції і доповіді, інтерв'ю журналістам, пошук, придбання і пересилання наукової літерарури.

У 1934 - 1939 р. щорічними експедиціями були охоплені всі землеробські райони Кавказу і Закавказзя, а в 1940р. М. І. Вавілов очолив велику комплексну експедицію по західних областях Білорусії й УкраїнІ.

У підсумку з 1923 по 1940 р. Вавіловим і іншими співробітниками ВИРа було зроблено 180 експедицій, з них 40 - у 65 закордонних краї. Світова колекція інституту до 1940 р. складалася з 250 тис. зразків, з них 36 тис. зразків пшениці, 10 тис. - кукурудзи, 23 тис. - кормових і т.д.

Що характерно для експедицій М. І. Вавілова і його співробітників? По-перше, чітка цілеспрямованість. Головна задача всіх експедицій Відділу прикладної ботаніки і селекції, а згодом ВИРа - пошук і збір насінь культурних рослин і їхніх диких родичів, з'ясування границь і особливостей землеробства в різних районах Землі, і все це - з метою використання рослинних ресурсів і досвіду світового землеробства для удосконалювання сільського господарства нашої країнІ. Важливо підкреслити, що ці пошуки йшли не в сліпу, як у більшості країн, у тому числі й у США, а спиралися на струнку строгу теорію центрів походження культурних рослин, розроблену М. І. Вавілов.

По-друге, експедиції М. І. Вавілова характеризувалися високою ефективністю. Вона порозумівалася як величезною працездатністю Миколи Івановича, так і високою відповідальністю за результати роботі. Його кредо - праця з максимальною віддачею, без знижок на труднощі і хворобі. З мінімальними засобами, з одним-двома супутниками, часто використовуючи тільки особисті знайомства з ученими, скоряючи чиновників і поліцейських природною чарівністю, М. І. Вавілов зібрала у своїх поїздках сам і за допомогою добровільних помічників величезний сортовий насінний матеріал, що збагатив колекції ВИРа.

І, нарешті, характерне безстрашність, з яким М. І. Вавілов відправлявся у важкодоступні і малодосліджені країни світу, такі, як Афганістан і Ефіопія, переборюючи тяготи похідного життя, небезпеки шляху. Ще в 1923 р. він писав: "...мені не шкода віддати життя заради найменшого в науці...Бродячи по Паміру і Бухарі, приходилося не раз бувати на краю загибелі, було моторошно не раз... І якось було навіть, загалом, приємно ризикувати".

ВИСНОВОК:

Праці по географії рослин, за дослідження походження культурних рослин і імунітету рослин, йому в числі перших вчених у 1926 році була присуджена Ленінська премія. За географічний подвиг його експедиції по Афганістану, він був нагороджений Географічним суспільством СРСР золотою медаллю імені М. М. Пржевальська.

Довго перелічувати обов'язки і визнання заслуг М. І. Вавілова. Він складався директором Державного інституту досвідченої агрономії (1923-1929 р.), засновником і директором Інституту генетики Академії наук СРСР (1930-1940 р.), першим президентом Всесоюзної академії сільськогосподарських наук імені В. І. Леніна (1929-1935 р.), президентом Географічного суспільства СРСР. Він був членом багатьох закордонних академій.

Не раз відзначалося, що Микола Іванович був обраний членом Королівського суспільства в Лондоні (Англійська академія наук), членом Королівського суспільства в Единбурзі (Шотландська академія наук), членом-кореспондентом Академії наук у Галлі, почесним членом Всеіндійської академії наук, членом-кореспондентом Чехословатской академії сільськогосподарських наук, почесним членом Американського ботанічного суспільства, Садівничого суспільства в Лондоні, членом Нью-Йоркського географічного суспільства, почесним членом Британської асоціації біологів, членом багатьох інших наукових суспільств. Йому було привласнене звання професора Університету в Брно і Софійськ університету. Ім'я Вавілова поміщено на першій сторінці найбільшого міжнародного журналу "Heredity" ("Спадковість") поряд з іменами Дарвіна, Линнея, Менделя. Ці імена обрамлені рамкою пошані. М. І. Вавілов обирався президентом і віце-президентом міжнародних наукових конгресів.

У 1949 році в США вийшла до друку велике зведення робіт М. І. Вавілова.

Протягом 10 років (1926-1935 р.) він складався членом ЦИК СРСР, а також членом ВЦИК. Його удостоювали також обранням у депутати Ленінградської обласної ради.

Вавілов віддав усю свою енергію для підняття сільського господарства на новий рівень, одержавши від країни "по заслугах" - вмираючи в ГУЛАГе від голоду, він думав про своєї Родіну, про все людство. Прагнучи довести необхідність генетики - науки, здатної створити нові сорти рослин, що врятують людство від голоду і задовольнять зростаючі потреби населення в продуктах харчування.

Забуття праць Вавілова відкинуло сільське господарство країни на кілька десятків років тому. Псевдоучение Лисенко завдало непоправної шкоди Російському сільському господарству. У сталінських катівнях Гулага гинули в саме потрібне і важке для країни час учені зі світовими іменами - колір нашої нації. Серед них був і М. І. Вавілов.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

1. П'ять континентів / Вавілов М. І. - М. 1987р.

2. Повернуті імена. Книга I. - М. 1989р.

3. Микола Вавілов у Петербурзі - Петрограді - Ленінграді. Л. 1987р.

4. Посіви і сходи. - М. 1983р.

5. М. І. Вавілов (До сторіччя з дня народження.) М. 1987р.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes