Види листків та їх морфологічна будова. Функції листка, Детальна інформація

Види листків та їх морфологічна будова. Функції листка
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Біологія
Автор:
Розмір: 9.6
Скачувань: 2493
нижчих і взагалі спорових рослин.

Види листків:

D

I

j

oe

\x845D\xFC96\x845E\xFE98\x1600овий ріст, часто утворити при цьому характерну "" равлика, що розвертається.

Вегетативна частина листа - окрема частина листа, що забезпечує вегетацію, тобто харчування і ріст рослини. Поділ, властивий представникам класу ужовникових, що утворять тільки по одному листі.

Вегетативні листи - листи, що забезпечують харчування і ріст рослини, інакше вегетацію. Якщо на вегетативних листях розміщаються HYPERLINK "http://www.murman.ru/flora/vocabulary/reproduction.shtml" \l "33" спорангии , говорять про сполучення листом функцій вегетації і розмноження, і такі листи називаються спороносними чи спорофіллам.

Жилкові дугасті - жилкування, при якому жилки протягаються від підстави до вершини листа по дузі, не перетинаючи один з одним. Один з основних типів жилкування HYPERLINK "http://www.murman.ru/flora/vocabulary/foxonomy.shtml" \l "7" однодольних рослин.

Жилкування пальчасте - жилкування, при якому малюнок головних жилок нагадує промені чи віяла розташування пальців розставленої долоні. Один з основних типів жилкування HYPERLINK "http://www.murman.ru/flora/vocabulary/foxonomy.shtml" \l "4" двудольних рослин.

Жилковання рівнобіжне - жилкування, при якому жилки протягаються від підстави до вершини листа паралельно, не перетинаючи один з одним. Один з основних типів жилкування HYPERLINK "http://www.murman.ru/flora/vocabulary/foxonomy.shtml" \l "7" однодольних рослин.

Жилкування пір'ясте - жилкування, при якому від головної жилки відходять у сторони бічні жилки, утворити малюнок, що нагадує перо птаха. Один з основних типів жилкования HYPERLINK "http://www.murman.ru/flora/vocabulary/foxonomy.shtml" \l "4" двудольних рослин.

Листкорозташування мутовчате - по трьох і більш листів у вузлах стебла.

Листкорозташувнаня чергове - по одному листі у вузлах стебла.

Листкорозташування супротивне - по двох листа у вузлах стебла.

Листи лінійні - листи, довжина листової пластинки яких перевершує ширину в п'ять і більш разів.

Листи довгасті - листи, довжина листової пластинки яких перевершує ширину в три-чотири разів, а найбільш широка частина листа знаходиться посередині.

Листи прості - маючі тільки одну листову пластинку, HYPERLINK "http://www.murman.ru/flora/vocabulary/" \l "17" цельную чи HYPERLINK "http://www.murman.ru/flora/vocabulary/" \l "14" расчлененную .

Листи розчленовані - листи, що мають листову пластинку, надрізану глибше, ніж одна восьма частина ширини листа. По ступені розчленовування ці листи у свою чергу підрозділяють на:

листи розсічені (листи з максимальним ступенем розчленовування, у яких вирізи листової пластинки майже доходять до центральної чи жилки підстави листа);

листи роздільні (листи середньо розчленовані, у яких вирізи листової пластинки не досягають середини ширини листа);

листи лопатеві (листи слабко розчленовані, у яких вирізи листової пластинки не глибокі, не досягають однієї четвертої частини її ширини).

Листи серцеподібні - листи, форма листової пластинки яких нагадує стилизоване серце.

Листи складні – що мають кілька листових пластинок, називаних у даному випадку листочками.

Листи цільні - листи, що мають листову пластинку цільну, чи слабко надрізану, не більш, ніж на одну восьму частину ширини листа.

Листи еліптичні - листи, форма листової пластинки яких нагадує еліпс.

Функції листка – це здійснення фотосинтезу.

Фотосинтез - створення первинних органічних речовин з вуглекислого газу і води в присутності хлорофілу з використанням енергії світла.

Здатність до фотосинтезу споконвічна для усіх вищих рослин і втрачена в ряду видів, що перейшли до HYPERLINK "http://www.murman.ru/flora/vocabulary/" \l "13" сапрофітному чи паразитичному харчуванню.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes