Oблік реалізації цінностей і податкових зобов`язань з ПДВ, Детальна інформація

Oблік реалізації цінностей і податкових зобов`язань з ПДВ
Тип документу: Реферат
Сторінок: 16
Предмет: Економіка
Автор:
Розмір: 45.3
Скачувань: 2420


4. Зміст записів на загальній схемі бухгалтерського обліку відвантаження і реалізації цінностей:

1. Списання відвантажених (відпущених) цінностей із підзвіту матеріально відповідальної особи за фактичною собівартістю або обліковими купівельними цінами.

2. Відображення в обліку реалізації цінностей, відвантажених або відпущених покупцям і замовникам за безготівковим розрахунком, за відпускними (продажними) цінами, включаючи ПДВ.

3. Реалізація цінностей за готівкові грошові кошти, здані в касу підприємства або безпосередньо на розрахунковий рахунок в банку.

4. Списання нарахованого податкового зобов’язання з ПДВ, що виникло при надходженні передоплати від покупця (замовника), п.п. 5, 7.

5. Відрахування ПДВ по підсумку за місяць (п.п. 6, 7, 9).

6. Списання прибутку за місяць.

7. Списання збитків за місяць.

Записи 1, 2, 4, 5, 6 і 7 застосовуються на підприємствах, що здійснюють виробничу, оптово-збутову та торговельно-посередницьку діяльність.

При поверненні покупцями (замовниками) відвантажених (відпущених) цінностей торговельне підприємство одночасно з оприбуткуванням повернених цінностей за обліковими цінами повинно сторнувати суму їх реалізації записом на рахунках: Дт 62 - Кт 46 - сторнувальним червоним записом на відпускну вартість повернених цінностей. При визначенні суми обороту з реалізації цінностей за даними товарних звітів складів і аналітичного обліку із суми обороту по кредиту рахунку 46 "Реалізація" необхідно виключити відпускну ( продажну) вартість повернених цінностей.

Облік відвантаження і реалізації цінностей на виробничих, оптово-збутових і посередницьких підприємствах, що обліковують цінності за фактичною собівартістю (купівельними цінами), розглянемо на наступному прикладі.

5. Приклад 1. На відображення в обліку відвантаження цінностей зі складу після передоплати їх покупцем (замовником), що обліковуються за фактичною собівартістю або купівельними цінами.

1. Підприємство отримало передоплату за цінності, що за угодою повинні бути відвантажені (відпущені) покупцю (замовнику), в сумі 2400 грн.

2. Відвантажено цінності покупцю (замовнику). За товарним документом значиться:



Цінності за договірними відпускними цінами 2000 грн.

Відпускна вартість за угодою 2000 грн.

Податок на додану вартість, 20% від 2000 400 грн.

До оплати покупцем (замовником) 2400 грн.



3. Цінності списуються із підзвіту матеріально відповідальної особи за фактичною собівартістю або за купівельними цінами в сумі 1700 грн.

3а даними прикладу 1 необхідно зробити записи на бухгалтерських рахунках :

1. На суму передоплати цінностей, що надійшла від покупця (замовника), - 2400 грн.:

1.1. Дт 51 - Кт 62 - 2400

1.2. Одночасно відображається в обліку виникнення зобов’язання з ПДВ – 400 грн. :

Дт 67-1 "3 податкових зобов’язань"

Кт 68, субрахунок "3 податку на додану вартість, розрахунковий період якого настав" – 400 (п. 7).

2. Списуються із підзвіту матеріально відповідальної особи відвантажені покупцю (замовнику) цінності за фактичною собівартістю (обліковими купівельними цінами) - 1700 грн.:

2.1. Дт 46 - Кт 40, 41 і ін. - 1700

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes