Зміни в статевих органах, молочних залозах, в обміні речовин жінки під час вагітності, Детальна інформація

Зміни в статевих органах, молочних залозах, в обміні речовин жінки під час вагітності
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Анатомія
Автор:
Розмір: 6.8
Скачувань: 2009
t

t

ьшення кількості) м'язових волокон матки.

Шийка матки під час вагітності розпушується, стає м'якою і соковитою, розтяжною. Судини в ділянці шийки подовжені, вени різко розширені, наповнені кров'ю; шийка матки має синюватий відтінок.

До IV місяця плодове яйце міститься в порожнині матки. З IV місяця нижній полюс зростаючого плодового яйця розтягує перешийок матки і розміщується в ньому Перешийок з цього часу входить до складу плодовмістилища і разом з частиною нижнього відділу тіла матки становить нижній сегмент матки. Під час родів перешийок разом з шийкою матки перетворюється на вихідну трубку.

Зовнішній і внутрішній зів шийки матки у первовагітних залишається закритим до родів, у повторновагітних канал шийки матки в останні місяці вагітності розширюється і нерідко пропускає палець.

Маткові труби потовщуються, стають соковитими внаслідок гіперемії і серозного просочування тканини. В міру росту матки положення труб стає все більш прямовисним, на кінець вагітності вони звисають вниз по ребрах матки.

Яєчники трохи збільшуються, стають м'якші, овуляція в них припиняється; в одному з яєчників міститься жовте тіло вагітності. У зв'язку з ростом матки яєчники піднімаються з малого таза і розміщуються в черевній порожнині (біля бокової поверхні матки).

Зв'язки матки довшають і потовщуються. Особливо значно гіпертрофуються круглі і крижово-маткові зв'язки, що сприяє вдержуванню матки в правильному положенні під час родів.

Піхва у зв'язку з вагітністю зазнає істотних змін. Кровопостачання стінок піхви різко зростає, відбувається серозне просочування всіх її шарів. Стінки піхви розпушуються, стають соковитими і легко розтяжними. Слизова піхви набирає синюшного забарвлення.

Зовнішні статеві органи під час вагітності розпушуються, слизова входу в піхву стає ціанотичною. У повторновагітних іноді на зовнішніх статевих органах утворюються варикозні вузли.

МОЛОЧНІ ЗАЛОЗИ

Розвиток молочних залоз починається в період статевого дозрівання і відбувається під впливом статевих гормонів.

Під час вагітності молочні залози підготовляються до секреції молока. Залозисті часточки молочних залоз збільшуються, в епітелії альвеол з'являються найдрібніші частинки жиру. Кровопостачання залоз посилюється, підшкірні вени розширяються і просвічують крізь ніжну шкіру. Молочні залози стають напруженими, в них нерідко відчувається легке поколювання. Соски збільшуються, пігментуються разом з навколососковим кружком, монгомерові залози виступають виразніше. Посилюється збудливість гладеньких м'язів, закладених у соску; при механічному подразненні соска м'язи скорочуються, навколососковий кружок зменшується, сосок виступає виразніше.

З молочних залоз уже на початку вагітності удається видавити краплинки молозива.

Підготовка молочних залоз до лактації відбувається під впливом гормонів плаценти і лактогенного гормону передньої частки гіпофіза.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes