Нітратна кислота, її властивості, Детальна інформація

Нітратна кислота, її властивості
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Хімія
Автор:
Розмір: 28.9
Скачувань: 2047
3. Нітрати. Солі нитратної кислоти називаються нітратами. Всі вони добре розчиняються у воді, а при нагріванні розлагаються з виділенням кисню. При цьому нітрати найбільше активних металів переходять у нітрити:



A

|

\x017D





\x02DC

\x00B8

\x00BA

3/4

e

e

B*

B*

\x0320\x3F6A

\x1A00ь і диоксид азоту. Наприклад:



Нарешті, нітрати найменш активних металів (наприклад, срібла, золота) разлагаются при нагріванні до вільного металу:



Легко відчеплюючи кисень, нітрати при високій температурі є енергійними окислювачами. Їхні водяні розчини, навпроти, майже не виявляють окисних властивостей.

Найбільше важливе значення мають нітрати натрію, калію, амонію і кальцію, що на практику називаються селітрами.

або натрієвої селітри, іноді називана також чилійською селітрою, зустрічається у великій кількості в природі тільки в Чилі.

, або калійна селітра, у невеличких кількостях також зустрічається в природі, але головним чином утворюється штучно при взаємодії нітрату натрію з хлоридом калію.

Обидві цієї солі використовуються в якості добрив, причому нітрат калію містить дві необхідних рослини елемента: азот і калій. Нітрати натрію і калію застосовуються також при скловарінні й у харчовій промисловості для консервування продуктів.

або кальцієвої селітри, утворюється у великих кількостях нейтралізацією нитратної кислоти вапном; застосовується як добриво.

4. Промислове отримаання нитратної кислоти. Сучасні промислові засоби одержання нитратної кислоти засновані на каталітичному окислюванні аміаку киснем повітря. При« описі властивостей аміаку було зазначено, що він горить у кисні, причому продуктами реакції є вода і вільний азот. Але при каталізаторів - окислювання аміаку киснем може протікати інакше. Якщо пропускати суміш аміаку з повітрям над каталізатором, то при 750 °С і визначеному складі суміші відбувається майже повне перетворення



, що із водою при кисню повітря дає нитратну кислоту.

У якості каталізаторів при окислюванні аміаку використовують сплави на основі платини.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes