Опис рослин: копитняк європейський, рожа лікарська, алтея лікарська, фіалка запашна, Детальна інформація

Опис рослин: копитняк європейський, рожа лікарська, алтея лікарська, фіалка запашна
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Біологія
Автор:
Розмір: 7.8
Скачувань: 1303
Ліки з самої рожі лікарської застосовують так: зовнішньо — для полоскання й промивання при запаленні й виразках слизових оболонок (у роті, носі, на статевих органах), при грипі й ангіні, всередину їх вживають при катаральних явищах у дихальних органах, у шлунково-кишковому тракті, в сечових шляхах, при жовтяниці й нетриманні сечі та при холері.

Фіалка запашна (Viola odorata), фіалка пахуча, кінські копитця, підлісок.

Родина фіалкових – Vialaceae.

З лікувальною метою використовують траву й коріння цієї рослини.

Поширена майже по всій території Радянського Союзу, в тому числі й на Україні. Росте в лісах, між чагарниками, її часто розводять і як декоративну рослину.

Фіалка запашна — багаторічна рослина з повзучим, дуже розгалуженим кореневищем. Листки в неї прикореневі, на довгих черешках, округло-овальні, серцевидні, жовто-зеленого кольору. Квітки темно-фіолетові, дуже пахнуть, і саме запахом і кольором своїх квіток ця фіалка відрізняється від триколірної фіалки (триколірних братків).

Цвіте ця рослина рано навесні. Збирають її навесні та влітку, з квітками, листям і корінням, сушать у тіні.

В запашній фіалці, особливо в її корінні, багато сапоніну, відхаркувальної речовини й алкалоїду віоліну, який також діє на огранізм як відхаркувальний засіб, подібно до того, як діє іпекакуана в менших дозах. Тому вона допомагає при легеневих захворюваннях, які супроводжуються виділенням мокротиння, та при коклюші. Коклюш лікують так. Хвору дитину напувають відваром фіалки, а жмаками цієї рослини, поки вони ще теплі (або й самою відвареною травою, також іще теплою), обкладають дитині верхню частину грудей і оббинтовують їх так, щоб вийшло щось схоже на зігрівальний компрес (тривалість компресу — 1—11/2 години). Це треба робити вранці і ввечері (на ніч). Відвар треба дитині давати через кожні 2 години, протягом усього дня, по столовій ложці. При такому лікуванні протягом 3 діб коклюш перестане мучити дитину (особистий досвід автора).

Хворій дитині у віці 7—10 років можна давати по 2—3 столові ложки відвару. Дуже корисно підсолоджувати відвар медом. Пити його треба теплим.

Таке саме лікування дає добрі наслідки й при подагрі. Відвар або настойку запашної фіалки вживають усередину при емфіземі легень, ревматизмі й при нетриманні сечі.

Корисні ліки з запашної фіалки й при піску в сечовому міхурі та в нирках, але вони будуть ще кращими, набагато ефективнішими, якщо їх виготовляти не з самої тільки запашної фіалки, а з суміші цієї рослини з стручками квасолі, косами (волоссям) з кукурудзи, листям мучниці та з бруньками берези (всього порівну). Цієї суміші треба брати по 2 столові ложки на 2—4 склянки окропу й настоювати 20 хвилин, вживати по 2—3 столові ложки 3 рази на день.

Відваром із запашної фіалки добре полоскати горло при грипі, ангіні та інших запаленнях слизової оболонки верхніх дихальних шляхів.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes