Оцінка фінансового стану підприємства та напрямки його покращення, Детальна інформація

Оцінка фінансового стану підприємства та напрямки його покращення
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Економіка
Автор:
Розмір: 22.1
Скачувань: 4485
В цілому по підприємству матеріальні затрати витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація та інші операційні витрати за 2002 рік зменшились на 6300 грн. і склали 113300 грн. в той час, як за 2001 рік вони становили 119600 грн. )див Додаток 2). Як видно по балансу підприємство працює майже незадовільно і неефективно. Станом на 2 січня 2002 року підприємство отримало тільки 100 грн. прибутку, а станом на 1 січня 2003 року – 300 гривень. Така фінансово-господарська діяльність підприємства є зовсім негативною, адже для такого торговельного підприємства одержані за рік прибутки зовсім ні про що не говорять. Також зменшився чайовий капітал на 2400 гривень, поточні зобов’язанні на 3400 гривень, необоротні активи в сумі 9000 гривень. На 2500 гривень збільшилися оборотні активи підприємства.

В загальному баланс на початок звітного періоду, тобто на 1 січня 2002 року становив 931200 грн., а на кінець звітного періоду 31 грудня 2002 року – 925600 грн., тобто зменшився на 5600 грн. (див. Додаток 1), Виходячи з балансу підприємства, так як він є основним документом діяльності споживчого товариства та його фінансовою звітністю можна проаналізувати такі показники (див. Табл.. 2.2. Додаток 5).

Додаток %

Таблиця 2.2.

Основні показники, що характеризують фінансовий стан підприємства і ефективність його діяльності за 2001 –2002 роки

Назва показника На початок звітного періоду На кінець звітного періоду Оптимальне значення

Фінансової стійкості

Коефіцієнт автономії 0,986 0,99

Коефіцієнт забезпечення боргів 72,9 99,6

Коефіцієнт фінансового ххххх 0,013 0,01

Ліквідності та платоспроможності

Коефіцієнт загальної ліквідності 3,6 5,48 >1

Коефіцієнт ліквідності критичний 1,67 2,01 0,7-0,8

Коефіцієнт абсолютної ліківідності 9,7 13,6 2-2,5



Як бачимо, за даних таблиці коефіцієнт автономії на кінець звітного періоду зріс на дуже незначну долю, але все ж таки на початок звітного періоду активи підприємства на 98,6% забезпечені власними коштами, а решта тобто 1,4% богові зобов’язанні: на кінець звітного періоду підприємства власними коштами забезпечене на 99%, а боргові зобов’язання дещо зменшились і становлять 1%.

Також зріс критичний коефіцієнт ліквідності на 0,34. Завдяки цьому підприємство можна охарактеризувати, як ліквідне завдяки очікуваним надходженням грошових засобів від дебіторів. Зросли і коефіцієнти загальної та поточної ліквідності. Всі вище перераховані коефіцієнти значно відрізняються від оплати малих значень. На кінець звітного періоду зменшився коефіцієнт абсолютної ліквідності, а це в сою чергу говорить про те, що на початок звітного періоду підприємство могло погасити короткострокові позики на 69, 8%, а на кінець звітного періоду тільки на 8,6%, що є негативним в діяльності підприємства.

Однією з важливих ознак фінансового стану підприємства є його фінансова стійкість.

Фінансова стійкість підприємства характеризується:

достатньою фінансовою забезпеченістю безперервності основних видів діяльності підприємства;

фінансовою незалежністю від зовнішніх джерел фінансування;

здатність маневрувати власними коштами;

достатнім забезпеченням матеріальних оборотних засобів власними джерелами покриття;

станом виробничого потенціалу.

Як уже зазначалося в умовах становлення ринкових відносин кожен суб’єкт господарювання повинне володіти достовірною інформацією про фінансову стійкість та платоспроможність, як власного підприємства так і своїх партнерів. Оцінка фінансової стійкості дозволяє зовнішнім суб’єктам аналізу і банком партнерам по договірних відносинах, контролюючим органам визначити фінансові можливості підприємства на перспективу, дати оцінку фінансової незалежності від зовнішніх джерел, скласти в загальній формі прогноз майбутнього фінансового стану підприємства.

Характеризуючи фінансовий стан того чи іншого підприємства потрібно розрахувати і проаналізувати ряд показників. Усі показники, які характеризують фінансову стійкість об’єднують у групи, тобто:

Показники, що характеризують стан оборотних коштів підприємства, а саме: коефіцієнт маневрування власного оборотного капіталу та коефіцієнт забезпечення матеріальних оборотних фондів власними джерелами фінансування (Кз. В. К).

Показники структури капіталу, що характеризують фінансову незалежність від зовнішніх позикових коштів, а саме коефіцієнт фінансової незалежності, коефіцієнт фінансової стійкості, коефіцієнт фінансової залежності тяги фінансового важеля або коефіцієнт фінансового ризику.

Показники, які характеризують стан основних засобів підприємства: частка основного капіталу у власному або індекс постійного активу, коефіцієнт модернізації та коефіцієнт реальної вартості майна (основних і матеріальних оборотних коштів).

Частку основного капіталу у власному розраховують, як відношення основного капіталу у власному капіталі згідно балансу підприємства на початок 2002 року становить 88,18 (810:918,6)х100), а на кінець звітного періоду – (801,9:916,4)х100) =87,5%.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes