Бухгалтерський облік реалізації товарів і податкових зобов`язань з ПДВ в роздрібній торгівлі, Детальна інформація

Бухгалтерський облік реалізації товарів і податкових зобов`язань з ПДВ в роздрібній торгівлі
Тип документу: Реферат
Сторінок: 15
Предмет: Економіка
Автор:
Розмір: 40.1
Скачувань: 1835
2. Відображення в обліку реалізації товарів, відвантажених або відпущених покупцям в порядку безготівкових розрахунків за договірними відпускними (продажними) цінами, включаючи ПДВ.

3. Списання нарахованого податкового зобов’язання з ПДВ, що виникло при надходженні передоплати від покупця (замовника).

4. Списання прибутку за місяць.

5. Списання збитків за місяць.

6. Відрахування ПДВ від обороту з реалізації товарів за безготівковим розрахунком по підсумку за місяць, крім відвантаження товарів в рахунок передоплат, тобто якщо кошти від покупця за товари не одержані.

ПДВ з реалізації товарів за готівку визначається за окремим розрахунком і на дебет рахунка 46 "Реалізація" не відноситься.

7. Реалізація товарів за готівкові грошові кошти, здані в касу підприємства або безпосередньо на розрахунковий рахунок в банку.

Записи 4 і 5 на списання фінансового результату (валового доходу) від реалізації товарів можливі тільки в тому випадку, коли на дебет рахунку 46 «Реалізація віднесена купівельна (без ПДВ) вартість реалізованих за безготівковим розрахунком товарів (складний і недоцільний варіант запису). На дебет рахунку 46 необхідно відносити при списанні товарів із підзвіту матеріально відповідальної особи договірну відпускну (без ПДВ) вартість товарів, відвантажених (відпущених) покупцям – платникам ПДВ.

Підкреслимо, що валовий дохід (фінансовий результат) від реалізації товарів, що обліковуються за продажними цінами, покупцям – платникам ПДВ, покупцям неплатникам ПДВ і за готівкові грошові кошти населенню визначається за розрахунком товарних надбавок, що відносяться до реалізованих товарів.

При поверненні покупцями відвантажених (відпущених) їм товарів торговельне підприємство одночасно з оприбуткуванням повернених товарів за обліковими цінами повинно сторнувати суму їх реалізації записом на рахунках: Дт 62 - Кт 46 - сторнувальним червоним записом на відпускну вартість повернених товарів. При визначенні суми обороту з реалізації товарів за даними товарних звітів складів і аналітичного обліку із суми обороту по кредиту рахунку 46 "Реалізація" необхідно виключити відпускну ( продажну) вартість повернених товарів.

Особливості обліку відвантаження і реалізації товарів на підприємствах споживчої кооперації

На торговельних підприємствах і в організаціях споживчої кооперації, що ведуть облік реалізації товарів оперативно-бухгалтерським способом без застосування рахунку 46 "Реалізація", в журналах форми К-З і К-4 за загальною схемою бухгалтерського обліку відвантаження і реалізації товарів в записах господарських операцій 1 і 2 та 1 і 7 проміжний запис по дебету і кредиту рахунку 46 "Реалізація" треба виключити, і записи зробити без використання цього рахунку.

На підприємствах роздрібної торгівлі і громадського харчування, що обліковують товари за продажними цінами, на реалізовані за готівку товари замість записів 1 і 7 за загальною схемою треба зробити два зустрічних записи:

1. В крамницях і підприємствах громадського харчування за даними товарно-грошових звітів:

Дт 50 - Кт 41 - на суму зданої в касу виручки від реалізації товарів за продажними цінами

2. В касі підприємства за даними прибуткових касових ордерів на суму зданої в касу виручки:

Дт 50 - Кт 41 - на суму отриманої виручки від продажу товарів

Після звірки зустрічних записів один із зроблених в синтетичному обліку записів за даними журналів форми К-3 і К-4 виключається.

На підприємствах роздрібної торгівлі споживчої кооперації на реалізацію товарів покупцям – платникам ПДВ за безготівковим розрахунком замість записів 1 і 2 на відвантаження (відпуск) товарів треба скласти дві бухгалтерські проводки

1: Просту - на списання різниці між вартістю товарів за обліковими продажними і договірними відпускними (без ПДВ) цінами (товарних надбавок):

Дт 42-2 - Кт 41-2

2. Складну - на відображення в обліку відвантаження (відпуску) і реалізації товарів та податкових зобов’язань з ПДВ:

Дт 62 "Розрахунки з покупцями і замовниками" - на суму товарів до

оплати покупцем,

Кт 41 "Товари", субрахунок 2 "Товари на підприємствах роздрібної торгівлі»- на суму відвантажених товарів за договірними відпускними (без ПДВ) цінами,

Кт 67-1 "3 податкових зобов’язань" – на суму нарахованого ПДВ, якщо відвантаження (відпуск) товарів здійснено після передоплат, отриманих від покуців, або

Кт 68, субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого настав" - на суму ПДВ на відвантажені товари, якщо відвантаження товарів здійснено в порядку наступної їх оплати.

Сума різниці між відпускними (без ПДВ) і купівельними (без ПДВ) цінами на відвантажені (відпущені) товари відображається в обліку як валовий дохід роздрібноі торгівлі за розрахунком товарних надбавок, що відносяться до реалізованих за місяць товарів, який складається в порядку, встановленому пунктом 5 Інструкції.

Облік реалізації товарів, що обліковуються за продажними цінами,

і податкових зобов’язань з ПДВ

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes